Blender |
Autor |
Wiadomość |
kwintesencja
Natchniony Veg weganką ja

Pomogła: 1 raz Posty: 120 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2011-01-07, 17:35
|
|
|
czyli tylko zgniatarka tak? ktores roboty kuchenne maja te funkcje? a za te modele Jędrusiu dziękuję, rozejrzę się |
_________________ jak dorosnę zostanę marlene dietrich |
|
|
|
 |
Elizeusz
Ostoja Wiedzy Elizeusz

|
Wysłany: 2011-01-07, 18:34
|
|
|
Dobry blender o odpowiedniej mocy 700W lub więcej idealnie załatwi sprawę. Sam używam do moczonego zboża typu pszenica i miksuje na formę pasty czy jogurtu więc no problemo |
Ostatnio zmieniony przez Elizeusz 2011-01-07, 18:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomasz Makrela
Veg przez duże V pinkg pomg

|
Wysłany: 2011-07-06, 01:02
|
|
|
Chcę sobie kupić młynek do ziaren (mak, siemię, sezam). Tani ma być, dobrze i szybko mielić.
Znalazłem takie coś.
Brać? |
_________________ O 3 pojawią się dziczki. |
|
|
|
 |
Anna
Wyższy Stan Ducha art of life

Pomogła: 3 razy Wiek: 37 Posty: 623 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-07-06, 01:25
|
|
|
O, ciekawe. Nie mam pojęcia, ale jesli się zdecydujesz, daj znać, czy spełnia wymagania, bo ja mam taką na strychu u mamy. |
_________________ chain of fools has no weak link
 |
Ostatnio zmieniony przez Anna 2011-07-06, 01:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ina
Łamacz Klawiatur

Pomogła: 1 raz Posty: 273
|
Wysłany: 2013-03-08, 08:54
|
|
|
Vegavani organizuje zbiorowe zamówienie Vitamixa. Jeżeli uzbiera się 12 chętnych - cena będzie wynosić 1680 zł.(1000 zł taniej niż u polskiego dystrybutora). Zainteresowani niech piszą do niedzieli na: catering@vegavani.com |
|
|
|
 |
Jo_Super
Wyższy Stan Ducha

Pomogła: 3 razy Posty: 952 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2013-03-08, 16:17
|
|
|
O raju! 1680zł za blender!?
Ja mam taki za mniej niż 50zł i się sprawdza. Może trochę trzeba ręką się namachać, ale w zasadzie to nie duży problem. 1680zł ło, jestem w szoku. |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2013-03-08, 18:37
|
|
|
Jo_Super napisał/a: | O raju! 1680zł za blender!?
Ja mam taki za mniej niż 50zł i się sprawdza. Może trochę trzeba ręką się namachać, ale w zasadzie to nie duży problem. 1680zł ło, jestem w szoku. |
Z tego co widziałem / czytałem to Vitamixa nie nazwałbym zwykłym blenderem. Jest to genialna maszyna dzięki której możesz po włożeniu orzechów uzyskać masło orzechowe o gładkiej konsystencji bez najmniejszych grudek -> nie spotkałem się do tej pory z żadnym blenderem który byłby w stanie coś takiego zrobić. Idę o zakład że i z ziarnem maku nie miałby problemu. Niemniej jednak fajnie jakby jakiś użytkownik (wspomnianego blendera) się wypowiedział gdyż sam planuję (ale to dopiero w bardziej odległej przyszłości) zakup tego cudeńka. |
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-03-08, 18:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jędruś
Veg przez duże V

|
Wysłany: 2013-03-08, 23:58
|
|
|
Vitamix ma problemy z małymi ziarnami typu mak, chia, amarantus, siemię.
Do takich małych ziaren najlepsze są młynki, zwłaszcza mlynek na mak firmy Porkert
Pełen zestaw to:
Młynek jeden lub dwa elektryczny i ręczny jako zabezpieczenie.
Blender do miksowania
Sokownik (ręczny typu lis na ovoce Porkert 2A – idealny do trawy pszenicznej) i sokownik elektryczny
Wersja luksusowa to wyciskarka typu Green star, Green Angel itp.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO |
Ostatnio zmieniony przez Jędruś 2013-03-08, 23:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2013-03-09, 09:49
|
|
|
Jak rozumiem jesteś w posiadaniu Vitamixa?
Jeśli tak to mógłbyś napisać w czym się sprawdza w czym zwykły blender (tj. za 50-200zł) nie znalazłby zastosowania? Rozumiem że z uzyskaniem masła orzechowego nie ma problemu? (przynajmniej coś takiego kojarzę z kilku filmików prezentacyjnych). No i tak ogólnie fajnie byłoby dowiedzieć się czy warto inwestować niemałą sumkę na wspomniany sprzęt.
Dodam że przy używaniu najzwyklejszego blendera za 50zł jak do owoców dodam len lub sezam to nie ma problemu z rozdrobnieniem ziaren (gorzej z makiem) więc zakładam że w Vitamixie raczej gorzej by nie było przy takich łączeniach?
Peace |
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-03-09, 09:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
yuka66
Veg nad Vegami

Pomogła: 2 razy Posty: 224 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2013-03-09, 17:10
|
|
|
Vitamix blenduje ziarna sesamu, maku itp dodane do smoothie bez problemu. Jędruś pewnie ma na mysli mielenie na sucho. Ja nie mam dzbanka do suchych produktów, więc się nie wypowiem. |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2013-03-09, 17:37
|
|
|
Ogólnie polecasz jak za tą cenę czy doradziłabyś coś tańszego?
+ stosujesz do jakichś nietypowych rzeczy do których nie nadałby się zwykły blender (zakładając że przed Vitamixem miałaś do czynienia z innymi blenderami aby wiedzieć co mam na myśli poprzez zwykły ) |
|
|
|
 |
yuka66
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2013-03-10, 15:00
|
|
|
Przed vitamix-em miałam kitchen aid i widzę taką różnicę, że vitamix blenduje do naprawdę kremowej konsystencji - nie wyczuwa się żadnych grudek. Dla mnie ma to znaczenie przy robieniu smoothie z zielonymi warzywami np z jarmużem czy przy robieniu mleka migdałowego czy kremu z orzechów nerkowców. Drugie ułatwienie to pałka do popychania bardziej gęstych mas - można to robić bez przerywania blendowania - bardzo pomocne przy robieniu np. serów z nerkowców, past itp.
Czy wart jest swojej ceny? Dla mnie tak, ale myslę, że to zależy od tego, do czego chce się go używać.
Ps.
Trzeba jeszcze dodac, ze bardzo łatwo się go myje, bez żadnego rozkręcania. |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2013-03-10, 16:17
|
|
|
Dzięki za informacje -> przekonałaś mnie
Jako że z funduszami póki co nie bardzo to nie robiłem jakoś specjalnie rozeznania dlatego prosiłbym jeszcze o info co do modelu (pamiętam że będąc na stronie polskiego dystrybutora było tam kilka modeli do wyboru).
Przy okazji zapytam o mleko migdałowe / owsiane /itp. - czy filtrujesz zmielone migdały i czy przy tak drobno zmielonych w ogóle ma to znaczenie? |
|
|
|
 |
yuka66
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2013-03-10, 17:02
|
|
|
Ja mam 5200. Nie znam innych i nie wiem jakie są różnice.
Mleka migdałowego nie potrzeba już przeciskać przez szmatkę, jest idealnie kremowe. Owsianego nigdy nie robiłam. |
|
|
|
 |
petlik
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2013-03-10, 18:00
|
|
|
Pozwól że jeszcze trochę pomęczę
Jako że kiedyś robiłem mleko migdałowe i zupełnie mi nie podeszło (namoczone przez noc migdały obrane ze skórki i zmiksowane) to chciałem się dowiedzieć czy dodajesz coś specjalnie do smaku czy to może kwestia samego gatunku migdałów / ew. preferencji smakowych? No i jeszcze sprawa proporcji migdałów do wody. |
|
|
|
 |
|