Przesunięty przez: Hate 2007-06-17, 23:39 |
Ekologiczne Boże Narodzenie |
Autor |
Wiadomość |
fiatlux
Wyższy Stan Ducha

Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Posty: 740
|
Wysłany: 2006-11-14, 10:21 Ekologiczne Boże Narodzenie
|
|
|
Unikajcie wszystkiego, co nie nadaje się do recyklingu lub nie zostało wykonane z materiałów z odzysku - brytyjscy obrońcy środowiska naturalnego chcą ekologicznego Bożego Narodzenia i polecają 'Zielony przewodniku na Boże Narodzenie': Zamiast podarunków dla siebie dajmy coś samej Ziemi - namawiają autorzy kampanii na rzecz ekologicznych świąt. Namawiają do sięgnięcia po papier makulaturowy, do zaniechania podróży - bo spaliny przyczyniają się do ocieplenia klimatu.
No i oczywiście zamiast szychu i srebrnego anielskiego włosia na choince powinny zawisnąć ozdoby z naturalnych materiałów, np. z ziarenek i owoców, którymi potem można nakarmić ptaki.
Źródło: Rzeczpospolita
http://www.biolog.pl/article3739.html |
|
|
|
 |
crazylikeastrawberry
Łamacz Klawiatur moderator

Pomogła: 1 raz Posty: 310 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2006-11-14, 11:36
|
|
|
ja najbardziej lubie jak choinka jest nieozdobiona zbytnio.. moze miec jakies lampeczki i wystarczy.. ostatecznie drobne ozdoby w dwu kolorach.. za bardzo nie wiem jak mialabym ja ozdobic w ziarenka o_O
z reszta i tak pewnie w tym roku nie bede miec chionki tlyko jakis wieniec, ze wzgeldu na szalonego kota
a samochodu i tak nie mam wiec wiecznie tluke sie komunikacja miejska.. jak dalej to pociagiem, na wszelkie chemicznosci i sztucznosci z ktorymi mam bezposredni kontakt badz moje zarcie ma mam alergie -wiec nie stwarzam zagrozenia dla klimatu....
choc mysle, ze to dobra inicjatywa bo po swietach zawsze jest pelno smieci [opakowan z zarcia i prezentow] ktore potem zalegaja tam gdzie nie powinny |
_________________ ~ 100% cruelty-free ~ |
|
|
|
 |
fiatlux
Wyższy Stan Ducha

Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Posty: 740
|
Wysłany: 2006-11-14, 16:00
|
|
|
tak się składa że w domku to ja jestem odpowiedzialna za choinkę każdego roku,
w tamtym roku zrobiłam wszystkie ozdoby sama (oprócz lampek oczywiście ), więc wyszła mi bardzo orginalna choineczka
ozdoby zrobiłam z różnych niepotrzebnych pierdołek, lecz niestety poszedł też papier kolorowy i bibuła nowo zakupione, ale w tym roku trzeba będzie wykombinować coś innego
RECYCLING CHRISTMAS TREE |
|
|
|
 |
MoSSi
Veg przez duże V Master :)

|
Wysłany: 2006-11-14, 16:10
|
|
|
Mój tata jakies 10 lat temu postanowił powrócić do korzeni i kupować prawdziwa choinkę. Ślicznie pachnie, ale zamiatać te igły oczywiście zawsze ja musze A ozdoby mamy takie normalne czyli bombki i światełka. A na koniec choinka ląduje w piecu... A jedna raz zasadzili rodzice bo kupili w doniczce ale uschła po chyba 3 latach. |
_________________ Choć droga jest bez końca
Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody
By drogi swej nie zmieniać
Nie zmieniać...
 |
|
|
|
 |
Jędruś
Veg przez duże V

|
Wysłany: 2006-11-14, 21:59
|
|
|
A co powiedzie o choineczce typu Bonzai
Jest w doniczce, wystarczy młodego świerka zasadzić w doniczce i pielęgnować jak ala-Bonzai.
Co zły pomysł, pomysł ekologiczny.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
|
|
|
|
 |
crazylikeastrawberry
Łamacz Klawiatur moderator

Pomogła: 1 raz Posty: 310 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2006-11-15, 07:45
|
|
|
jak narazie jeszcze nie udalo mi sie w domu wychodowac rosliny ktorej moj kot by wielokrotnie nie obgryzl/wykopal z ziemi/podsikiwal az uschnie...
ale pomysl calkiem przyjemny :P |
_________________ ~ 100% cruelty-free ~ |
|
|
|
 |
alinA
Ostoja Wiedzy

|
Wysłany: 2006-11-24, 18:24
|
|
|
Jedruś, bardzo ciekawy pomysl! czy robisz cos takiego? masz jakeis informacje na temat pielegnowania drzewka bonsai? |
_________________ The Bears' Island |
|
|
|
 |
|