To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Kulinaria - cos na chleb (Margaryny, masła)

Surri - 2019-08-25, 18:28

D.M. napisał/a:
czy wśród wegańskich zamienników masła są takie, które w lodówce robią się wystarczająco twarde, by trudno było je smarować?

Alsan


https://www.vegekoszyk.pl/producent/alsan

D.M. - 2019-08-25, 20:14

Dziękuję bardzo, Surri! Być może, kiedyś spróbuję.
D.M. - 2020-04-26, 20:13

Widziałem w Internecie ten ALSAN. O ile rozumiem, istnieje w dwóch odmianach i obie są oficjalnie nazywane margaryną. Jedna z tych odmian (wydaje mi się, że właśnie ta, którą Surri podała na obrazku) zawiera olej palmowy, czyli nie jest w pełni wegańska. Ponadto w opisie którejś z tych odmian widziałem twierdzenie, że łatwo ją smarować od razu po wyjęciu z lodówki, co nie odpowiada mojemu życzeniu (przynajmniej w takiej formie, jak je tu wyraziłem; jednak może być też tak, że masło łatwo się smaruje od razu, ale zachowuje walory smakowe typowe dla sytuacji, jak gdyby było nie tak; wtedy to byłoby jeszcze lepsze masło). A ponadto, o ile rozumiem, smak tam jest jakiś specyficzny, a nie jak u zwykłego masła; jeśli tak, to nie podoba mi się to.

Kto co sądzi o tych uwagach? Jak uważacie, czy warto, żebym spróbował takiej margaryny?

orzechova - 2020-04-27, 08:38

uważam, że pewnych rzeczy generalnie trzeba spróbować samemu, a nie pytać na forum, i wegańska margaryna się do nich zalicza :P [a skok z balkonu niekoniecznie]
D.M. - 2020-04-27, 20:52

Czasem bywam zbyt leniwy lub zbyt skąpy, by próbować zanim zapytam. :)
Mewa - 2020-06-05, 17:52

Podobno niektórzy używają oleju kokosowego zamiast masła. Ktoś próbował?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group