Przesunięty przez: taffit 2012-01-22, 16:19 |
Co dzisiaj jedliście? II [odsłona druga] |
Autor |
Wiadomość |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11327 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2019-11-17, 21:07
|
|
|
Kiełbaski z Dobrej Kalorii
Boczniaki, ziemniaki, buraki.
Edit:
Boczniaki robione jakoś tak
https://www.kwestiasmaku....ki/przepis.html
Ziemniaki, tofu, surówka (cukinia, zielony ogórek, lewacka bo czerwona cebula, rozgnieciony ząbek czosnku, marchew, papryka, winegret).
Na ziemniakach nać z pietruszki dla polotu.
Zupa miso na weganie.
Kolorowy makaron z sosem z prawdziwków z własnego zbioru. OMG, jakie to proste, szybkie i smaczne <3 |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
D.M.
Guru Veg weg liberalny


Pomógł: 15 razy Wiek: 49 Posty: 5119 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2019-11-17, 21:27
|
|
|
Kiełbasy wyglądają jak prawdziwe. Nie chciałbym takich jeść. |
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób


Pomogła: 81 razy Wiek: 32 Posty: 5714 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2019-11-18, 08:47
|
|
|
nie martw się, nie smakują jak prawdziwe mi się kilka razy udało upolować pulpety i burgery Dobrej Kalorii w Auchan, 50% taniej, z datą ważności np 1-3 dni do przodu. Oczywiście kupuję wtedy 6 paczek i mrożę |
_________________
kiełkuj zielonym do góry! |
|
|
|
 |
mungo
Mały Veg

Wiek: 35 Posty: 13 Skąd: Jastarnia
|
Wysłany: 2019-11-27, 20:05
|
|
|
Wczoraj jadłem burgera wege w KFC, dziś kanapkę drwala w wersji wege w McDonalds.
W KFC obrzydliwość, której nie mogę opisać słowami. Do tego wyglądała jakby bułka była kibolem i była świeżo po ustawce.
W Maku ku mojemu zaskoczeniu przepyszna. Dziwne, bo mi już tam nic nie smakowało od dłuższego czasu.
W razie „awarii” na trasie, polecam 👍 |
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób


Pomogła: 81 razy Wiek: 32 Posty: 5714 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2019-11-28, 12:04
|
|
|
oo, proszę. Ja jeszcze się nie zdecydowałam spróbować, jednak te junkfoodowe knajpy strasznie mi śmierdzą.. :/ ale może się skuszę na Burger Kinga, próbowałeś ich kanapkę?
W razie trasy, zawsze szukam Orlenu |
_________________
kiełkuj zielonym do góry! |
|
|
|
 |
eliwinter
Guru Veg wu-wei


Pomogła: 21 razy Wiek: 47 Posty: 5808 Skąd: z dziupli
|
Wysłany: 2019-11-29, 22:44
|
|
|
Surri napisał/a: | Obrazek
Kiełbaski z Dobrej Kalorii
Obrazek
Boczniaki, ziemniaki, buraki.
Edit:
Boczniaki robione jakoś tak
https://www.kwestiasmaku....ki/przepis.html
Obrazek
Ziemniaki, tofu, surówka (cukinia, zielony ogórek, lewacka bo czerwona cebula, rozgnieciony ząbek czosnku, marchew, papryka, winegret).
Na ziemniakach nać z pietruszki dla polotu.
Obrazek
Zupa miso na weganie.
Obrazek
Kolorowy makaron z sosem z prawdziwków z własnego zbioru. OMG, jakie to proste, szybkie i smaczne <3 |
o rety, Surri...! |
_________________ Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 |
|
|
|
 |
mungo
Mały Veg

Wiek: 35 Posty: 13 Skąd: Jastarnia
|
Wysłany: 2019-11-29, 23:15
|
|
|
orzechova napisał/a: | oo, proszę. Ja jeszcze się nie zdecydowałam spróbować, jednak te junkfoodowe knajpy strasznie mi śmierdzą.. :/ ale może się skuszę na Burger Kinga, próbowałeś ich kanapkę?
W razie trasy, zawsze szukam Orlenu |
Nie. Burger Kinga unikam jak ognia, nawet kiedy jestem mega głodny. Strasznie przereklamowany wg mnie.
A co dobrego jest na Orlenie? |
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób


Pomogła: 81 razy Wiek: 32 Posty: 5714 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2019-12-02, 10:02
|
|
|
wege hot dogi, wege burgerki [z serem, ale można zamówić bez], wrap z falafelem, wegańska szarlotka!, wegańska bułka z pieczarkami, no i dobra kawka
niestety nie na każdej stacji się uświadczy takiego bogactwa, ale wzdłuż głównych tras często jest w czym wybierać |
_________________
kiełkuj zielonym do góry! |
Ostatnio zmieniony przez orzechova 2019-12-02, 10:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
beavnicka
Mały Veg

Posty: 9 Skąd: miasteczko slaskie
|
Wysłany: 2020-01-23, 12:39
|
|
|
hallo!
u mnie lody poki co..
ale z baka liami
pycha! slodkie
|
_________________ Zwierzęta są moimi przyjaciółmi (...) [G.B.Shaw]
 |
|
|
|
 |
Moonlight_Girl
Pilny Veg

Posty: 20 Skąd: DNS
|
Wysłany: 2020-01-28, 16:28
|
|
|
Ciemne pieczywo z hummusem i pastą szpinakową, zestaw sałat z sosem, batonik Dobra Kaloria, wege burger i ciasteczka zbożowe 😃 |
|
|
|
 |
beavnicka
Mały Veg

Posty: 9 Skąd: miasteczko slaskie
|
Wysłany: 2020-02-04, 13:29
|
|
|
UP! Progress!
Choć w dalszym ciągu królują Mrożonki -
zmiana taka, że z mrożonych warzyw na patelnię
awansowaliśmy w kierunku zup z warzyw mrożonych |
_________________ Zwierzęta są moimi przyjaciółmi (...) [G.B.Shaw]
 |
|
|
|
 |
arahja
Veg Do Potęgi jestę bucą


Pomogła: 51 razy Posty: 2486 Skąd: brrrr
|
Wysłany: 2020-08-11, 09:59
|
|
|
Nie dziś, ale w zeszłym tygodniu. Był boski, idzie na tapetę znów.
Przepis zapewne z internetu, nie mój, ale nie wiem, czyj. Dostałam od koleżanki
Wegański palak paneer
składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 1,5 opakowania mrożonego szpinaku (u mnie po 450g szt.)
- 0,5 szkl. nerkowców
- 1 średnia cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 duży pomidor / 5 łyżek przecieru pomidorowego / 2,5 łyżki koncentratu z wodą
- przyprawy: kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, ostra papryka, kurkuma*, garam masala*
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
(*- opcjonalne)
przygotowanie:
1. Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na min. godzinę
2. Rozmrozić szpinak przez 3-4 godziny w naczyniu/garnku, w którym będzie później blendowany i odlać na koniec większość powstałej wody lub podgrzewać go zaraz przed gotowaniem na patelni aż się rozmrozi i większość wody odparuje
3. Tofu pokroić w kostki i gotować przez 3 minuty w wodzie
4. Pokroić cebulę i 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. Pokroić pomidora na mniejsze kawałki (jeśli używamy "żywego", a nie przecieru)
5. W naczyniu/garnku zblendować składniki na sos do osiągnięcia gęstej i kremowej konsystencji:
- szpinak z częścią pozostałej wody
- odsączone nerkowce
- 2 całe ząbki czosnku
- pomidora
- kolendrę - 1 łyżeczka
- ostrą paprykę - 0.5 - 1 łyżeczki
- imbir - 1 łyżeczka
- sól - 0.75 łyżeczki
6. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego kmin rzymski. Następnie dodać cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy:
- kurkumę* - 0.25 łyżeczki
- curry - 0.5 łyżeczki
- garam masalę* - 0.5 łyżeczki
- sól - 0.75 łyżeczki
- pieprz - 0.25 łyżeczki
7. Wlać na patelnię sos szpinakowy i dodać tofu. Podgrzewać ok. 10 minut do ugotowania się szpinaku.
Podawać z ryżem basmati / jaśminowym albo naanem. |
|
|
|
 |
eliwinter
Guru Veg wu-wei


Pomogła: 21 razy Wiek: 47 Posty: 5808 Skąd: z dziupli
|
|
|
|
 |
arahja
Veg Do Potęgi jestę bucą


Pomogła: 51 razy Posty: 2486 Skąd: brrrr
|
Wysłany: 2020-08-13, 13:34
|
|
|
eliwinter,
Kupiłam w Polsce nową Jadłonomię, dosłownie taki komentarz znalazłam pod jednym przepisem: "robić, nie zastanawiać się "
Więc: robić, nie zastanawiać się |
|
|
|
 |
D.M.
Guru Veg weg liberalny


Pomógł: 15 razy Wiek: 49 Posty: 5119 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2020-08-16, 20:30
|
|
|
Dzisiaj ugotowałem i zjadłem trochę kukurydzy na kolbach. Chyba to po raz pierwszy ugotowałem kukurydzę w Polsce. Wcześniej ograniczałem się do tej w puszkach oraz w postaci chrupek czy płatków. Ale na kolbach jest smaczniejsza i romantyczniejsza. Przy czym część zjadłem bez soli, a część z solą; obie te metody mi pasują, ale z solą trochę smaczniej. |
|
|
|
 |
|