Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Padlina [wydzielony]
Autor Wiadomość
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 37
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2007-10-07, 14:43   

Smoczyca napisał/a:
Wszystkożerność jest dla mnie aspektem etycznym, ponieważ nie postępuję wbrew swojej naturze. Jestem stworzona do tego, żeby jeść pewne ilości mięsa i je jem.


Naturalność a etyka to dwa różne światy i temat był wałkowany na tym forum już nie raz.. Używanie prezerwatyw jest jak najbardziej nienaturalne, ale podejrzewam, że nie masz nic przeciw nim (jesteś stworzona do rodzenia i wynikiem seksu powinien być dzieciak, a jednak postępujesz wbrew temu naturalnemu prawu). Tak samo zapewne nie masz nic przeciw goleniu nóg i pach :lol: .

Wszystkożerność jest areną, na której może się dokonać nasz wybór i dopiero ten wybór będzie mógł mieć kontekst etyczny. Istnienie danej możliwości (w tym przypadku spożywanie mięsa) nie stawia jej z góry na pozycji moralnego dobra. Nóż możemy wykorzystać do smarowania i do zabijania. Mamy możliwość zabić, ale czy to jest dobre? Mamy też możliwość zjedzenia mięsa, ale czy to jest dobre, tylko dlatego, że możemy to zrobić?

Jeśli też naturalność jest dla ciebie tak ważna, to wiedz, że człowiek dostał pod względem fizycznym od natury możliwość co najwyżej wygrzebywania mięsa z ziemi, a jeśli by chciał polować to najwyżej na mrówki. Chyba, że uznamy go za padlinożercę i będzie to ładne nawiązanie do tematu wątku ;) .

Dzisiejsza hodowla nie ma nic wspólnego z naturalnością. Stworzyliśmy gatunki, które nie istniały. Samo udomowienie nawet nie jest naturalne.

Tak jak kiedyś krokiem w ewolucji człowieka było użycie maczugi do zabicia mamuta, tak teraz krokiem w ewolucji może być rozszerzenie empatii na zwierzęta. Nic nie jest statyczne i to że kiedyś ktoś tam coś tam nie znaczy, że my teraz musimy też ;) .
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-07, 15:26   

Cytat:
Widziałeś kiedyś może psa
zdrowego na umyśle, który pogryzłby sukę? Nie sądzę. Kotka w rui potrafi dać kocurowi po pysku pazurami a on ani mruknie, tylko odchodzi jak niepyszny. Dlatego argument z gwałtem jest jak kulą w płot. A tak na marginesie, radziłabym Ci uważać z takimi wypowiedziami, bo w rzeczywistości można za nie zarobić podbite oko, zwłaszcza gdy dana osoba miała przejścia.

:) Z całym szacunkiem, to chyba Ty się nie znasz za bardzo na zwierzętach.
Tak, widziałem zdrowego na umyśle psa, który pogryzłby sukę. Kilka razy w takich sytuacjach reagowałem.
To że kot i kotka często się dogadują za pomocą pazurów i nie dochodzi do stosunku, wynika zaś z faktu, źe dymorfizm płciowy jest niewielki i dominacja kota nie zawsze jest przesądzona. Popatrz raczej na gatunki, gdzie samica jest znacznie słabsza. Nadzwyczaj często mamy do czynienia z sytuacją might makes right.
Zgoda nie jest wymagana i często spółkowanie dokonuje się zazwyczaj bez zgody samicy a nawet przy jej sprzeciwie. Samiec, jak silniejszy i dominujący o zgodę samiczy zazwyczaj się nie pyta. Samce rozwiązują problem pierwszeństwa zazwyczaj między sobą, a samica ma raczej niewiele do powiedzenia.

Z podobnymi wypowiedziami, to znaczy z jakimi? Mam dwie koleżanki, która były zgwałcone i obie one usłyszały z moich ust taki argument. Póki co nie zarobiłem w łeb, co więcej, spotkałem się z umiarkowaną zgodą na taką analogię.

Do reszty się nie będę odnosił, to taffit i Alispo już mnie wyręczyli...
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
Asiu 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 3 razy
Wiek: 44
Posty: 741
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-07, 18:24   

Jakub napisał/a:
Nadzwyczaj często mamy do czynienia z sytuacją might makes right.
Zgoda nie jest wymagana i często spółkowanie dokonuje się zazwyczaj bez zgody samicy a nawet przy jej sprzeciwie. Samiec, jak silniejszy i dominujący o zgodę samiczy zazwyczaj się nie pyta.

Potwierdzam opierając się na zachowaniu własnego psa. Nie widziałam, żeby którąkolwiek suczkę chociaż próbował zapytać o zdanie lub wysilił się na podryw czy grę wstępną ;)
W dodatku usiłuje od czasu do czasu gwałcić kota pomimo, że kot nie raz już go zdzielił pazurami (btw kot jest również płci męskiej :shock: )
Dobrze, że my właściciele, nie jesteśmy tak do końca naturalni i do tej pory udało się ocalić kocią cnotę peace
_________________

 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 37
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-07, 18:35   

OT:
Asiu-a propos tematu-wrzesniowego Mojego Psa(z Sabą co zezarla meble na okladce;) Ci polecam(i psu;) Jest art.,z tego co przegladalam to sensowny,o ww.sklonnosciach.
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
Asiu 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 3 razy
Wiek: 44
Posty: 741
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-07, 19:44   

Dzięki Alispo, mam nadzieję, że jeszcze dorwę w jakimś kiosku. Gratuluję meblożernej Sabie sławy! :D
Koniec :offtopic:
_________________

 
 
Smoczyca 
NieVeg
Bloody Murderer


Posty: 279
Wysłany: 2007-10-14, 12:29   

Prawdę powiedziawszy, zaczynam dostrzegać bezsens dyskusji - większość z obecnych osób (bez obrazy dla mniejszości) tchnie fanatyzmem, co w każdej sytuacji jest niezdrowe.

Pies gryzący sukę, gwałty - sorry, to jest patologia. Posiłkuję się opinią świetnego weterynarza z długim stażem, więc informacja jest prawidłowa. A podpierając się opiniami kilku lekarzy uważam, że wegetarianizm nie jest zdrową dietą, przynajmniej nie długofalowo.

Ograniczenie mięsa- jak najbardziej, kuchnia wegetariańska jest zresztą fascynująca i ciekawa. Ale nikt nie ma monopolu na prawdę, więc nachalne próby przekonywania, obrzydzanie mięska nie są na miejscu.

Warzywa zresztą też potrafią być ohydne, np. ja ostatnio znalazłam zamieszkaną paprykę. To dość dziwne wrażenie, gdy z rozciętego warzywa wylatuje coś, co pożywiało się nim przede mną.

Btw - zastanawia mnie, czym weganie karmią koty, psy i niemowlęta.
_________________
Si hoc legere potes - nimis eruditus es.
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2007-10-14, 12:52   

Smoczyca napisał/a:
A podpierając się opiniami kilku lekarzy uważam, że wegetarianizm nie jest zdrową dietą, przynajmniej nie długofalowo.
No to cie musze zasmucic bo twoi lekarze to ciemnogrod. Warto tez pytajac lekarza pomyslec co on ma wspolnego z dietetyka. IMO nie wiele. A tutaj masz do poczytania:

"Właściwie zaplanowana dieta wegańska i inne typy diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i okresu dojrzewania.
Diety wegetariańskie oferują wiele zalet żywieniowych takich jak niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego a zwiększone ilości węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy takich jak witamina C i E oraz fitochemikaliów. U wegetarian zaobserwowano niższe wskaźniki masy ciała niż u nie-wegetarian, a także mniejszy współczynnik śmierci spowodowanych niedokrwieniem serca; wegetarianie wykazują także niższy poziom cholesterolu; niższe ciśnienie krwi; oraz niższy współczynnik występowania nadciśnienia, cukrzycy typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy”.
"Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady "Stanowisko na temat diet wegetariańskich" (2003)"

Wnioski ze zorganizowanej 17 marca 2000roku w Warszawie konferencji naukowej "Dieta Wegetariańska"
Organizator: INSTYTUT MATKI i DZIECKA przy współpracy z Sekcją Żywienia
Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci.
"W podsumowaniu konferencji stwierdzono, że zbilansowana dieta lakto-ovo-
wegetariańska jest bezpieczna i korzystna zarówno dla dzieci, jak i kobiet
karmiących piersią."

Ponoc jeszcze WHO - czyli swiatowa organizacja zdrowia wydala podobne oswiadczenie, w ktorym mowi sie, ze wegetarianizm jest zdrowy na kazdym etapie rozwoju czlowieka.
Wedlug mnie to wlasciwie zamyka sprawe.
A takich lekarzy jak ci twoi jest oczywiscie wiecej, najlepiej zaproponowac im by sie doedukowali chocby po to by sie nie osmieszyc przy okazji wizyty pierwszego lepszego wegetarianina.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
Ostatnio zmieniony przez Hate 2007-10-14, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-14, 13:35   

Ja zaś odsyłam do konkretnych artykułów z fachowych i bardzo, bardzo prestiżowych periodyków fachowych i badań (ja część czytałem, niestety trzeba za to zapłacić kartą kredytową). Najlepiej tych wymienionych w przypisach do poniższego artykułu z PCRM [Physicians Committee for Responsible Medicine - Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej]
Cytat:

Vegetarian Foods: Powerful for Health

World-renowned figures as diverse as philosophers Plato and Nietzsche, political leaders Benjamin Franklin and Gandhi, and pop icons Paul McCartney and Bob Marley have all advocated a vegetarian diet. Science is also on the side of vegetarianism. Multitudes of studies have demonstrated the remarkable health benefits of a vegetarian diet.

“Vegetarian” is defined as avoiding all animal flesh, including fish and poultry. Vegetarians who avoid flesh, but do eat animal products such as cheese, milk, and eggs, are ovo-lacto-vegetarians (ovo = egg; lacto = milk, cheese, etc.). The ranks of those who abstain from all animal products are rapidly growing; these people are referred to as pure vegetarians or vegans. Scientific research shows that health benefits increase as the amount of food from animal sources in the diet decreases, so vegan diets are the healthiest overall.
Preventing Cancer

Vegetarian diets—naturally low in saturated fat, high in fiber, and replete with cancer-protective phytochemicals—help to prevent cancer. Large studies in England and Germany have shown that vegetarians are about 40 percent less likely to develop cancer compared to meat-eaters.1-3 In the United States, studies of Seventh-Day Adventists have shown significant reductions in cancer risk among those who avoided meat.4,5 Similarly, breast cancer rates are dramatically lower in nations, such as China, that follow plant-based diets.6 Interestingly, Japanese women who follow Western-style, meat-based diets are eight times more likely to develop breast cancer than women who follow a more traditional plant-based diet.7 Meat and dairy products contribute to many forms of cancer, including cancer of the colon, breast, ovaries, and prostate.

Harvard studies that included tens of thousands of women and men have shown that regular meat consumption increases colon cancer risk by roughly 300 percent.8,9 High-fat diets also encourage the body’s production of estrogens, in particular, estradiol. Increased levels of this sex hormone have been linked to breast cancer. A recent report noted that the rate of breast cancer among premenopausal women who ate the most animal (but not vegetable) fat was one-third higher than that of women who ate the least animal fat.10 A separate study from Cambridge University also linked diets high in saturated fat to breast cancer.11 One study linked dairy products to an increased risk of ovarian cancer. The process of breaking down the lactose (milk sugar) into galactose evidently damages the ovaries.12 Daily meat consumption triples the risk of prostate enlargement. Regular milk consumption doubles the risk and failure to consume vegetables regularly nearly quadruples the risk.13

Vegetarians avoid the animal fat linked to cancer and get abundant fiber, vitamins, and phytochemicals that help to prevent cancer. In addition, blood analysis of vegetarians reveals a higher level of “natural killer cells,” specialized white blood cells that attack cancer cells.14
Beating Heart Disease

Vegetarian diets also help prevent heart disease. Animal products are the main source of saturated fat and the only source of cholesterol in the diet. Vegetarians avoid these risky products. Additionally, fiber helps reduce cholesterol levels15 and animal products contain no fiber. When individuals switch to a high-fiber, low-fat diet their serum cholesterol levels often drop dramatically.16,17 Studies have demonstrated that a low-fat, high-fiber, vegetarian or vegan diet combined with stress reduction techniques, smoking cessation, and exercise, or combined with prudent drug intervention, could actually reverse atherosclerosis—hardening of the arteries.18,19 Heart diets that include lean meat, dairy products, and chicken are much less effective, usually only slowing the process of atherosclerosis.
Lowering Blood Pressure

In the early 1900s, nutritionists noted that people who ate no meat had lower blood pressure.20 They also discovered that vegetarian diets could, within two weeks, significantly reduce a person’s blood pressure.21 These results were evident regardless of the sodium levels in the vegetarian diets. People who follow vegetarian diets typically have lower blood pressure.22-24 No one knows exactly why vegetarian diets work so well, but probably cutting out meat, dairy products, and added fats reduces the blood’s viscosity (or “thickness”) which, in turn, brings down blood pressure.25 Plant products are generally lower in fat and sodium and have no cholesterol at all. Vegetables and fruits are also rich in potassium, which helps lower blood pressure.
Preventing and Reversing Diabetes

Non-insulin-dependent (adult-onset) diabetes can be better controlled and sometimes even eliminated through a low-fat, vegetarian diet along with regular exercise.26 Such a diet, low in fat and high in fiber and complex carbohydrates, allows insulin to work more effectively. The diabetic person can more easily regulate glucose levels. While a vegetarian diet cannot eliminate the need for insulin in people with type 1 (insulin-dependent) diabetes, it can often reduce the amounts of insulin used. Some scientists believe that insulin-dependent diabetes may be caused by an auto-immune reaction to dairy proteins.27,28
Gallstones, Kidney Stones, and Osteoporosis

Vegetarian diets have been shown to reduce one’s chances of forming kidney stones and gallstones. Diets that are high in protein, especially animal protein, tend to cause the body to excrete more calcium, oxalate, and uric acid. These three substances are the main components of urinary tract stones. British researchers have advised that persons with a tendency to form kidney stones should follow a vegetarian diet.29 The American Academy of Family Physicians notes that high animal protein intake is largely responsible for the high prevalence of kidney stones in the United States and other developed countries and recommends protein restriction for the prevention of recurrent kidney stones.30

Similarly, high-cholesterol, high-fat diets—the typical meat-based diet—are implicated in the formation of gallstones. The consumption of meaty diets, compared to vegetarian diets, has been shown to nearly double the risk of gallstones in women.31

For many of the same reasons, vegetarians are at a lower risk for osteoporosis. Since animal products force calcium out of the body, eating meat can promote bone loss. In nations with mainly vegetable diets (and without dairy product consumption), osteoporosis is less common than in the U.S.,even when calcium intake is also less than in the U.S.32 Calcium is important, but there is no need to get calcium from dairy products. For more information on protecting your bones, contact PCRM for additional reference materials or visit www.strongbones.org.
Asthma

A 1985 Swedish study demonstrated that individuals with asthma practicing a vegan diet for a full year have a marked decrease in the need for medications and in the frequency and severity of asthma attacks. Twenty-two of the 24 subjects reported improvement by the end of the year.33
Common Concerns

Some people still worry about whether a vegetarian diet can provide all essential nutrients. However, it is very easy to have a well-balanced diet with vegetarian foods, since these foods provide plenty of protein. Careful combining of foods is not necessary. Any normal variety of plant foods provides more than enough protein for the body’s needs. Although there is somewhat less protein in a vegetarian diet than a meat-eater’s diet, this is actually an advantage. Excess protein has been linked to kidney stones, osteoporosis, and possibly heart disease and some cancers. A diet focused on beans, whole grains, and vegetables contains adequate amounts of protein without the “overdose” most meat-eaters get.

Calcium is easy to find in a vegetarian diet. Many dark green leafy vegetables and beans are loaded with calcium, and some orange juices, non-dairy “milks,” and cereals are calcium-fortified. Iron is plentiful in whole grains, beans, and fruits.
Vitamin B12

Vitamin B12 is a genuine issue for vegans, although very easy to deal with. Found mainly in animal products, small amounts may be found in plant products due to bacterial contamination.34,35 However, these plant and fermented foods, such as spirulina, sea vegetables, tempeh, and miso, do not provide an active and reliable source,36 so vitamin B12 must be obtained elsewhere in the diet. Regular intake of vitamin B12 is important to meet nutritional needs. Good sources include all common multiple vitamins (including vegetarian vitamins), fortified cereals, nutritional yeast, and fortified soymilk. It is especially important for pregnant women, breast-feeding mothers, and children to get enough vitamin B12.
Special Concerns: Pregnancy, Infants, and Children

During pregnancy, nutritional needs increase. The American Dietetic Association has found vegan diets adequate for fulfilling nutritional needs during pregnancy, but pregnant women and nursing mothers should supplement their diets with vitamins B12 and D.36 Most doctors also recommend that pregnant women supplement their diet with iron and folic acid, although vegetarians normally consume more folic acid than meat-eaters.

Vegetarian women have a lower incidence of pre-eclampsia in pregnancy and significantly more pure breast milk. Analyses of vegetarians’ breast milk show that the levels of environmental contaminants in their milk are much lower than in non-vegetarians.37 Studies have also shown that in families with a history of food allergies, when women abstain from allergenic foods, including milk, meat, and fish, during pregnancy, they are less likely to pass allergies onto the infant.38 Mothers who drink milk pass cow antibodies along to their nursing infants through their breast milk. These antibodies can cause colic.

Vegetarian children also have high nutritional needs, but these are met within a vegetarian diet. A vegetarian menu is life extending. As young children, vegetarians may grow more gradually, reach puberty somewhat later, and live substantially longer than do meat-eaters. For more information on these topics, visit www.pcrm.org/health.
Further Reading

For more information on vegetarian diets, PCRM recommends:
• Breaking the Food Seduction, by Neal Barnard, M.D.
• Foods That Fight Pain, by Neal Barnard, M.D.
• Eat Right, Live Longer, by Neal Barnard, M.D.
• Food for Life, by Neal Barnard, M.D.
• The McDougall Plan, by John McDougall, M.D.
• Dr. Dean Ornish’s Program for Reversing Heart Disease, by Dean Ornish, M.D.

References
1.Thorogood M, Mann J, Appleby P, McPherson K. Risk of death from cancer and ischaemic heart disease in meat and non-meat eaters. Br Med J 1994;308:1667-70.
2. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Eilber U. Mortality patterns of German vegetarians after 11 years of follow-up. Epidemiology 1992;3:395-401.
3. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R. Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol 1993;22:228-36.
4. Phillips RL. Role of lifestyle and dietary habits in risk of cancer among Seventh-Day Adventists. Cancer Res (Suppl) 1975;35:3513-22.
5. Barnard ND, Nicholson A, Howard JL. The medical costs attributable to meat consumption. Prev Med 1995; 24:646-55.
6. Campbell, TC, Chen J. Diet and chronic degenerative diseases: Perspectives from China. Am J Clin Nutr 1994;59:1153S–61S.
7. Trichopoulos D, Yen S, Brown J, Cole P, MacMahon B. The effect of westernization on urine estrogens, frequency of ovulation, and breast cancer risks: a study in ethnic Chinese women in the Orient and in the U.S.A. Cancer 1984;53:187-92.
8. Giovannucci E, Rimm EB, Stampfer MJ, Colditz GA, Ascherio A, Willett WC. Intake of fat, meat, and fiber in relation to risk of colon cancer in men. Cancer Res 1994;54:2390-7.
9. Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA, Rosner BA, Speizer FE. Relation of meat, fat, and fiber intake to the risk of colon cancer in a prospective study among women. N Engl J Med 1990;323:1664-72.
10. Cho E, Speigelman D, Hunter DJ, Chen WY, Stampfer MJ, Colditz GA, Willett WC. Premenopausal fat intake and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 2003;95:1079-85.
11. Bingham SA, Luben R, Welch A, Wareham N, Khaw KT, Day N. Are imprecise methods obscuring a relation between fat and breast cancer? Lancet 2003;362:212-4.
12. Cramer DW, Harlow BL, Willett WC. Galactose consumption and metabolism in relation to the risk of ovarian cancer. Lancet 1989;2:66-71.
13. Araki H, Watanabe H, Mishina T, Nakao M. High-risk group for benign prostatic hypertrophy. Prostate 1983;4:253-64.
14. Malter M, Schriever G, Eilber U. Natural killer cells, vitamins, and other blood components of vegetarian and omnivorous men. Nutr Cancer 1989;12:271-8.
15. Sacks FM, Castelli WP, Donner A, Kass EH. Plasma lipids and lipoproteins in vegetarians and controls. N Engl J Med 1975;292:1148-52.
16. Barnard RJ, Inkeles SB. Effects of an intensive diet and exercise program on lipids in postmenopausal women. Women’s Health Issues 1999;9:155-61.
17. Barnard ND, Scialli AR, Bertron P, Hurlock D, Edmonds K, Talev L. Effectiveness of a low-fat vegetarian diet in altering serum lipids in healthy premenopausal women. Am J Cardiol. 2000;85:969-72.
18. Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? Lancet 1990;336:129-33.
19. Esselstyn CB Jr, Ellis SG, Medendorp SV, Crowe TD. A strategy to arrest and reverse coronary artery disease: a 5-year longitudinal study of a single physician’s practice. J Fam Pract. 1995;41:560-8.
20. Salie F. Influence of vegetarian food on blood pressure. Med Klin 1930;26:929-31.
21. Donaldson AN. The relation of protein foods to hypertension. Calif West Med 1926;24:328-31.
22. Rouse IL, Beilin LJ. Editorial review: vegetarian diet and blood pressure. J Hypertension 1984;2:231-40.
23. Lindahl O, Lindwall L, Spangberg A, Stenram A, Ockerman PA. A vegan regimen with reduced medication in the treatment of hypertension. Br J Nutr 1984;52:11-20.
24. Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC-Oxford. Public Health Nutr 2002;5:645-54.
25. Ernst E, Pietsch L, Matrai A, Eisenberg J. Blood rheology in vegetarians. Br J Nutr 1986;56:555-60.
26. Nicholson AS, Sklar M, Barnard ND, et al. Toward improved management of NIDDM: A randomized, controlled, pilot intervention using a low-fat, vegetarian diet. Prev Med 1999;29:87-91.
27. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there a relationship? Am J Clin Nutr 1990;51:489-91.
28. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide as a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1992;327:302-7.
29. Robertson WG, Peacock M, Heyburn PJ. Should recurrent calcium oxalate stone formers become vegetarians? Br J Urol 1979;51:427-31.
30. Goldfarb DS, Coe FL. Prevention of Recurrent Nephrolithiasis. Am Fam Physician 1999;60:2269–76.
31. Pixley F, Wilson D, McPherson K, Mann J. Effect of vegetarianism on development of gall stones in women. Br Med J (Clin Res Ed) 1985;291:11-2.
32. Hegsted DM. Calcium and osteoporosis. J Nutr 1986;116:2316-9.
33. Lindahl O, Lindwall L, Spangberg A, Stenram A, Ockerman PA. Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma. J Asthma 1985;22:45-55.
34. Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay. Am J Clin Nutr 1988;48:852-8.
35. Rauma A, Torronen R, Hanninen O, Mykkanen H. Vitamin B-12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet (“living food diet”) is compromised. J Nutr 1995;125:2511-5.
36. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Amer Diet Assoc 2003;103(6):748-765.
37. Hergenrather J, Hlady G, Wallace B, Savage E. Pollutants in breast milk of vegetarians (letter). N Engl J Med 1981;304:792.
38. Allergies in infants are linked to mother’s diets. New York Times, 30 August 1990.
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
Asiu 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 3 razy
Wiek: 44
Posty: 741
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-14, 23:01   

Smoczyca napisał/a:
A podpierając się opiniami kilku lekarzy uważam, że wegetarianizm nie jest zdrową dietą, przynajmniej nie długofalowo.

Widocznie zależy z jakimi lekarzami się rozmawia. Trafiłam niedawno do internistki po skierowanie na badania krwi. Pani doktor od początku była dosyć pozytywnie nastawiona, darowała sobie zbędne komentarze, a wyniki badań mówiły same za siebie. Po 17 latach diety wegetariańskiej i prawie 1,5 roku diety wegańskiej wszystkie wskaźniki mam w normie. I to bez sztucznej suplementacji...
_________________

 
 
Michał 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 3 razy
Posty: 433
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-10-14, 23:06   

Jakub napisał/a:
Najlepiej tych wymienionych w przypisach do poniższego artykułu z PCRM [Physicians Committee for Responsible Medicine - Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej]


Akurat w tej organizacji lekarze stanowią znikomy procent. 8-)
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1627
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2007-10-14, 23:46   

Michał napisał/a:
Jakub napisał/a:
Najlepiej tych wymienionych w przypisach do poniższego artykułu z PCRM [Physicians Committee for Responsible Medicine - Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej]
Akurat w tej organizacji lekarze stanowią znikomy procent. 8-)

Michał to żaden argument to tylko świadczy o uzależnieniu świata medycznego od korporacji mięsno-słoninowych.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
NO spam
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-15, 04:37   

Michał napisał/a:
Jakub napisał/a:
Najlepiej tych wymienionych w przypisach do poniższego artykułu z PCRM [Physicians Committee for Responsible Medicine - Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej]


Akurat w tej organizacji lekarze stanowią znikomy procent. 8-)

Szefostwo PCRM wygląda tak:
PCRM president Neal D. Barnard, M.D.
PCRM Board of Directors: Neal D. Barnard, M.D., President; Roger Galvin, Esq., Secretary; Andrew Nicholson, M.D., Director.

PCRM’s advisory board includes 11 health care professionals from a broad range of specialties:

T. Colin Campbell, Ph.D. Cornell University
Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. The Cleveland Clinic
Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. The Vegetarian Resource Group
Henry J. Heimlich, M.D., Sc.D. The Heimlich Institute
Lawrence Kushi, Sc.D. Division of Research, Kaiser Permanente
Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc.
John McDougall, M.D. McDougall Program, St. Helena Hospital
Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group
Myriam Parham, R.D., L.D., C.D.E. East Pasco Medical Center
William Roberts, M.D. Baylor Cardiovascular Institute
Andrew Weil, M.D. University of Arizona

Nawet jeśli pozostali członkowie niekoniecznie są lekarzami, to i tak nie czyni ani odrobinę mniej wiarygodnymi wyników badań, na które się powołują.
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
madlen 
Natchniony Veg



Wiek: 29
Posty: 116
Skąd: gdańsk
Wysłany: 2008-01-09, 20:35   

moze nie wpasuje sie w temat.. ale skoro tu tak o zabijaniu.. dlaczego kiedy zabije sie człowieka morderca jest potepiony etc? a "ludzie" ktorzy morduja zwierzeta z okrucienstwem porownywalnym do traktowania zyydow w obozach podczas 2 wojny swiatowej nie? ostatnio na religii (!) przyszedł do nas taki wspanialy pan opowiadajacy o prawach zwierzat.. i z tego co mowil wyszlo mniej wiecej cos w stylu- kazda istota zywa, ktora posiada zdolnosc odczuwania ma takie samo prawo do zycia..

ja wlasciwie teraz slyszac mieso mam w pamieci film "kanibal", a przed oczkami scene jak czlowiek odgryza drugiemu czlowiekowi kazwal uda uprzednio odcinajac mu glowe.. prosze nie mowic ze przesadzam.. zawsze miala sklonnosci do wyobrazania sobie makabrycznych scen i do wysnuwania wnioskow ogolnie uznawanych za dziwne

(za ewentualne bledy ortograficzne przepraszam- tak mi zimno ze ledwo stukam w klawiature)
_________________
Reggae music is the people music- Bob Marley
Auschwitz zaczyna się wszędzie tam, gdzie ktoś patrzy na rzeźnię i myśli - to tylko zwierzęta.
<<czarny pas w robieniu kotletów marchewkowych>>
 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 37
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-09, 20:40   

madlen napisał/a:
ostatnio na religii (!) przyszedł do nas taki wspanialy pan opowiadajacy o prawach zwierzat.. i z tego co mowil wyszlo mniej wiecej cos w stylu- kazda istota zywa, ktora posiada zdolnosc odczuwania ma takie samo prawo do zycia..


super:)kto to byl?
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
madlen 
Natchniony Veg



Wiek: 29
Posty: 116
Skąd: gdańsk
Wysłany: 2008-01-10, 09:38   

nazwiska oczywiscie nie pamietam.. :D ale studiowal ekologie i cos jeszcze.. na misje jezdzi, bierze udzial w akcjach.. mam nadzieje ze jeszze kiedys zaglądnie do nas- napewno mozna si eod niego dowiedziec czegos ciekawego :)

pokazywal nam np. jk robia testy na zwierzetach.. w rezultacie kilka dziewczyn do dzis nie uzywa kosmetykow testowanych na zwierzakach :)
_________________
Reggae music is the people music- Bob Marley
Auschwitz zaczyna się wszędzie tam, gdzie ktoś patrzy na rzeźnię i myśli - to tylko zwierzęta.
<<czarny pas w robieniu kotletów marchewkowych>>
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group