Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dna moczanowa
Autor Wiadomość
Alexandra78 
Mały Veg


Posty: 7
Wysłany: 2013-07-01, 16:36   Dna moczanowa

Witam wszystkich serdecznie.Razem z cala moja rodzina jestesmy wegetarianami od kilku lat.Ostatnio jednak dowiedzialam sie,ze mam dne moczanowa.Czuje sie zle i nie bardzo wiem ,co moge teraz jesc.Przeszukujac internet znalazlam wiele sprzecznych informacji.Jesli ktos ma taki sam problem, prosze o pomoc.Jesli dany temat byl juz poruszony, z gory bardzo przepraszam.Pozdrawiam Ola
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-07-01, 16:56   

Z tego co wiem, jeśli to na pewno dna moczanowa, to wegetarianizm może być wręcz na rękę. W tej chorobie trzeba unikać produktów zawierających puryny, a najwięcej występuje ich w produktach mięsnych i podrobach oraz drożdżach/grzybach.

http://www.tm-med.pl/plik...ogopurynowa.pdf
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2013-07-01, 16:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 35
Posty: 11327
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-07-01, 17:54   

Hmm. Ta choroba występuje w mojej rodzinie i z tego co pamiętam tej osobie nie zaleca się strączków a w szczególności soczewicy. Tu w ogóle w żadnej grupie nie ma wymienionych strąków, ani niezalecanego szpinaku.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
werty
Łamacz Klawiatur


Pomógł: 6 razy
Wiek: 53
Posty: 393
Wysłany: 2013-07-01, 18:46   

duzio warzyw w róznej postaci , owcki lokalne tx jak najbardziej :kwiatek: i róznaichne ziółeczka
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-07-01, 20:14   

Wrzuciłam pierwszą listę na jaką trafiłam
kiedyś miałam namiar na inną listę, ale teraz jej nie znalazłam

ale można znaleźć więcej wykazów choćby w necie http://gotujwdomu.pl/2012...ista-produktow/
tam są fasole i inne strączkowe, w grupie 2 - tj średnia zawartość puryn,

najgorsze są drożdże/grzyby i mięsa, podroby, niektóre ryby itp, no i teobromina - kakao, czekolada

To co istotne, to fakt, że tak na prawdę strączkowe nie są niezbędne na wegetarianizmie, białko występuje także w innych produktach.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2013-07-01, 20:17, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Łysica 
NieVeg


Pomógł: 16 razy
Wiek: 100
Posty: 2523
Skąd: z rury wydechowej
Wysłany: 2013-07-01, 21:37   

Hola!
Do listy poprzedników dodałbym jeszcze rezygnację z cukru,i to pod każdą jego postacią.

Cytat:
Co podnosi poziom kwasu moczowego? Powszechnie znany jest fakt, że przyczyną może być białko pochodzenia zwierzęcego. Okazało się jednak, że najlepszym sposobem na podniesienie poziomu kwasu moczowego jest spożywanie fruktozy!

http://www.dobrametoda.co...a_fruktoza.html
 
 
Alexandra78 
Mały Veg


Posty: 7
Wysłany: 2013-07-01, 21:50   

Bardzo dziekuje za szybka pomoc.Zawsze lepiej popytac kogos,kto jest chociaz troche w temacie.Kiedy myslisz,ze dobrze sie odzywiasz,a tu nagle dostajesz takie wyniki...to musze Wam powiedziec,ze zwatpilam.Nie pije,nie pale,nie jem slodyczy...jedynym moim grzechem jest kawa z cukrem(brazowym).Nikomu nie zycze takiego bolu i niemocy.Mam nadzieje zawitac tutaj na dobre.Jeszcze raz badzo Wam dziekuje.Ola
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2013-07-02, 09:47   Re: Dna moczanowa

Cześć Alexandra78 :sloneczko:

możesz zerknąć tutaj ( są m.in. tabele ilości puryn w żywności )
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=6215#106836

owa pani ma to w jednym paluszku:
Dieta wegańska - dr n. med. Edyta Biernat - Kałuża.
Ordynator Oddziału Reumatologii Kierownik Centrum Medycyny Żywienia Carolina Medical Center - jej współpracownikiem jest Małgorzata Desmond obecnie doktorantka na Uniwersytecie w Londynie
http://www.youtube.com/watch?v=NiTteZk2TN4
Zerknij na wykład dr n. med. Edyta Biernat - Kałuży i jej wypowiedź dotyczącą roślin strączkowych i ich puryn - od tego momentu
www.youtube.com/watch?v=N...outu.be&t=4m04s
fragment
Cytat:
...okazuje się ,że puryny ze źródeł roślinnych są inaczej wchłaniane , inną mają biodostępność niż puryny ze źródeł pochodzenia zwierzęcego (mięsa) i one nie szkodzą i są można powiedzieć obojętne dla przebiegu takiej choroby jak dna moczanowa czy problemy z wysokim poziomem kwasu moczowego...

W tym miejscu masz dokładnie kim jest E.B-K- osiągnięcia w leczeniu , działalność naukowo-wykładowa ,praca itd.
http://wegedzieciak.pl/vi...p=558165#558165
mały fragment
Cytat:
...W latach wcześniejszych prowadziła zajęcia jako asystent Instytutu Reumatologii z reumatologii dla anglojęzycznych studentów English Division of Medical Academy w Warszawie. Od wielu lat jest wykładowcą na kursach CMKP (Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego) – w przeszłości w ramach kursu atestacyjnego z ortopedii „Podstawy reumatologii dla ortopedów”, potem od 2005 co chwili obecnej z neurochirurgii (na zaproszenie konsultanta krajowego p. prof. Mirosława Ząbka: „Bóle kręgosłupa w przebiegu chorób reumatologicznych”), a ostatnio dla lekarzy rozpoczynających specjalizację z reumatologii (na zaproszenie konsultanta wojewódzkiego p. dr. med. Marzeny Olesińskiej) – „Choroby wywołane przez kryształy – dna moczanowa i pseudodna”. Była zapraszana do wygłaszania wykładów podczas sympozjów organizowanych przez PZPN nt. Patologii stopy i stawu skokowego w sporcie, a potem przez PKOL nt. Patologii ścięgna Achillesa. Swoją wiedzą miała okazję dzielić się ze studentami medycyny z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (wykłady z reumatologii w trakcie organizowanych corocznie w Działdowie obozów Koła Internistycznego z Międzylesia) oraz ze studentami medycyny z całej Polski w ramach tzw. klinik z traumatologii sportowej (organizowanych przez CMC). Wykłady w formie cyfrowej nt. reaktywnego zapalenia stawów i krystaloartropatii zostały nagrane przez telewizję TVN....
Propaguje dietę niskotłuszczową opartą o niskoprzetworzone produkty roślinne. Metodami dietetycznymi (również z uwzględnieniem badań w kierunku tzw. nietolerancji pokarmowych) wspomaga leczenie różnych chorób autoimmunologicznych oraz metabolicznych. Dzięki kompleksowemu podejściu do leczenia Pacjenta, zazwyczaj uzyskuje poprawę kliniczną u chorych z problemami metabolicznymi: hiperlipidemią, cukrzycą, zaburzeniami tolerancji glukozy, zespołem oporności na insulinę, dną moczanową, zespołem metabolicznym i otyłością oraz na tle zaburzeń autoimmunologicznych np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów - rzs, chorobami związanymi z antygenem HLA-B27 tj: zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa - zzsk, łuszczycowym zapaleniem stawów (łzs), różnymi chorobami tkanki łącznej np. toczniem rumieniowatym układowym (tru-SLE), zespołem Sjoegrena i innymi tzw. „kolagenozami” również w przebiegu chorób ze śródmiąższowym zapaleniem płuc, łuszczycą, wspominaną wcześniej chorobą Hashimoto, celiakią, różnymi zapalnymi chorobami jelit tj. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego – colitis ulcerosa oraz stwardnieniem rozsianym (SM). Korzystny efekt kompleksowej terapii obserwuje też u chorych na alergie oraz trądzik.

W ramach zalecania wegańskiego sposobu odżywiania została zaproszona do udziału w filmie „To tylko zwierzęta”, w którym wypowiada się na temat medycznych aspektów weganizmu. Decyzją internautów film ten został laureatem (11.05.2012) konkursu organizowanego przez miesięcznik „Vege” za najlepsze propagowanie idei wegetarianizmu w Polsce w 2011 roku.

P. dr med. Edyta Biernat-Kałuża jest zapraszana do licznych wystąpień radiowych, telewizyjnych, jak i udzielania wywiadów do różnych mediów, też czasopism.

Wieloletnia (ponad 20-letnia) interdyscyplinarna współpraca łączy również dr Biernat-Kałużę z p. Pavlem Karpovem (PK PLUS) w dziedzinie unikatowych zasad terapii manualnej. ...


:bye:
 
 
Alexandra78 
Mały Veg


Posty: 7
Wysłany: 2013-07-04, 01:10   

Dziekuje Ci bardzo :-)
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2020-05-03, 14:18   

:sloneczko:

Tak jak wyżej podawałem związki purynowe ze strączków to zupełnie inna bajka. Nawet na wegańskich stronach czy aktualnych poradnikach z Nfz itp.- czyli najbardziej popularnych źródłach wiedzy dot. weganizmu straszy się purynami z roślin stączk.

Dodaje zalecenia z niewegańskiej strony - dla zainteresowanych w temacie jak znalazł ,warto całe przeczytać, z filtrem wegańskim.

Dna Moczanowa Dieta, Tabele Produktów, Zasady – Co jeść? , Paweł Król, 14 mar 2018
https://medicovergo.com/dieta-przy-dnie-moczanowej
Cytat:
....Najnowsze badania obalają mit eliminacji nasion roślin strączkowych w diecie osób z dną moczową. Pomimo średniej i wysokiej zawartości puryn w przeliczeniu na 100 gramów produktu, jest on związany w błonniku. Oznacza to, że związki purynowe ze strączków nie przekształcają się w kwas moczowy i nie powodują ataków w diecie przy dnie moczanowej...


Na dokładkę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Czy chorując na dnę moczanową należy eliminować rośliny strączkowe?,
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/dna-moczanowa/czy-chorujac-na-dne-moczanowa-nalezy-eliminowac-rosliny-straczkowe-
Autorka: mgr inż. Aleksandra Wedziuk Konsultacja merytoryczna: mgr Diana Wolańska - Buzalska, 7 lut 2020
Cytat:
W diecie osób chorujących na dnę moczanową należy unikać produktów bogatych w puryny. Wokół roślin strączkowych jest wiele kontrowersyjnych informacji, z jednej strony należą do produktów o wysokiej zawartości puryn, z drugiej strony doniesienia naukowe wskazują na ich neutralny lub nawet korzystny wpływ w dnie moczanowej.

Sposób żywienia osób chorujących na dnę moczanową zakłada unikanie produktów z dużą zawartością puryn – związków, które odpowiedzialne są za podwyższanie poziomu kwasu moczowego we krwi. Zwiększone spożycie produktów będących źródłem związków purynowych przez okres 2 tygodni skutkuje podwyższeniem stężenia kwasu moczowego o 1-2 mg/dl. Dieta ubogopurynowa stosowana natomiast w takim samym czasie powoduje obniżenie kwasu moczowego o dokładnie taką samą wartość (1-2 mg/dl).

Do produktów o wysokiej zawartości związków purynowych zalicza się, m.in:

- czerwone mięso (wieprzowina, wołowina), podroby,

- owoce morza

- niektóre gatunki ryb (tuńczyk, makrela, pstrąg, śledź)

- suche nasiona roślin strączkowych

Puryny z produktów roślinnych

Według danych naukowych istnieje różnica wpływu puryn pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na stężenie kwasu moczowego we krwi. W jednym z prospektywnych badań u pacjentów z dną moczanową stwierdzono, że wpływ związków purynowych pochodzących z produktów roślinnych na ataki dny był znacznie mniejszy niż puryn pochodzących ze źródeł zwierzęcych. Różnice we wpływie produktów z dużą zawartością związków purynowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego tłumaczone są rodzajem zawartości puryn w tych produktach, ich ilością oraz ich biodostępnością. Z tego względu wydaje się, że produkty roślinne zawierające puryny nie są bezwzględnie przeciwskazane w diecie osób z dną moczanową.

Rośliny strączkowe a dna moczanowa
W dotychczasowych wielu zaleceniach żywieniowych dotyczących dny moczanowej, strączki wymieniano jako grupę produktów niezalecanych o potencjalnie niekorzystnym oddziaływaniu na stężenie kwasu moczowego. Aktualne badania dotyczące zależności pomiędzy spożyciem suchych nasion roślin strączkowych a stężeniem kwasu moczowego, wskazują, że mimo wysokiej zawartości związków purynowych w nasionach strączkowych spożycie nasion roślin strączkowych takich jak np. fasola, groch czy soczewica nie wiąże się ze wzrostem stężenia kwasu moczowego we krwi. W związku z tym ich spożycie nie niesie ze sobą ryzyka hiperurykemii (wysokiego poziomu kwasu moczowego), a produkty te są dozwolone u pacjentów chorujących na dnę moczanową.
Zamiennik mięsa - soja
Żywność na bazie soi jest alternatywą dla żywności opartej na białku zwierzęcym. Produkty sojowe, takie jak mleko sojowe i tofu, są istotnym źródłem białka roślinnego w dietach wegeteriańskich i/lub wegańskich oraz popularne w diecie Azjatów. Temat spożycia soi w dnie moczanowej jest również kontrowersyjny. Soja należy do suchych nasion roślin strączkowych i odznacza się wysoką zawartością puryn stąd domniemanie o jej wpływie na hiperurykemię. Wiele publikacji naukowych z ostatnich lat potwierdza wręcz ochronny wpływ spożycia soi i produktów sojowych w kontekście występowania dny moczanowej. W badaniu z Szanghaju, wykazano odwrotną zależność między wysokim stężeniem kwasu moczowego a spożyciem produktów sojowych.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę wyniki ostatnich badań naukowych nie ma wskazań do eliminacji roślin strączkowych w diecie osób chorych na dnę moczanową. Ochronny wpływ roślin strączkowych oraz produktów sojowych u osób chorujących sprawia, że zasadnym wydaje się ich wykorzystanie jako substytut mięsa i niektórych gatunków ryb w diecie, które są głównym źródłem puryn.


pzdr.
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2020-05-03, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group