Kiełki kukurydzy |
Autor |
Wiadomość |
petlik
Wyższy Stan Ducha


Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Posty: 855
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:17 Kiełki kukurydzy
|
|
|
Ktoś się orientuje czy ze zwykłego popcornu (powiedzmy, że ekologicznego) idzie wyhodować kiełki czy potrzeba jakichś specjalnych (magicznych) nasion?
Zakładając, że odpowiedź na powyższe pytanie będzie twierdząca pytanie nr 2 : czy takie kiełki można bez obaw szamać na surowo? Czy ich hodowla niesie ze sobą spore ryzyko zapleśnienia czy kiełki są raczej bezproblemowe w hodowli? |
|
|
|
 |
Degon
Veg przez duże V


Pomógł: 40 razy Posty: 1552 Skąd: vgvhj
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:37
|
|
|
Pewnie, że idze wyhodować kiełki z popcornu. Może troszkę trudniej niż ziemniaków puree, ziaren prażonego słonecznika czy czipsów Lays, ale da się. |
Ostatnio zmieniony przez Degon 2014-12-12, 18:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha


Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Posty: 855
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:54
|
|
|
Info dla mniej błyskotliwych osób - pisząc popcornu miałem rzecz jasna na myśli nasiona standardowo opisane jako przeznaczone na popcorn a nie ziarna po uprażeniu (chyba niektórym trzeba trochę dokładniej tłumaczyć "o co kaman" tak więc spoko Degon, na przyszłość będę o tobie pamiętał - postaram się jeszcze dodawać obrazki aby łatwiej ci było ogarnąć )
 |
Ostatnio zmieniony przez petlik 2014-12-12, 18:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
seb
Veg przez duże V


Pomógł: 25 razy Wiek: 74 Posty: 1299 Skąd: Puszcza
|
Wysłany: 2014-12-12, 22:46
|
|
|
tez dzis sie zastanawiałem bo doszedł mi karton przeróżnego ziarna (z www.sizalnet.pl) w opcji dla ptasząt i przy okazji dla mnie - w tym kukurydza
tu masz ze jest zjadliwe
http://www.surawka.webd.p...gld-wstpny.html
Cytat: | - kukurydze:
(i) kukurydza prosto z kolby: moczenie 6-14 godz. , kiełkowanie powyżej 2 dni. Metoda: słoikowa lub materiałowa. Może wystąpić niebieskawa pleśń
(ii) podprażone nasiona kukurydzy: moczenie 8-14 godz., kiełkowanie powyżej 1,5 dnia. Metoda: słoikowa lub materiałowa. Może wystąpić niebieskawa pleśń .
(iii) słodka kukurydza, kukurydza w fazie woskowej (jeżeli masz do niej dostęp) również kiełkuje.
Kiełki kukurydzy (i) (prosto z kolby) są delikatne o mączystym/skrobiowym posmaku. Podprażone nasiona kukurydzy (ii) są bardzo słodkie lecz łuska pozostaje twarda (nie ulega zmiękczeniu jak w poprzednim przypadku), ciężka do trawienia. Nie jest warta ww. kłopotu; w zamian zalecane jest spożywanie słodkiej kukurydzy (włączając w to włoski okołonasienne, które są wyśmienite). |
inni niech wypowiedzą się o głębi nurtującego pytania |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha


Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Posty: 855
|
Wysłany: 2014-12-13, 00:06
|
|
|
seb, z tego co zacytowałeś wychodziło by, że zbytnio nie warto - choć nie ogarniam czemu tam jest podprażone napisane (nie powinno być "docelowo przeznaczone do prażenia"?) Czy w ogóle prażone nasiona dało by radę podkiełkować? Jakoś średnio mi się wydaje.
W sumie choć logicznym się wydaje, że takie nasiona "na popcorn" na kiełkowanie się nadają to pytanie zadałem z dwóch powodów : jednym jest to, że nie zawsze okazuje się, że jednak z takich nasion coś uzyskamy (przykład kaszy jaglanej gdzie mamy specjalne nasiona do kiełkowania podczas gdy te standardowo dostępne się do tego nie nadają). Inna rzecz to to, że same nasiona teoretycznie mogłyby być poddawane wstępnej obróbce termicznej aby uchronić je przed np. rozwojem pleśni i wtedy z kiełkowania nici. Drugim powodem dla którego zadałem to pytanie jest fakt, że nie każde kiełki nadają się do spożycia na surowo (soja, fasola biała) i dobrze wiedzieć jak jest w tym przypadku. Do tego dochodzi kwestia podatności na pleśń co by oszacować sens całego przedsięwzięcia. Zacytowany fragment rozwija nieco wątpliwości ale jak ktoś z doświadczeniem by się wypowiedział to byłoby fajnie
W sumie podepnę jeszcze jedno pytanko : jako, że szukam wśród ogólnodostępnych produktów takich, które nadają się na kiełkowanie i spożycie na surowo to wszelkie sugestie mile widziane. Obecnie obżeram się głównie kiełkami soczewicy, ciecierzycy i fasoli mung sporadycznie. Reasumując : co z rzeczy, które dostać możemy w sklepach / marketach nada się na kiełkowanie? |
Ostatnio zmieniony przez petlik 2014-12-13, 00:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg Do Potęgi

Pomógł: 54 razy Posty: 2899
|
Wysłany: 2015-02-10, 12:49
|
|
|
Kiełkują :
market t.: zielony groch ( kraj pochodzenia Argentyna ),cieciorka( Włochy ), kiedyś próbowałem zieloną socz. ( chyba Kanada)
- m.p.: obłuszczone ziarniki gryki ( polska )
- m.l.: soczewica ( kanada )
- m.a.: ryż pełnoziarnisty w workach 5 kg ( Pakistan , Grecja bądź Włochy )
Kiełkuje też: sezam nieobłuszczony z najróżniejszych mark. , siemię l. ( Ukraina, itp. ) .
Kiedyś na próbę kupiłem jęczmień ziarno (nie pamiętam gdzie ) tzw .: jęczmień pełnoziarnisty - bardzo dobrze kiełkował ( nie mylić z pęczakiem )
pzdr. |
|
|
|
 |
towarzysz0
świerzak
Posty: 1 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-02-28, 23:27
|
|
|
Niezdolność kiełkowania nasion jest fatalnym dla rolnika.
Ale czy dla nas konsumentów jest to nieistotny fakt, czy nasiona kiełkują czy też nie?
Czy nie warto unikać nasion do jedzenia, które nie kiełkują?
Czy warto jeść zboże (nie jako kiełki, lecz np jako kaszę), którego nasiona nie kiełkują ( po jakiejś obróbce przemysłu spożyczego?) |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg Do Potęgi

Pomógł: 54 razy Posty: 2899
|
Wysłany: 2018-09-30, 12:00
|
|
|
Kiełkują orzeszki ziemne bez łupiny, naturalne dostępne w marketach c. w 1kg paczkach - kraj pochodzenia Argentyna ale były kupowane w marcu, teraz widziałem, że są z Usa i Argentyny.
pzdr. |
|
|
|
 |
werty
Łamacz Klawiatur

Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Posty: 395
|
Wysłany: 2018-10-01, 06:54
|
|
|
ni chusteczki nie widziałem w carefuraku wpadam tam często na dział orzechowy, ni ma
a można to prażyć i gotować |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg Do Potęgi

Pomógł: 54 razy Posty: 2899
|
Wysłany: 2018-10-01, 10:26
|
|
|
Są dostępne na 100%, nawet w sklepie int.
Opakowanie podobne do prażonych.
Możesz gotować jak najbardziej to przecież strączkowa roślina oraz prażyć - tylko delikatnie dozbierać temp. bo spalisz w piekarniku jak się zagapisz .
pzdr. |
|
|
|
 |
|