Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ekologia a jedzienie miesa?
Autor Wiadomość
JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!



Pomogła: 5 razy
Wiek: 37
Posty: 2510
Skąd: z Polski...
Wysłany: 2007-10-15, 11:46   ekologia a jedzienie miesa?

POszukuje statystyk nt jak sie ma jedzenie miesa do zuzycia surowcow (woda,energia itp) i produkowanych 'odpadow'- jak to sie ma w przeliczeniu na jednostki; z czym porownywalne sa kolejne spozycia (enerigii,...)
Jezeli ktos ma podone info na podoredziu- najlepiej w j.angielskim ale niekoniecznie- to bylabym bardzo wdzieczna...
:sloneczko:
 
 
 
fiatlux 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Posty: 740
Wysłany: 2007-10-15, 14:11   

na przykład tu
http://viva.eko.org.pl/
i tu
http://www.greenangels.org/eco.html
_________________
http://serwis-finansowy.systempartnerski.pl/
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 38
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2007-10-15, 23:09   

z nieistniejącej już strony... za rzetelność nie odpowiadam

tekst źródłowy:
Our Food Our World The Realities of an Animal-Based Diet
Wydawnictwo VEGAN, 20-218 Lublin,
ul.Hutnicza 18/44, tel. (0-81) 746-48-11

Środowisko naturalne

Krótkowzroczna eksploatacja ziemi i zasobów naturalnych, koniecznych do produkcji karmy dla zwierząt, nasiliła i przyspieszyła wiele kryzysów w środowisku naturalnym

Erozja gleby


Nadmierne zużycie ziemi spowodowane produkcją zwierząt hodowlanych, doprowadza do ciągłej utraty wierzchniej warstwy gleby. Na całym świecie gleba, będąca naszą jedyną żywicielką, eroduje. Konieczność bycia konkurencyjnym często zmusza rolnika do stosowania niskonakładowych metod produkcji, co naraża glebę i rujnują intensywną uprawą.

Coroczna utrata wierzchniej warstwy gleby uprawnej w USA: ponad 5 miliardów ton.

Obszar ziemi uprawnej w USA wyłączony z powodu nadmiernej erozji gleby: 1/3

Ile kilogramów wierzchniej warstwy gleby ulega zniszczeniu w procesie produkcji jednego kilograma mięsa wołowego: 35

Ilość wierzchniej warstwy gleby w USA, zniszczona na polach uprawnych, pastwiskach, zboczach górskich i w lasach, w związku z hodowlą: 85%

Utrata wierzchniej warstwy gleby uprawnej na całym świecie: 26 miliardów ton

Czas tworzenia przez naturę 2,5 centymetrowej wierzchniej warstwy gleby: 200 do 1000 lat

Bezpośrednie i pośrednie koszty związane z erozją i utratą ziemi w USA: 44 miliardy dolarów

Przyczyna wymarcia wielu cywilizacji: utrata wierzchniej warstwy gleby

Pustynnienie

Nadużycie ziemi uprawnej spowodowane konkurencyjną produkcją karmy dla zwierząt, doprowadziło do pustynnienia znacznych obszarów ziemi w wielu krajach. Pustynnienie jest wyniszczeniem ekosystemu na skutek ludzkiej działalności. Regiony najbardziej dotknięte pustynnieniem to obszary hodowli bydła, takie jak zachodnia połowa USA, Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa, Australia i tereny dookoła Sahary.

Pustynnienie zboczy górskich, lasów i pól spowodowało największe przemieszczenia ludności w historii świata. Pod koniec tego wieku ponad połowa ludności świata będzie zamieszkiwać tereny zurbanizowane.

" Nie odziedziczamy ziemi po naszych przodkach. Pożyczamy ją od naszych dzieci" - powiedzenie

"Niezliczone ilości kopyt i pysków bardziej zmieniły na przestrzeni lat rodzaj roślinności i ukształtowanie terenu na Zachodzie niż wszystkie sztuczne zbiorniki wodne, kopalnie odkrywkowe, elektrownie, autostrady i dzielnice mieszkalne razem wzięte" - Philip Fradklin, Audubon Magazine

"Życie zależy od cienkiej warstwy ziemi bogatej w składniki mineralne. Bez niej nie istnieje cywilizacja" - John Robins, autor książki "Dieta dla nowej Ameryki"

Obszar ziemi objętej pustynnieniem: 29%

Główne przyczyny pustynnienia to:

* nadmierny wypas zwierząt hodowlanych
* nadużywanie ziemi uprawnej
* niewłaściwe techniki nawadniające
* ścinanie lasów
* niedopuszczanie do powtórnego zalesienia

Przyczyna pierwotna we wszystkich tych przypadkach: produkcja bydła

Lasy tropikalne

Każdego roku 320.000 km kwadratowych lasów tropikalnych ulega bezpowrotnemu zniszczeniu. W rezultacie zanika około 1000 gatunków roślin i zwierząt.

W Ameryce Środkowej hodowla bydła zniszczyła więcej lasów tropikalnych niż jakakolwiek inna ludzka działalność. Na dodatek około 90% nowych terenów hodowli bydła w Amazonii funkcjonuje zaledwie około 8 lat, po czym przestaje, ponieważ ich gleba ubożeje od nadmiernego wypasanie bydła.

Obszar lasów tropikalnych w Ameryce Środkowej wycinany aby stworzyć pastwiska dla bydła: 25%

Ilość mięsa importowana w 1987 roku przez USA z Ameryki Środkowej i Południwej: 150 milionów kilogramów

Szybkość wymierania gatunków, spowodowanego wycinaniem lasów tropikalnych: 1000 rocznie

Jaka część dostępnych dziś leków otrzymywana jest z roślin: 1/4

Wartość pieniężna naturalnych plonów z 1 hektara lasu tropikalnego, zebranych w ciągu 50 lat: 6330 dolarów

Wartość pieniężna osiągnięta z hodowli bydła na obszarze 1 hektara wyciętego i wypalonego lasu tropikalnego, w ciągu 50 lat: 2960 dolarów

Efekt Cieplarniany

Hodowla zwierząt przyczynia się do emisji dwu z czterech gazów odpowiedzialnych za efekt cieplarniany: dwutlenku węgla i metanu. Każdy zjadany przez nas kotlet, przyczynia się do pogłębiania efektu cieplarnianego tak samo, jak 40 km jazdy typowym amerykańskim samochodem.

Dwutlenek Węgla

Spalanie paliw kopalnych powoduje emisje około 2/3 dwutlenku węgla. Pozostała 1/3 pochodzi ze spalania biomasy. W procesie produkcji mięsa spalane są co roku miliony ton paliw i miliony hektarów lasów tropikalnych.

Ilość dwutlenku węgla uwolnionego od 1970 roku ze ścinanych i palonych lasów tropikalnych, na których terenie utworzono pastwiska bydła: 1,4 miliarda ton

Ilość paliwa spalanego w procesie produkcji wołowiny, zjadanej przez 4-osobową rodzinę amerykańską rocznie: 800 litrów

Ilość dwutlenku węgla uwolnionego do atmosfery przy spalaniu 800 litrów paliwa: 2 tony

Ilość dwutlenku węgla wydzielanego do atmosfery przez przeciętny amerykański samochód w ciągu 6 miesięcy: 2,5 tony

Metan

Rezultatem procesów metabolicznych, zachodzącywch w organizmie krowy jest emisja dużych ilości metanu. Proporcja jest następująca: wyprodukowaniu 2kg mięsa towarzyszy produkcja 1kg metanu.

Ilość metanu emitowana przez bydło na całym świecie przez rok: 100 milionów ton

Bydło wydziela 20% całkowitej emisji metanu na świecie

Zanieczyszczenie wody


Nadmierna konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego przyczynia się w ogromnym stopniu do zanieczyszczenia wody. Wzrost pogłowia zwierząt hodowlanych pociąga za sobą wzrost ilości zwierzęcych zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia z farm-przetwórni, obór i mleczarni zalewają lokalny rynek nawozów naturalnych i są gromadzone w nadmiarze. Azot pochodzący z tych zanieczyszczeń ulega przemianie w amoniak i azotany, wsiąka w ziemie i przechodzi do wód powierzchniowych, zatruwa studnie, rzeki i strumienie, zabija w nich życie. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska Naturalnego podaje, że około połowy studni i strumieni w USA jest zanieczyszczonych odpadkami z hodowli zwierząt.

Dodatkowo intensywna hodowla zwierząt zwiększa ilość ziemi, która eroduje i wraz z nawozami i pestycydami jest zmywana do wód powierzchniowych i gruntowych. Rezultatem jest nadmiar azotanów w wodzie studziennej. Picie tej wody może doprowadzić nieodwracaknych uszkodzeń układu nerwowego, raka, zespołu "błękitnego dziecka". Zanieczyszczenia mogą w końcu znaleźć się w oceanach gdzie także zabijają życie.

"Amoniak, wydzielany do powietrza przez hodowlę zwierząt jest największym pojedynczym źródłem kwaśnych deszczów zalewających Holandię. Wyrządza ona więcej szkody niż wszystkie samochody i fabryki w kraju" - Worldwatch Institute

Produkcja zanieczyszczeń zwierzęcych w USA: 105.000kg na sekundę

Ilość zanieczyszczeń wyprodukowanych przez 10.000 sztuk bydła: równa miastu zamieszkanemu przez 110.000 ludzi

Zanieczyszczenie wody przez amerykańskie rolnictwo, włącznie ze spłukiwaną ziemią, pestycydami, nawozami naturalnymi: jest większe niż wszystkie zanieczyszczenia miejskie i przemysłowe razem wzięte.
Pestycydy

Po II wojnie światowej, aby zapobiec zniszczeniu plonów, rolnicy zaczęli stosować pestycydy (środki owadobójcze, chwastobójcze, grzybobójcze). Przyniosło im to poczucie wolności i możliwość zastosowania monoplanu - zasiewania ogromnych obszarów jedną tylko rośliną, rok po roku. Udoskonalenie to, łącznie z poprawą mechanizacji, nawozami sztucznymi, dotacjami na nawodnienie, tanią, dostępną energią, doprowadziło do zwiększenia wydajności rolnictwa, które mogło teraz wykarmić coraz większą liczbę zwierząt hodowlanych kukurydzą i soją, uprawianymi w ogromnych ilościach.

Niestety okazało się, że "szkodniki" miały ogromną zdolność do adaptacji toksycznych związków chemicznych. W związku z tym trzeba było stosować coraz więcej i więcej pestycydów, aby utrzymać ochronę plonów na tym samym poziomie. Nowoczesne rolnictwo uzależniło się od stosowania coraz to większych ilości środków ochrony roślin, które zatruwają środowisko naturalne i nasze pożywienie.

"W sanskrycie słowo >>wojna<< oznacza zwiększone zapotrzebowanie na krowy" - Norman O. Brown

"Kiedy tony zanieczyszczeń zwierzęcych dostają się do rzek i jezior, azot i fosfor nadmiernie nawożą glony, które rosną bardzo gwałtownie, odbierając wodzie tlen i dusząc ekosystem wodny. Od setek jezior we Włoszech pochłoniętych przez glony do mrocznej zatoki Chesapeake i od zubożonego w tlen Bałtyku do zatrutego Adriatyku, zanieczyszczenia zwierzęce dołączają się do szkodliwych czynników, takich jak : wypłukiwane nawozy sztuczne, ścieki kanalizacyjne, zanieczyszczenia miejskie i przemysłowe". - Worldwatch Institute


Wykorzystanie zasobów naturalnych

Hodowla zwierząt ma ogromny wpływ na biosferę, ponieważ o wiele trudniej jest produkować mięso niż pożywienie roślinne. Większość z tego, czym karmi się zwierzęta, jest przerabiana na niejadalne produkty uboczne lub po prostu stracona w wyniku procesów metabolicznych.

Z tego powodu uprawa roślin dla wykarmienia zwierząt hodowlanych, których mięso ma wyżywić coraz większą liczbę ludzi, wymaga wyasygnowania ogromnej ilości ziemi, wody i energii.

W USA ponad 1/3 wszystkich surowców (łącznie z surowcami kopalnymi) jest przeznaczana na hodowlę zwierząt.

Zboże i soja (w kilogramach) zużywane do produkcji 1kg mięsa:
wołowina 16
wieprzowina 6
indyk 4
kurczak/jajka 3

Ilość składników pokarmowych, straconych w procesie produkcji mięsa ze zboża i soi:
białko 90%
węglowodany 99%
błonnik 100%

"Wyżywienie wszystkich obecnie żyjących ludzi w sposób jaki jedzą Amerykanie, wymagałoby dwa i pół razy więcej zboża, niż rolnicy z całego świata są w stanie wyprodukować. Nie jest możliwe aby 8-14 miliardów ludzi (przyszłe populacje) zjadało amerykańską dzienną porcję 220 gramów mięsa zwierząt wykarmionych zbożem" - Worldwatch Institute.

Wykorzystanie gleby

Niezależnie od tego, czy zwierzęta są karmione, czy też pasą się same na pastwiskach, w górach lub w lasach, hodowla wymaga intensywnej eksploatacji ogromnych obszarów ziemi. W każdym wypadku ziemia ta traci często swoją zdolność do dalszej produkcji. W niektórych przypadkach strata jest nieodwracalna.

Ile ziemi przeznaczono do wypasu zwierząt hodowlanych: połowę

Ile ziemi uprawnej w USA służy do produkcji karmy dla zwierząt hodowlanych: 64%

Ile ziemi uprawnej w USA służy do produkcji owoców i warzyw: 2%

Liczba kilogramów poszczególnych produktów, które można wyprodukować z jednego hektara:
wiśnie 5000
fasolka szparagowa 10 000
jabłka 20 000
marchew 30 000
ziemniaki 40 000
pomidory 50 000
seler 60 000
wołowina 250
Konsumpcja zbóż

Zmiana pożywienia zachodnich społeczeńństw z roślinnego na mięsne, która dokonała się w XX wieku, pociągnęła za sobą zmianę gospodarki rolnej, jej przestawienie się z produkcji zbóż jadalnych na zboża przeznaczone na karmę dla zwierząt. Konsumpcja zbóż przez zwierzęta hodowlane rośnie dwukrotnie szybciej niż konsumpcja zbóż przez ludzi.

Ile soi uprawianej w USA spożywają zwierzęta hodowlane: 90%

Ile kukurydzy uprawianej w USA spożywają zwierzęta hodowlane: 80%

Ile zbóż, produkowanych na całym świecie, spożywanych przez zwierzęta hodowlane w ciągu lat osiemdziesiątych: połowa

Zużycie energii


Uprawa roślin, przeznaczonych na karmę dla zwierząt, jest procesem pochłaniającym ogromne ilości energii. Rolnicy muszą pompować wodę, orać, rozpylać nawozy, a potem zbierać i transportować plony. Następnym energochłonnym etapem jest sama hodowla wytwarzająca ogromne ilości mięsa, drobiu, produktów mlecznych i jajek dzięki wykorzystaniu tych płodów rolnych, które już wcześniej pochłonęły mnóstwo energii.

Liczba kalorii paliw kopalnych zużytych do wyprodukowania 1 kalorii białka z wołowiny: 78

Liczba kalorii paliw kopalnych zużytych do wyprodukowania 1 kalorii z białka soi: 2

Na hodowlę zwierząt przeznacza się w USA połowę całkowitej energii zużywanej przez rolnictwo.

Ilość energii, konieczna do wyprodukowania 1kg benzyny: ekwiwalent 8 litrów benzyny

Zużycie wody

Uprawa roślin, przeznaczonych na karmę i paszę dla zwierząt hodowlanych, pochłania ogromne ilości wody. W obszarach ubogich w wodę może to doprowadzić do zużycia całych jej zasobów

"Martwi mnie, że w Kalifornii przeznaczamy 3 razy więcej wody dla krów niż dla ludzi" - Marc Reisner, autor "Cadillac Desert"

"Ropa naftowa jest używana w hodowli zwierząt na paliwo do transportu i dla traktorów, do produkcji nawozów sztucznych i pestycydów. Zużywa się jej tak dużo, że produkty pochodzenia zwierzęcego, powinny być uważane za pochodne ropy naftowej" - Worldwatch Insitute

Na Zachodzie niedobór wody spowodował, że sektory przemysłowy, handlowy oraz prywatnych odbiorców musiały ograniczyć jej zużycie. Rzadko informuje się konsumenta, że nie może podlewać trawników czy umyć samochodu, ponieważ woda została zużyta na wyhodowanie karmionych zbożem krów czy innych zwierząt hodowlanych

Hodowla zwierząt w USA zużywa ponad połowę wody, przeznaczonej do wszystkich celów.

Liczba litrów wody potrzebnej do wyprodukowania 1 jadalnego kilograma poszczególnych produktów (Kalifornia):
pomidory 184
sałata 184
ziemniaki 192
pszenica 200
marchew 264
jabłka 392
pomarańcze 520
winogrona 560
mleko 1040
jajka 4352
kurczaki 6520
wieprzowina 13040
wołowina 41712

Na ile czasu wystarczy człowiekowi 41600 litrów wody, zakładając, że bierze prysznic 5 razy w tygodniu, przez 5 minut, woda spływa z szybkością 16 litrów na minutę: na dwa lata

Dotacje rządu

Produkcja mięsa przyczynia się do rozwoju handlu artykułami rolnymi, ponieważ zwierzęta hodowlane zjadają ogromne ilości płodów rolnych. Aby przyspieszyć ten proces, hodowcom i producentom pasz przyznaje się fundusze i przywileje w formie gwarantowanych minimalnych cen skupu przez rząd nadwyżek produkcyjnych, dotacji na pasze i nawadnianie, nakładania podatków na import i ubezpieczenia produktów.

Ilość pieniędzy pożyczonych przez Bank Światowy Ameryce Łacińskiej na hodowlę w latach 1963-1985: 1,5 miliarda dolarów

Całkowita wartość dotacji na nawadnianie, przyznawana corocznie producentom pasz w USA: od 500 milionów do miliarda dolarów

Całkowita wartość dotacji rządowych, przeznaczonych dla hodowców zwierząt i producentów pasz w uprzemysłowionych, demokratycznych krajach europejskich w 1990 roku: 120 miliardów dolarów

Rezultat zalewania krajów mniej rozwiniętych tanimi produktami nadwyżki produkcyjnej wysoko dotowanego europejskiego rolnictwa: miejscowi producenci nie są w stanie konkurować z tak niskim cenami - dochodzi do zniszczenia wiejskich struktur ekonomicznych i społecznych.

Problem pogłowia

Rosnące spożycie mięsa drobiu i produktów mlecznych doprowadziło do eksplozji pogłowia zwierząt hodowlanych na całym świecie. Pogłowie zwierząt jest większe od liczby ludności prawie trzykrotnie

W ciągu ostatnich 40 lat liczba bydła podwoiła się. W tym samym czasie liczebność drobiu potroiła się

Obecna liczebność populacji:
liczba ludności 5,4 miliardów
pogłowie bydła 1,3 miliardów
pogłowie świń, owiec, kóz, koni, bizonów, wielbłądów 2,7 miliarda
drób 11 miliardów

Dystrybucja żywności i problem głodu światowego


Problem głodu na świecie jest bolesny i uporczywy i wcale nie jest nieunikniony. Obecne zasoby gleby, energii i wody wystarczyłyby do wykarmienia dwa razy większej liczby ludności. Niestety połową plonów wykarmia się zwierzęta hodowlane. W tym samym czasie miliony ludzi głodują. W 1984 roku, kiedy w Etiopii tysiące ludzi umierało codziennie z głodu, kraj ten kontynuował uprawę pasz o wartości milionów dolarów i eksportował je do Zjednoczonego Królestwa i innych krajów europejskich.

"Polityka rolna krajów zachodnich popiera bardziej hodowle zwierząt i uprawę roślin pastewnych niż produkcję owoców i warzyw. Jest to sprzeczne z zaleceniami zdrowotnymi, oficjalnie proklamowanymi przez rządy tych krajów, aby spożywać mniej produktów zwierzęcych a więcej owoców i warzyw". - Worldwatch Institute

"Wydaje się dziwne, że elita intelektualna krajów pierwszego świata przywiązuje ogromną wagę do problemu zbyt dużej liczby urodzin dzieci w krajach drugiego i trzeciego świata, a ignoruje problem zbyt licznej populacji bydła i łańcucha pokarmowego, który zabiera się biednym, a bogatych karmi mięsem wyprodukowanym ze zboża" - Jeremy Rifkin, Beyond Beef

Liczba ludzi, którzy umrą w wyniku niedostatecznego odżywiania w tym roku: 20 milionów

Liczba dzieci, które umierają każdego dnia z powodu niedożywienia: 38 000

Jak często umiera dziecko z powodu niedożywienia: co 2,3 sekundy

Liczba ludzi, których można byłoby wyżywić zbożem i soją, zużywanymi do produkcji mięsa, drobiu i produktów mlecznych, zjadanych przez przeciętnego Amerykanina każdego roku: 7

Liczba ludzi, ktorych możnaby wyżywić, korzystając z gleby, wody i energii, uwolnionych z uprawy roślin przeznaczonych na paszę, jeżeli Amerykanie ograniczyliby spożycie mięsa o 10%: 100 milionów



i jeszcze dość rzetelny artykuł: http://www.zb.eco.pl/zb/118/reformow.htm
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-18, 19:21   

No to ja jeszcze dorzucę kilka linków:
http://www.animalliberation.org.au/vegconf.php
http://www.vegetarisme.be...&s=3&ss=4&sss=1
http://en.wikipedia.org/w...l_vegetarianism
http://www.salagram.net/VegeGo.html
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!



Pomogła: 5 razy
Wiek: 37
Posty: 2510
Skąd: z Polski...
Wysłany: 2007-10-28, 01:17   

dzieki wielkie!

taffit- moglabym jeszcze o żródło prosić?
 
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-28, 10:25   

A nie ma na początku i końcu posta? ;)
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!



Pomogła: 5 razy
Wiek: 37
Posty: 2510
Skąd: z Polski...
Wysłany: 2007-10-28, 11:26   

aa tak- jakos spodziewalam sie linka bardziej i przeoczylam ;) za to link na koncu to juz inny artykul- rownie pomocny...
dzieki chlopaki :)
_________________
Time not important.
Only life important.
 
 
 
Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK



Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 4243
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-28, 13:02   

Cała przyjemność po mojej stronie. Po taffita, jak mniemam też.
_________________
"Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."

John Milton
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group