Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:32
Co na grilla?
Autor Wiadomość
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-06-27, 11:45   Co na grilla?

Wakacje, koniec sesji...większość z nas okres wakacyjny spędza z dala od domu. Namiot, las, jeziorko ale nie może też zabraknąć w tym momencie grilla. Zatem czy macie jakieś sprawdzone smakołyki na tą okazję?
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
xszux 
Mały Veg



Posty: 10
Wysłany: 2004-06-27, 12:44   

no wlasnie.
dzis sie wybieram na takowego i zastawiam sie co wrzucic.
prosze szbko o jakies smaczne propozycje.
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-27, 12:45   

bardzo wdzięcznym elementem grilla jest papryka, szczególnie jak się troszkę (ale tylko TROSZKĘ!) przypali... mniam <żarłok>
chleb odpada raczej, bo już mi się spalił parę razy (za wysoka temperatura albo co)
kukurydza też jest fajna, ale nie wiem, czy czasem nie trzeba jej najpierw podgotować...

a najlepsze to są szaszłyki. jak znajdę przepis, to się podzielę. na pewno była tam cebula, papryka... dalej nie pamiętam :idontknow:
o, jeszcze mozarella...
 
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-06-27, 14:07   

xszux - specjalnie dla Ciebie wrzucam kilka przepisów. Jakby co nie zostały jeszcze one sprawdzowe przezemnie!

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1884 - czosnek
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1862 - grzanki
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2967 - grzanki2
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1859 - kartofle
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=48 - kartofle2
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=408 - kukurydza


Szaszlyki:
- na patyczki do szaszlykow (im dłuzsze tym lepsze ) nadziewasz na przemian grube plastry cebuli, papryki (cwiartki), pieczarki (duze), kotletow sojowych (wczesniej ugotowanych), a nastepnie nacierasz solidnie marynata, ktora ja sporzadzam z oliwy z oliwek, przyprawy do grilla Kamis i odrobiny musztardy, a nastepnie pozostawiasz to na kilka godzin, aby warzywa przesiakły ta "okrasa". Potem pozostaje juz tylko grillowac i wcinac. Niektorzy bywalcy tego forum mieli okazje sie przekonac o korzysciach wynikajacych ze spozycia tego specjalu w ubieglym roku...chyba im smakowalo .

Milego grillowania :)


Ps. Ostatni przepis za: www.animal-libeartion.pl
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
saso 
Łamacz Klawiatur
mechanik



Wiek: 41
Posty: 343
Skąd: sosnowiec
Wysłany: 2004-06-27, 20:38   

Cytat:
chleb odpada raczej, bo już mi się spalił parę razy (za wysoka temperatura albo co)
jeśli zrobisz jakiś sosik, np z piwa i musztardy, czosnku i odrobiny oleju, pomaczasz chleb w tym sosiku to wyjdzie zarąbiście, i się nie przypali. Najlepiej na ostro.
 
 
 
Kiełbasa 
Mały Veg



Wiek: 108
Posty: 2
Wysłany: 2004-06-27, 22:43   

Ja proponuje kiełbaske! Na grila najlepsza! peace
_________________
Jak przyrządzić?
Na patelni podsmażyć boczek. Z kaszanki sciągnąć skórkę, pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię. Gdy oba składniki będą złociste i chrupiące wrzucić kaszankę, posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dusić 15 minut, doprawć solą z pieprzem.
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-27, 22:54   

Kiełbasa napisał/a:
Ja proponuje kiełbaske! Na grila najlepsza! peace

Świetny pomysł! Zaraz cię wrzucimy na grilla! Seba, rozpalaj ognisko! :D
:biba:
 
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-06-27, 23:07   

Już rozpalony odigo :)
Ale jakoś kanibalizm nigdy mnie nie kręcił ;)
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
xszux 
Mały Veg



Posty: 10
Wysłany: 2004-06-27, 23:47   

xsebax dzieki za przepisy ale dzisiaj nici z grilowania. :(
ale wakacje dlugie i mysle ze wyprobuje te przepisy.
 
 
parasolnik 
Veg nad Vegami



Wiek: 23
Posty: 217
Skąd: poniemieckie zadupie
Wysłany: 2004-06-28, 03:15   

zawsze mozna wrzucic ziemniaki, albo upiec jablko;] a najlepiej smakuja cienko pokrojone ziemniaczki;) mniam
 
 
Owsianka 
Veg Dojrzały



Posty: 65
Wysłany: 2004-06-28, 05:22   

Czy jest tu jeszcze ktoś, oprócz mnie, kto nie lubi potraw z grilla ? :mrgreen:
...bo czuję się jak odludek :shock:
 
 
saso 
Łamacz Klawiatur
mechanik



Wiek: 41
Posty: 343
Skąd: sosnowiec
Wysłany: 2004-06-28, 08:10   

ja zdecydowanie o wiele bardziej wolę ognisko, ale znajomi jednak grilla więc trza sobie radzić.
 
 
 
natka pietruchy 
Natchniony Veg



Wiek: 33
Posty: 123
Skąd: Malbork
Wysłany: 2004-06-28, 17:40   

a ja lubie zarowno grilla, jak i ognisko :D
a w szczegolnosci przepadam za ziemniaczkami z popiolu, szaszlykami warzywnymi i zapiekankami :mrgreen:

a wakacje to najlepszy czas na wieczorne grillowanie i spiewy przy ognisku :sloneczko:
 
 
 
Koyaanisqatsi 
Veg Dojrzały



Wiek: 40
Posty: 51
Wysłany: 2004-06-28, 18:14   

KUKURYDZA Z GRILA
Składniki

• 1 kukurydza na osobę

• masło

• sól

• folia aluminiowa


Pieczenie: ok 15 -20 min



Etapy przygotowania

1. Rozwinąć folię - właściwą stroną do wewnątrz (tak aby ciepło wchodziło do środka) kwadrat folii posmarować masłem i posoić położyć na środku kolbę kukurydzy - oczywiście obraną i dociętą. Zawinąć szczelnie, piec często obracając. Kukurydza będzie gotowa po jakiś min 15 min ale należy sprawdzać jej miękkość.


SMACZNEGO :D
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-07-14, 12:31   

Warzywa na ruszt!

Grillowane warzywa są dobrymi przekąskami / Archiwum
Sezon na grilla w pełni. Jeśli znudziły ci się już pieczone kiełbaski, karkówka czy boczek, dodaj do nich warzywa i owoce. Dzięki nim przekąski z rusztu zyskają nowy smak.

Warzywa możemy również przypiekać solo. Pasują one właściwie do każdego rodzaju mięsa. Owoce komponują się dobrze z kurczakiem i wieprzowiną. Warzywa i owoce kroimy w talarki, plasterki, paski, słupki, itd. Robimy z nich szaszłyki lub układamy na folii aluminiowej. Pieczemy z obu stron, tak aby były miękkie i równocześnie chrupkie. Przed grilowaniem możemy je skropić olejem, oliwą, marynatą i posypać ziołami.

Na ucztę z grilla nadaje się wiele warzyw: cukinie, bakłażany, pomidory, cebule, czosnek, papryki, seler naciowy, pory, szparagi, kolby kukurydzy, kalarepki. Niektóre z nich dobrze jest wcześniej posolić i poczekać, aż puszczą sok - dopiero wtedy osuszyć i grilować. Jeśli przed pieczeniem nie ściągniemy z warzyw skórki, to pozostaną one soczyste. Warzywa miękkie możemy grilować od razu, twarde trzeba wcześniej obgotować.

Jeśli chodzi o owoce, to na grillu warto poeksperymentować z suszonymi śliwkami, morelami, jabłkami (raczej tymi kwaskowatymi, np. antonówkami), pomarańczami. Na szpadki wbijamy kawałki lub całe owoce.

źródło: interia.pl
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group