Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krzysztof
2010-08-09, 18:52
Candida
Autor Wiadomość
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 46
Posty: 5808
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2010-08-17, 11:20   

wklejam link http://www.pasozyty.info....zeciwgrzybicza/

oraz treść (bo linki mają to do siebie, że przestają działać po dluższym czasie) - fragmenty mięsne usunęłam - są dostępne w linku:

"[...]Drożdżaki potrzebują do życia węglowodanów. Teoretycznie dałoby się zagłodzić je na śmierć, gdybyśmy w ogóle nic spożywali węglowodanów. Niestety człowiek również nic może obejść się bez tych substancji.


Istnieje jednak metoda na przechytrzenie grzybów. Otóż drożdże preferują cukry proste, gdyż brakuje im odpowiednich enzymów do strawienia węglowodanów złożonych. Jeśli nasza żywność zawierać będzie jedynie węglowodany złożone, wówczas pozbawimy chorobotwórcze drożdżaki podstaw do bytowania.



Dieta przeciwgrzybicza polega na maksymalnym ograniczeniu konsumpcji cukrów prostych i dwucukrów. czyli na rezygnacji z cukru gronowego, fruktozy, cukru rafinowanego (sacharozy, dwucukru, złożonego z glukozy i fruktozy), miodu, dżemów, konfitur itp. Trzeba odstawić też słodycze: cukierki, pralinki, kakao rozpuszczalne, soki owocowe, wypieki, herbatniki, ciasta, oranżady, czekoladę, gdyż zawierają dużo cukrów prostych.
Im więcej produktów z tej listy spożywamy, tym większa ilość cukru trafia do organizmu, który tworzy korzystne warunki dla rozrostu drożdżaków.
Szczególną uwagę zwróćmy na to, co pijemy. Wielu pacjentów nie ma pojęcia, ile cukru zawierają oranżady i gazowane napoje typu Coca-Cola.
Także żywność dla diabetyków nie jest dozwolona. Choć zawiera niewielkie ilości glukozy, dodawane są do niej inne cukry, które drożdżaki mogą przetworzyć.
Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że poprzestając jedynie na stosowaniu specjalnej diety, nie zmusimy infekcji grzybiczej do odwrotu. Wprost przeciwnie, bez wdrożonej kuracji oczyszczającej pozbawienie grzybów potrzebnych im substancji odżywczych na skutek diety może spowodować, że drożdżaki w poszukiwaniu źródeł pożywienia przesuną się z powierzchni jelita do jego niżej położonych warstw. A spustoszenia, których tam mogą dokonać, są nieporównywalnie większe.

Pamiętajmy zatem: dieta jest skuteczna tylko w połączeniu z kuracją przeciwgrzybiczą!

Zwiększenie ilości substancji balastowych w naszym pożywieniu jest w tej sytuacji najrozsądniejszym posunięciem. Szczególnie bogatym źródłem substancji balastowych są wszelkie warzywa, sałatki i produkty pełnoziarniste. Pomijając fakt, że spożywając pokarmy bogate w substancje balastowe zapobiegamy zaparciom, włókna roślinne mają zdolność mechanicznego usuwania kolonii grzybów w jelicie cienkim oraz grubym.
Dla wielu osób przestawienie się na inny model odżywiania oznacza radykalną zmianę, tym dotkliwszą, że w dzisiejszych czasach cukier spożywany jest w ogromnych ilościach, a żywność typu fast food jest wciąż popularna. Na pocieszenie dodam, że osoby stosujące dietę przeciwgrzybiczą, wkraczają tym samym na najlepszą drogę ku zdrowszemu trybowi życia.
Według aktualnego stanu wiedzy medycznej i stanowiska dietetyki dieta przeciwgrzybiczą ściśle odpowiada optymalnemu modelowi zdrowego odżywiania. Drastyczna redukcja monosacharydów nie tylko zahamowuje rozrost grzybów, lecz także zapobiega wielu chorobom na tle żywieniowym. Zaliczamy do nich nie tylko cukrzycę, lecz także próchnicę, zaparcia, otyłość, podwyższony poziom lipidów we krwi, choroby sercowo-naczyniowe, dolegliwości żołądkowe i jelitowe oraz uszkodzenia aparatu ruchowego. Schorzenia te przynajmniej częściowo lub pośrednio są uwarunkowane spożyciem nadmiernych ilości cukrów prostych.

Osoby zmieniające nawyki żywieniowe powinny pilnować się, by zamiast cukru nie zacząć spożywać nadmiernej ilości tłuszczów. W pierwszej kolejności cukry proste należy zastąpić węglowodanami złożonymi, substancjami balastowymi i białkiem, ale nie tłuszczami. W interesie pacjentów leży, by utrzymać ten styl odżywiania nawet po zakończeniu leczenia przeciwgrzybiczego.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany produkt zawiera cukier, najlepiej przeczytajmy listę składników. Ostrożność należy zachować przy spożywaniu majonezu, musztardy, keczupu, zup i sosów w proszku. Koniecznie przeczytajmy listę składników użytych w tych produktach. W poszukiwaniu produktów smacznych, o niskiej zawartości cukru, warto udać się do sklepów ze zdrową żywnością. Pamiętajmy o tym, że żywność dla diabetyków nie stanowi sensownej alternatywy, gdyż występujące w niej syntetyczne środki słodzące, mogą posłużyć grzybom za pożywkę.

Produkty spożywcze, których należy unikać
W tym podrozdziale wymienimy najważniejsze produkty spożywcze, których powinny unikać osoby zakażone grzybami.
Napoje i artykuły spożywcze zawierające fruktozę, cukier rafinowany oraz inne cukry:
• miody, konfitury, galaretki
• ciasta, wypieki, torty, herbatniki
• czekolada, czekoladki, cukierki, słodycze
• marcepan, lukrecje, batoniki czekoladowe
• cukier puder
• cukier kandyz, cukier brązowy
• syrop z buraków cukrowych, syrop klonowy
• napoje w proszku zawierające cukier, na przykład rozpuszczalne kakao
• zawierające cukier substancje słodzące
• syntetyczne substancje słodzące, na przykład dla diabetyków: fruktoza, xylitol, sorbitol
• produkty spożywcze dla dietetyków: ciasta, lody, herbatniki itd.
• lody
Napoje:
• soki owocowe, napoje słodzone, soki winogronowe
• oranżady, napoje gazowane typu coca-cola
• wszystkie gatunki wina i piwa (za wyjątkiem wina wytrawnego)
• likiery, wódki oraz inne napoje alkoholowe
• słodzone koktajle mleczne
Owoce:
• słodkie owoce: truskawki, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, winogrona, pomarańcze
• kompoty, rodzynki, owoce suszone
• konfitury
• jogurty owocowe oraz inne produkty mleczne z dodatkiem cukru
• przetwory owocowe
• napoje i nektary owocowe, syropy owocowe
• mus jabłkowy
Pieczywo, produkty mączne i ziemniaczane
• makarony, ryż
• wszystkie rodzaje chleba za wyjątkiem chleba razowego
• bułki za wyjątkiem bułek razowych
• inne produkty z białej mąki pszennej i żytniej
• puree kartoflane w proszku
• kluski w proszku
• zawiesiste zupy
• skrobia jadalna
• muesli słodzone lub z dodatkiem rodzynek czy innych bakalii
• ciasta w proszku
• budynie w proszku
Sosy, przyprawy:
• zagęszczacze do sosów, sosy instant
• sosy zawierające skrobię w postaci stałej lub płynnej
• keczupy zawierające cukier lub skrobię
• ekstrakty drożdżowe
Jogurty:
• jogurty z dodatkiem cukru, względnie z dodatkiem słodzonych owoców
[...]
Tłuszcze:
• należy zrezygnować z używania w kuchni (zwłaszcza do smażenia i pieczenia) tłuszczów o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz tłuszczów i olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Dozwolona alternatywa
W tym podrozdziale wymienimy najważniejsze produkty spożywcze, które powinny spożywać osoby zakażone grzybami.
Warzywa i sałaty:
Warzywa i sałaty nie zawierają cukrów prostych, dostarczają za to substancji balastowych i mineralnych oraz witamin i pierwiastków śladowych. Warzywa i sałaty polecane do spożywania:
• groch, fasola - marynowane lub surowe
• wszystkie rodzaje kapusty
• kapusta kiszona, pomidory, ogórki
• sałata, cebula, por, rzodkiew, rzeżucha
• brokuły, kalarepka
Produkty mączne:
• pełnoziarniste produkty zbożowe, bez dodatku cukru
• płatki owsiane, pszenne, żytnie i jaglane
• ziemniaki w każdej postaci, także frytki i chipsy ziemniaczane
• otręby owsiane i pszenne
• produkty sojowe, o ile nie są słodzone
[...]
Dodatki do żywności, przyprawy, zupy, dania gotowe:
• musztarda, majonez oraz keczup bez cukru
• naturalne aromaty: cytrynowy, migdałowy
• aromaty syntetyczne
• czyste zupy, na przykład rosół, bulion
• ocet
• kakao w proszku
• roślinne stabilizatory i emulgatory
Produkty mleczne:
• twaróg biały
• twarożek ziarnisty, ser biały
• ser w plastrach, ser topiony, sery miękkie dojrzewające
• jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
• mleko
• maślanka, zsiadłe mleko, kefir (w naturalnej postaci, bez dodatku cukru)
• serwatka (w naturalnej postaci, bez dodatku cukru)
• śmietanka, śmietana kwaśna tłusta
Pieczywo:
• chleby na zakwasie, wzbogacone substancjami balastowymi
• niesłodzone herbatniki z mąki razowej
• pieczywo chrupkie petnoziarniste
Napoje:
• woda mineralna
• soki owocowe bez dodatku cukru
• oranżady bez cukru i innych substancji słodzących
• kawa bez cukru
• herbatki ziołowe
• czarna herbata bez cukru
Przy infekcjach grzybiczych szczególnie pomocne okazały się następujące gatunki herbat: kminkowa, maté. herbata, miętowa, z szałwii, napar piołunu.
Jajka:
• jajka są dozwolone w każdej postaci - gotowane, smażone (patrz: tłuszcze), także same żółtka i same białka
Tłuszcze i oleje:
• margaryna, margaryna o obniżonej zawartości tłuszczu, margaryna dietetyczna
• masło
• oleje roślinne tłoczone na zimno, jak na przykład olej z siemienia lnianego, oliwa z oliwek, olej kukurydziany, olej słonecznikowy
• rafinowane oleje roślinne
Nasiona i orzechy:
• orzechy laskowe
• orzechy ziemne
• orzechy włoskie
• nerkowce
• orzeszki para (nasiona orzecha brazylijskiego)
• słonecznik łuskany (pestki)
• mak
• sezam
• siemię lniane
• dynia łuskana (pestki)


Po względnie krótkiej abstynencji cukrowej, stopniowo przyzwyczaimy się do nowego smaku i brak słodyczy przestanie nam dokuczać.
Przestrzegając diety przeciwgrzybiczej, nie tylko wyeliminujemy grzyby, lecz dodatkowo wzmocnimy układ odpornościowy!"
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2010-08-18, 18:54   

Na jakich zródlach (naukowych czy jakich tam...) opieracie twierdzenia, ze w drozdzycy nalezy wykluczyc z diety tluszcze?
Jest to bardzo interesujace i chétnie sie zapoznam z konkretnymi informacjami - zródlami
, a niestety nie mam warunków na szukanie.
Dziéki.

Ponawiam, bo moja prosba nie doczekala sié odpowiedzi od osób, ktore o tym wspominaly.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
rudzina87
Pilny Veg


Posty: 36
Wysłany: 2010-08-28, 00:36   

Hej, minal miesiac odkad nie jem owocow. Pije lapacho codziennie, imbir z cytryna kilka razy w tyg, oregano na czczo i wlasnie zasialam stewie. Dzis jest tragicznie, procz konczyn boli mnie wszystko. Caly dzien nie jem bo mnie kluje, uciska, boli. Jak nie tu to tam, naprzemiennie. Mysle, ze moja biala wdowa sie truje :)
Ha! dobrze jej tak!
 
 
fair2003
Natchniony Veg


Posty: 141
Wysłany: 2010-08-28, 11:50   

Czy niejedzenie owoców ma znaczący wpływ przy walce z drożdżycą? Nie sądzę. W przyrodzie, zdrowych owoców grzyby nie są w stanie zaatakować. Wiadomo, że najgorsze w tym wszystkim są antybiotyki, albo patrząc na problem z drugiej strony, najważniejsze jest aby po zaprzestaniu ich przyjmowania przywrócić naturalną dla człowieka florę bakteryjną jelit. Ważne jest tu zdrowe odżywianie, a także ogólna sprawność organizmu, czyli prowadzenie zdrowego trybu życia, hartowanie się.

An, grzyby raczej nie lubią tłuszczy, a naszemu organizmowi tłuszcze są niezbędne. Także sugeruję, abyś darowała sobie czytanie naukowych opowiastek na ten temat :) . W morzu badań naukowych wiele z nich przeczy sobie nawzajem :) .
 
 
dorota_1988 
Veg Niebanalny
smutasek


Pomogła: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 97
Wysłany: 2010-08-28, 14:31   

fair2003 napisał/a:

Także sugeruję, abyś darowała sobie czytanie naukowych opowiastek na ten temat :) . W morzu badań naukowych wiele z nich przeczy sobie nawzajem :) .


Akurat jeśli chodzi o wałkowaną w tym wątku przewlekłą kandydozę to nie ma ona nic wspólnego z nauką. Współczesna medycyna nie zna takiej choroby (w odróżnieniu od prawdziwej kandydozy, która występuje u osób z obniżoną odpornością np. z AIDS, ma bardzo ciężki przebieg i często kończy się śmiercią).
Wszelkie "opowiastki" pochodzą od zwolenników medycyny alternatywnej, czyli są pseudonaukowe. I nie zauważyłam by ktoś tu przytaczał cokolwiek co by chociaż przypominało wyniki badań naukowych.
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2010-08-28, 14:54   

fair2003 napisał/a:
An, grzyby raczej nie lubią tłuszczy, a naszemu organizmowi tłuszcze są niezbędne.
Także sugeruję, abyś darowała sobie czytanie naukowych opowiastek na ten temat :) . W morzu badań naukowych wiele z nich przeczy sobie nawzajem :) .

Raczej, czy na pewno? Nie mialam za duzo biologii w szkole sredniej wiec nawet nie wiem, czy takie zagadnienie jest gdzies prezentowane.
A bardzo mnie to interesuje, chce wiedziec skad takie informacje, ze grzyby czy drozdze zwalcza sie unikajác tluszczy.
Jeszcze raz pytam i prosze o przekazanie tego pytania Angienatelce i wszystkim, którzy poruszali té kwestié.

Drozdzyca zdarza sie po antybiotykoterapii (zalezy od odpornosci i dawek antybiotyku), mogá pojawic sie tak zwane "plesniawki" na jézyku, albo np plamy na ciele.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2010-08-30, 08:52   

WITAM :sloneczko:
an napisał/a:

Drozdzyca zdarza sie po antybiotykoterapii (zalezy od odpornosci i dawek antybiotyku), mogá pojawic sie tak zwane "plesniawki" na jézyku,


Bardzo dobre efekty na w schorzenia jamy ustnej włącznie z dziąsłami i przyzębiem daje ( także gardła ) płukanie jamy ustnej woda utlenioną - 3% roztwór wody utlenionej można dostać w aptece za ok.1zł.
Można stosować samą lub po rozcieńczeniu z wodą stosunku 1:1

oraz preparatem ziołowym Dentosept - dostępny w aptekach , sklepach zielarskich
skład i wskazania:
http://www.doz.pl/leki/p1840-Dentosept
Cytat:

Zapalenie dziąseł i jamy ustnej, przyzębia, zapalenie języka, odzwierzęce zapalenie jamy ustnej na tle toksycznym. Skłonność do krwawienia z dziąseł. Grzybicze zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (drożdżaki). Wspomagająco w paradontozie (zapaleniu przyzębia) i w owrzodzeniach spowodowanych sztuczną szczęką.


szerzej o zastosowaniu preparatu :
http://www.czytelniamedyc...y_fitoterapii-2
http://www.czytelniamedyc..._fitoterapii-26

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
jarkus 
Natchniony Veg


Wiek: 55
Posty: 108
Wysłany: 2010-09-04, 14:13   

Mam kolegę który po pobycie w Indii, przyjechał z brązowym językiem, lekarze leczyli go antybiotykami, co tylko pogarszało objawy, biedak myślał, że ma raka. No i w końcu okazało się, że to candida, mieliśmy też znajomego zielarza który dał mu mieszankę ziołową i kazał trzymać witaminę B12 pod językiem, zaznaczając, że właśnie ta Wit.B12 pod językiem jest kluczowym elementem terapii a zioła były tylko na wzmocnienie. Z tego co wiem to żadne leki od lekarzy mu nie pomagały nawet kiedy zdiagnozowano candidę, dopiero ta kuracja przyniosła pełne wyleczenie.
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2010-09-04, 16:39   

Podobno pewne zmiany na jézyku sá objawem niedoboru witaminy B12 - czyli wynika z tego, ze jesli ma sié niedobór B12 mogá sié one pojawic (ale chyba nie zawsze muszá).
Jednak czytalam, ze wtedy jézyk jest raczej mocno czerwony.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
jarkus 
Natchniony Veg


Wiek: 55
Posty: 108
Wysłany: 2010-09-04, 18:26   

an,
Cytat:
Podobno pewne zmiany na jézyku sá objawem niedoboru witaminy B12 - czyli wynika z tego, ze jesli ma sié niedobór B12 mogá sié one pojawic (ale chyba nie zawsze muszá).
Jednak czytalam, ze wtedy jézyk jest raczej mocno czerwony.

Możliwe, był wegetarianinem i miał dziwne pomysły z odżywianiem, a candidę miał na pewno bo wykazały to badania, i na języku był szaro-brązowy nalot, sam widziałem. Wiem też, że nigdy wcześniej witaminy B12 nie suplementował bo był pewny, że ją robią ze zwierząt.

[ Dodano: 2010-09-04, 19:49 ]
Dodam jeszcze, że jak był w tych Indiach, chyba ze 2 miesiące, to wziął ze sobą suche żarcie, kotlety sojowe i coś tam jeszcze,a on na jedzenie to zbyt rozrzutny nie jest. Pewnie jak chodził po tych górach to cyckał brezentowy pasek z plecaka, no to się wyjałowił organizm:)
 
 
rudzina87
Pilny Veg


Posty: 36
Wysłany: 2010-09-05, 19:45   

z innej beczki. czy mozna jesc gorzkie kakao ? przyznam, ze odkad jestem na diecie przeciwgrzybicznej, to brakuje mi kakao! wczesniej jadlam kilka razy w tyg, a teraz?
 
 
jarkus 
Natchniony Veg


Wiek: 55
Posty: 108
Wysłany: 2010-09-05, 20:26   

rudzina87,
Cytat:
czy mozna jesc gorzkie kakao ? przyznam, ze odkad jestem na diecie przeciwgrzybicznej, to brakuje mi kakao! wczesniej jadlam kilka razy w tyg, a teraz?

Wątpię czy kakao ma istotny wpływ na rozwój candidy, największym zagrożeniem jest nadużywanie cukru w ilości przekraczającej możliwości bieżącego wchłaniania, czyli gdy cukier dostaje się do siedliska candidy.

Trochę mnie dziwią te problemy, przecież wiadomo, że rozwój candidy jest spowodowany spadkiem odporności, a przede wszystkim brakiem dostatecznej ilości bakterii probiotycznych, które właśnie kontrolują stan candidy. Może zamiast kombinować z eliminacją przeróżnych produktów skupić się powinno na probiotykach i prebiotykach. Na jakimś forum ktoś pisał, żeby niepasteryzowane ogórki kiszone, zmiksować z czosnkiem. Bardzo ważne żeby to nie były pasteryzowane ogórki kiszone, i koniecznie zmiksowane, bakterie kwasu mlekowego w tych ogórkach są bardzo ważne. Choć nie lubię czosnku to przyznam, że nawet jest to całkiem dobre,używałem tego zamiast sałatki np. do ziemniaków. Gdyby candida wyszła poza jelito to dodatkowo bym polecił szybką i radykalną kurację, użyłbym nadtlenku wodoru, którego zresztą używałem i wiem, że odpowiednio stosując uzyskuje się bardzo dobre efekty, no ale to już każdy musi indywidualnie ocenić i czy ma opory.

[ Dodano: 2010-09-05, 22:00 ]
Muszę jeszcze dodać, że gdybym ja miał coś eliminować z pożywienia to z pewnością produkty z jakimikolwiek konserwantami, bo to jest największe zagrożenie dla bakterii kwasu mlekowego, to głównie z ich powodu są te konserwanty stosowane. Konserwanty są badane pod względem szkodliwości na nasze organizmy ale pomija się kwestię szkodliwego wpływu na naszą florę jelitową.
 
 
fair2003
Natchniony Veg


Posty: 141
Wysłany: 2010-09-05, 23:23   

rudzina87 napisał/a:
z innej beczki. czy mozna jesc gorzkie kakao ? przyznam, ze odkad jestem na diecie przeciwgrzybicznej, to brakuje mi kakao! wczesniej jadlam kilka razy w tyg, a teraz?

Kakao można śmiało jeść. Uważam, że w ogóle dieta ma tu ograniczone znaczenie. Ograniczeniami w spożywaniu pewnych produktów nie da się zwalczyć grzybicy. Grzyb nie odżywia się tym, co znajduje się w przewodzie pokarmowym. On pożywienie czerpie z podłoża, czyli z tkanek do których jest wrośnięty. My możemy się zagłodzić na śmierć, a grzyb dalej będzie miał się dobrze. Natomiast dieta wpływa ogólnie na stan zdrowia i to jest w przypadku każdej choroby bardzo ważne. Jak już kolega wspomniał, spożywanie kwaszonych ogórków (najlepiej własnej roboty :) ), a także kwaszonej kapusty i jogurtów może pomóc w odbudowaniu flory bakteryjnej.
 
 
aoi
Mały Veg


Posty: 4
Wysłany: 2010-09-07, 10:35   

Na kandydozę z pewnością działąją wszystkie ostre rzczy. Candida bardzo nie lubi ostrych papryk, grzybobójczego czosnku i cebuli. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdy Candida umiera to szalenie trudno jest nie zjeść nic co ją dożywia..
 
 
rudzina87
Pilny Veg


Posty: 36
Wysłany: 2010-09-07, 20:12   

Ok godz 16, 4stołowe łyżki gorzkiego kakao wymieszałam z letnia wodą. zjadlam pyszne, gorzkie kakao i... to bylo ostatnie kakao na mojej diecie przeciwgrzybicznej. Pol godziny po zjedzeniu czulam sie jak po kilku piwach - wielki belkot, poslizgnelam sie na schodach, chcialo mi sie wymiotowac, nie wiedzialam co sie dzieje. Do tego doszly problemy ze wzrokiem, widzialam jak przez mgle przez prawe oko. Na szczescie procz otepienia wszystko juz przeszlo, tera boli glowa. Niezly schiz, moze to jakis zbieg okolicznosci, a moze reakcja na gorzkie kakao, ktorym kiedys sie zajadalam. Jutro zaczyna sie moj 7-my tydz na diecie przeciwgrzybicznej! Ajajajajaj!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group