Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jod
Autor Wiadomość
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2008-08-18, 01:07   

miodzbalonikiem napisał/a:
a sol morska...? nie jest ogolnie lepsza, ale tez bogatsza w jod... (??)

sól morska jest tak "skutecznie" oczyszczana ze nie ziostaja w niej prawie nic poza Na Cl

Znacznie lepsza jest juz nieoczyszczana sól kopalna - w sprzedazy Klodawska , ma naturalne mineraly w tym jod tez
ale bogatszym zródlem sa wszelkie morskie glony tylko nie kazdemu ten zapach i smak moze podchodzic (mnie sie kojarzy z rybami których zapachu nie znosze)
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2889
Wysłany: 2008-08-18, 07:37   

Oczywiście wykorzystujemy tylko i wyłącznie naturalną sól np.: kamienną kłodawską ( jest zarówno jodowana, jaki nie jodowana !!! ), morską – ale uważajcie na tą komercyjną ( przeważnie została poddana procesom RAFINACJI , nawet jeżeli orginalnie pochodzi z morza , nie ma większej wartości – taka przemysłowa sól morska jest ZBIERANA MECHANICZNIE ZA POMOCĄ BULDOŻERÓW z betonowych lub ziemnych zbiorników i przesyłana metalowymi rurami do fabryki – przechodzi liczne DEGRADUJĄCE I ROZKŁADAJĄCE ją nienaturalne procesy – podgrzewa się ją do bardzo wysokich temperatur , co niszczy jej strukturę molekularną i pozbawia wszystkich wartościowych , ważnych dla fizjologii i zdrowia minerałów będących POCZĄTKOWO w jej składzie , jak choćby JOD -te wyodrębnione pierwiastki sprzedawane są osobno do dalszego przemysłowego przetwarzania a ponieważ są cenne , wydobycie soli jest dzięki nim jeszcze bardziej opłacalne – następnie do prażonej , wyjałowionej soli dodaje się przeróżne chemikalia , aby była sypka , biała i jodowana np.: działający antyzbrylająco krzemian aluminium , śr. wybielające , dekstrozę ,itd.itp. – dlatego nazywanie takiego produktu „solą morską” należy uznać za mylące), himalajska ............- ważne że macie pewność , że pochodzi z „pewnego źródła”

Polecam sól na którą natknąłem się przypadkowo: PURE SEA SALT -Prisańskie Soline-Słoweńska ADRIATYCKA( nie rafinowana , nie mielona , ZBIERANA ręcznie , o NATURALNEJ ZAWARTOŚCI JODU , suszona w słońcu ( żal ,że nie nabyłem kilku opakowań ) , cena adekwatna do jakości produktu :lol: ( po zmieleniu cudowny zapach coś niepowtarzalnego :sloneczko: )..................................

tutaj znajdziecie więcej info:

http://www.soline.si/

tutaj ciekawa galeria ( co i jak ):
http://www.soline.si/e-galerija

tutaj kilka info o naszej kłodawskiej soli :
http://www.sol-klodawa.co...step/wstep.html

Można zakupić w w dobrych sklepach zielarskich morszczyn (np. zmielić i przechowywać w słoiczku ) i inne glony.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
zojka3 
Łamacz Klawiatur



Posty: 251
Wysłany: 2008-08-18, 08:00   

rzerzucha również ma sporo jodu.

A tak przy okazji. Używam soli morskiej nierafinowanej, miele ją sobie i do solniczki. Niestety bardzo się skleja. Czy znacie jakieś sposoby żeby nie chłonęła tak wilgoci? Słyszałam o ryżu ale czy to działa?
 
 
piotrek 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Posty: 598
Skąd: BP
Wysłany: 2008-12-13, 23:30   

wie ktos czy sa jakies przeciwskazania odnosnie suplementowania jodu? od kilku lat nie mialem w ustach ryby, wodorostow tez nigdy nie jadlem, a ostatnio nie uzywam soli. prawie na pewno mam niedobory jodu wiec kupilem dzisiaj tabletki 150ug (sea kelp).
planuje przez 2 tygodnie brac 1 x dziennie a potem co jakies 2 dni 1 x dziennie. taka dawka wystarczy?
i czy nie jest tak, ze w wielu przypadkach weganie oprocz b12 sa skazani na tabletki jodu?
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2008-12-14, 00:20   

za "kuchnia i medycyna" J. Aleksandrowicz , I. Gumowska
Cytat:

Wystarcza 2 - 4 mcg na 1 kg wagi ciała, czyli dla dorosłego mężczyzny 150 - 300 mcg na dobę. Dla chorego na tarczycę [ najprawdopodobniej chodzi o niedoczynność ] norma ta wynosi 400 mcg.
Przeciętnie w 1 kg warzyw jest 20 - 30 mcg jodu
w 1kg zbóż około 35 mcg jodu
dla porównania w 1 kg ryb od 100 do 200 mcg jodu
Sól nieoczyszczana chemicznie, a jedynie odparowywana lub kruszona (kamienna, kopalna np kłodawska, inowrocławska, boheńska) zawiera sporo jodu.

Najbogatszym jednak żródłem jodu jest woda. Według badań Marcinkowskiej-Łopieńskiej i Szniolisa w wodach polskich najmniej jest go na Podkarpaciu (0,05 do 0,65 mcg na 1 l ), podczas gdy w innych okolicach kraju zawartość jodu wynosi przeciętnie 1 do 24 mcg na 1 l.
[...]
Okazało się również, że nadmierne spożycie soi też powoduje powiększenie tarczycy (nawet 5 - krotnie), a zapotrzebowanie na jod zwiększa się o 100%


O nadmiarze jodu w ksiązce nie znalazłam , zaszkodzic moze chyba jedynie tym którzy mają nadczynność tarczycy, nadmiar hormonów tarczycy (zawierają w składzie jod), ale to moje przypuszczenie.
W necie znalazłam :
Cytat:
Nadmiar jodu
Może powodować niszczenie komórek tarczycy, wywoływać zaburzenia w prawidłowej biosyntezie hormonów.
www.bryk.pl/teksty/liceum...organizmie.html
Ale raczej trudno przedawkować jod, nawet biorąc 2 tabletki po 150 mcg dziennie
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2008-12-14, 02:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Rob 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 739
Skąd: Southampton
Wysłany: 2008-12-14, 01:49   

Cytat:
GDY W DIECIE BRAKUJE JODU


Jod wchłaniamy głównie z pokarmu i wody pitnej.

Szacuje się, że przeciętna dieta powinna dostarczać nam około 100-200 mikrogram jodu na dobę. Ta ilość zapewnia prawidłowe czynności wydzielnicze gruczołu tarczowego.

Deficyt jodu w glebie = niedobór jodu w żywności i wodzie
W wielu rejonach świata, jak też i Polski występuje duży niedobór jodu w glebie, co przekłada się na niedobór w pokarmach i wodzie. Przykładowo gleby i woda z okolic nadmorskich są zwykle obfite w jod. Natomiast im dalej od morza, tym gleby i ich płody są coraz ubogie w ten pierwiastek. W tym też produkty zwierzęce np. popularny dostawca jodu – mleko. Najmniej jodu w glebie, wodzie i pokar-mach jest w okolicach podgórskich i górach.

Jak często stwierdza się niedobory jodu w organizmie?
Z aktualnych badań wynika, że statystyczny mieszkaniec Europy przyjmuje obecnie zaledwie 1/3 zalecanej dawki jodu. W Polsce zagrożenie niedoborem jodu występuje prawie na terenie całego kraju. Szczególnie wysokie ryzyko niedobór jodu występuje w regionach południowych (zwłaszcza górskich) i wschodnich. Przyczyną jest mała ilość jodu w glebach w tych regionach, co pociąga za sobą małą zawartość jodu w żywności i wodzie pochodzących z tych regionów.

Jak uzupełnić niedobór jodu?
W pewnym stopniu dokonuje się to dzięki importowi żywności z obszarów zasobnych w jod. Jednak zawartość jodu w warzywach, owocach, produktach zbożowych, czy mlecznych jest wysoce zmienna, gdyż zależy od miejsca uprawy lub hodowli. Nie ma też obowiązku podawania ile jodu jest w danym produkcie. W tej sytuacji jedynym pewnym źródłem jodu są ryby morskie. Przykładowo dorsz zawiera średnio 110 mikrogramów jodu w 100 g produktu; łosoś - 44 mikrogramy/100 g produktu, płastuga - 52 mikrogramy/100 g produktu, makrela wędzona - 40 mikrogramów/100 g produktu, śledź - 30 mi-krogramów/100 g. Ponadto źródłem jodu są glony i morszczyny morskie, z których coraz cześciej wytwarza się naturalne susze i ekstrakty apteczne bogate w jod. Toteż jeśli nie lubimy ryb morskich, a już wiemy, że nie możemy być pewni jodu w produktach kupowanych w sklepie – ratunkiem jest preparat apteczny.

Jod i sól jodowana
Ważnym źródłem jodu powinna być znajdująca się w Polsce w powszechnej sprzedaży tzw. sól jodo-wana. Jest to głównie zwykła sól kuchenna, ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związ-kami jodu. Sól ta ma jednak to do siebie, że w czasie obróbki cieplnej (zwłaszcza w trakcie gotowa-nia, pieczenia, smażenia, itp.) - jod się z niej ulatnia. (Zwłaszcza gotowanie najzdrowsze dla układu trawiennego powoduje jej duży ubytek). Należy też pamiętać, że jod w przechowywanej w magazy-nach i sklepach soli też się naturalnie ulatnia, toteż częstokroć możemy kupować sól “przeterminowa-ną”, o czym zwykle nie jesteśmy informowani.

Objawy deficytu jodu w organizmie

Długotrwały znaczący niedobór jodu w pokarmie może doprowadzić do niedoczynności tarczycy i deficytu jej hormonów. Widocznym następstwem może być powiększenie się tarczycy – tzw. wole (charakterystyczne zgrubienie na szyi). Ponadto osobie z długotrwałym znaczącym niedoborem jodu zagrażają liczne zaburzenia zdrowia: niezrozumiały brak energii życiowej, nadmiar cholesterolu, nad-ciśnienie, podatność na przeziębienia, dolegliwości płucne, itp. Ponadto: bezsenność, niepokój bez powodu, zaniki pamięci i sprawności intelektualnej, nadmierne wypadanie włosów. Osoby z niedo-czynnością tarczycy odczuwają np. stale chłód, nawet gdy na dworze jest ciepło. Spektakularnym objawem niedoboru jodu może być nawet przyrost masy ciała pomimo rygorystycznej diety.

Niedobór jodu u dzieci i u kobiet
U dzieci długotrwały niedobór jodu może spowodować opóźnienie rozwoju psychofizycznego, w tym zahamowanie wzrostu, poważne wady rozwojowe. U kobiet z niedoborami jodu i hormonów tarczycy może wystąpić zaburzenie cykli miesięcznych i zaburzenia rozrodczości (niepłodność). Odwrotnie – dostatek jodu nasila popęd płciowy i wytwarzanie komórek płciowych.
Niezbędna dawka jodu dla dorosłej osoby wynosi 150 – 200 mikrogramów
Dzienne zapotrzebowanie na jod w mikrogramach wynosi dla niemowląt - 90 mikrogramów, dla dzieci do lat 6 – 90 mikrogramów, starszych – 120 mikrogramów, a u kobiet ciężarnych i karmiących piersią 200 mikrogramów!

Wizerunek osoby cierpiącej na niedobór jodu
Wizerunek osoby cierpiącej na niedobór jodu opiera się na wystąpieniu zespołu wymienionych na wstępie objawów niedoborowych. Jeśli na dodatek zauważymy wyraźnie powiększoną tarczycę, czyli tzw. wole endemiczne na szyi - możemy podejrzewać niedoczynność tarczycy z powodu niedoboru pokarmowego jodu.

Diagnoza laboratoryjna wskazująca na niedobór jodu w pokarmie
Jednym ze sposobów rozpoznania jest metoda stosowana przy diagnozie przyczyn tzw. wola. Przez całą dobę zbiera się mocz, którego małą część poddaje się analizie (z informacją, ile było go w ciągu doby). Stężenie jodu poniżej 50 µg/l wskazuje najpewniej na niedobór pokarmowy. Norma wydalania wynosi 100 µg/l.



Źródło: http://www.przychodnia.pl...p3?s=3&d=2&t=19

Jako ciekawostka (albo i nie) jod wspomaga odchudzanie. Nie wklejałem już tego. Do poczytania w w/w linku.

Ostatnio też miałem myśleniówkę na temat jodu. Tu można zerknąć http://www.forumveg.webd.pl/topics3/3703,60.htm Krzysztof podrzucił taką radę.
_________________
Pozdrawiam :lewituje:
 
 
piotrek 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Posty: 598
Skąd: BP
Wysłany: 2008-12-14, 11:28   

ok, dzieki za info. z tego co zrozumialem dzienna dawka jodu powinna wynosic 150ug ale ilosc od 100 do 200 jest wystarczajaca. czyli biorac pod uwage fakt, ze jem jakies tam ilosci jodu z woda i pozywieniem 1 tabletka raz na 2 dni powinna wystarczyc. za pol roku chce zrobic pierwiastkowe badanie wlosow oraz badanie krwi. zobaczymy co wyjdzie ;)
 
 
króliczynka
Veg Dojrzały


Posty: 66
Wysłany: 2011-03-24, 20:15   Płyn Lugola

od jakiegoś czasu zastanawiam się czy warto stosować taki preparat w celu uzupełnienia jodu, a w sytuacji tego co dzieje się w Japonii poważnie rozważam włączenie takiego środka do mojej diety. nie wiem jednak jak to stosować, czy każdy płyn Lugola ma taki sam skład, a może lepiej kupić jodynę bo taką opinię też słyszałam.
 
 
Tantra 
Łamacz Klawiatur


Pomogła: 1 raz
Posty: 316
Wysłany: 2011-03-24, 20:51   

Nie wiem, co to Lugola (pewnie zaraz zgugluję;)), ale... może wystarczy włączenie do diety glonów i soli morskiej? Paczka z glonami nori, która stoi u mnie w szafce, oczywiście pochodzi z Japonii, ale to na pewno jest sort jeszcze sprzed katastrofy :P...
 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 38
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-24, 21:14   

Nie jestesmy Japonii i nie ma zadnego powodu,zeby zwiekszac spozycie jodu.
Jesli myslisz o wzbogaceniu diety w jod to polecam glony.
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
va
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-24, 21:19   

Trzy wdechy i poczytać o innych takich, którzy szukali płynu lugola.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11327
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-24, 21:33   

va napisał/a:
Trzy wdechy i poczytać o innych takich, którzy szukali płynu lugola.

lepiej bym tego nie ujęła.


No i popieram alispo.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Krzysiek 
Veg nad Vegami


Pomógł: 2 razy
Posty: 200
Wysłany: 2011-03-24, 22:14   

Sam biorę jodynę w formie jodku potasu jaki jest czasem w suplementach z jodem, 3 gramy jodu na 10 gram jodyny z apteczki babuni, biorę 1 kroplę 2 razy w tygodniu. Jak ktoś ma jakieś przeciwwskazania proszę o materiał dowodowy ;) Ważne żeby maksimum brać 1 kroplę, bo to dawka i tak wiele razy przekroczona, w całej buteleczce te 3 gramy to dawka śmiertelna. Dodam że najchętniej jadłbym dużo glonów, tyle że cena mnie nie przekonuje...
 
 
 
zarin 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 5 razy
Posty: 657
Skąd: Berlin
Wysłany: 2011-03-24, 23:51   

Trzęsienie ziemi przesunęło Japonię jakoś bliżej?
 
 
Krzysiek 
Veg nad Vegami


Pomógł: 2 razy
Posty: 200
Wysłany: 2011-03-25, 00:06   

Jak do mnie to pytanie to nie suplementuje jodu z powodu Japonii.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group