Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Garść pytań na początek
Autor Wiadomość
pasztun 
Mały Veg


Wiek: 27
Posty: 2
Skąd: Stargard
Wysłany: 2016-02-22, 20:43   Garść pytań na początek

Witam,
jestem młodym, pracującym studentem, który od niedawna zafascynował się dietą roślinną. Na start zainwestowałem w książkę pani J. Hever "Dieta roślinna na co dzień" żebym miał jakąś wiedzę w ogóle "z czym to się je". W trakcie lektury podrajcowałem się jeszcze bardziej tematem i postanowiłem, że gdy przeczytam to zaraz zabieram się za zmianę swoich nawyków żywieniowych (zwłaszcza, że na końcu książki jest sporo przepisów, z których można korzystać jako całodniowe menu). Ale mimo to wciąż nie wiem jak się za to zabrać i nie znam odpowiedzi na kilka - bardzo praktycznych - pytań.
Postaram się streścić o co mi chodzi:
1) W książce jest rozdział o niezbędnym wyposażeniu kuchni. Mowa tam o robocie wieloczynnościowym, solidnym blenderze stojącym i szybkowarze (z tych najważniejszych). Pytanie jest takie, że jestem beznadziejny w robieniu zakupów i nie wiem na co się zdecydować, na jakie parametry zwracać uwagę, co mi się najbardziej przyda (będę gotował na starcie tylko dla siebie, może kiedyś uda mi się wciągnąć moją lubą).
2) Przyznaje się - jestem łamagą kuchenną. Zarówno wszystko-, jak i roślinożerną. I dla mnie prosty przepis, to przepis na jajecznicę czy naleśniki. Dlatego szlak mnie trafia, gdy wpisuje "prosty przepis na wege obiad" w google i ten przepis składa się z 8 składników, z czego 3 mają nazwę, która mi nic nie mówi i 2 składniki tak naprawdę nie są do kupienia "gotowe", tylko też je trzeba przygotować z kolejnych X składników. Dlatego poszukuje na start na prawdę pożywne, proste i najlepiej tanie potrawy. Nawet nie muszą być jakieś wyśmienite w smaku, bo posiadam ułomne kubki smakowe i właściwie mi smakuje wszystko :)
3) Dużo w książce naczytałem się o mleku roślinnym wszelkiej maści. I w sumie by mi to pasowało, bo bardzo lubię na śniadanie przed pracą zjeść owsiankę z - póki co - mlekiem krowim i chętnie bym je zamienił na takie, przez które krówki nie cierpiały. Ale... w sklepie, w którym się najczęściej zaopatruje wszelkie mleka nie schodzą poniżej 8 zł za 1 litr. Co z tym fantem zrobić?
W razie jakiś pytań chętnie wypowiem się niżej.
Ostatnio zmieniony przez pasztun 2016-02-22, 20:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2016-02-22, 21:40   

1. Nie wiem, co to blender i szybkowar, robota wieloczynnościowego może i mam, ale nie wykonuje u mnie żadnej czynności. Nie są to niezbędniki.

2. No to rób sobie spaghetti z makaronem razowym, warzywa strączkowe w sosie z biedry, płatki z mlekiem sojowym. To 70% mojego jadłospisu.

3. W biedronce napój sojowy jest za 5 zł, w lidlu chyba też był za tyle.
Ostatnio zmieniony przez powsinoga 2016-02-22, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11309
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-23, 07:46   

pasztun, na puszce http://puszka.pl/ jest opcja szukania potrawy po składnikach, wpisujesz co tam masz w zasięgu ręki/czego chcesz użyć i dostajesz propozycje dań.

pasztun napisał/a:
1) W książce jest rozdział o niezbędnym wyposażeniu kuchni. Mowa tam o robocie wieloczynnościowym, solidnym blenderze stojącym i szybkowarze (z tych najważniejszych). Pytanie jest takie, że jestem beznadziejny w robieniu zakupów i nie wiem na co się zdecydować, na jakie parametry zwracać uwagę, co mi się najbardziej przyda (będę gotował na starcie tylko dla siebie, może kiedyś uda mi się wciągnąć moją lubą).

Jedyne co mam to solidny blender Brauna (nie filozofowałam nad nim taki dostałam) i stary mikser. Gotujemy często, mam bloga kulinarnego i nie odczuwam potrzeby uzupełniania sprzętów kuchennych.
Jeśli jednak chcesz zgłębiać temat blendera to proszę:
http://www.forumveg.pl/vi...der=asc&start=0

A dobrą owsiankę można zrobić nawet na wodzie http://zrzucbrzuch.blogsp...e-na-sodko.html (pierwszy z brzegu link po wpisaniu ,,owsianka na wodzie").

Powodzenia :)
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
szynka-szynka 
Veg Do Potęgi



Pomogła: 79 razy
Wiek: 24
Posty: 2342
Skąd: blabla
Wysłany: 2016-02-23, 10:00   

w netto mleko ryżowe i sojowe za 6 zł
_________________
~a Degon dupę da
 
 
Melania 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 7 razy
Wiek: 47
Posty: 369
Wysłany: 2016-02-23, 14:52   

szynka-szynka napisał/a:
w netto mleko ryżowe i sojowe za 6 zł
sojowe jest po 5, tak jak w biedrze
 
 
acuarela 
Pilny Veg



Posty: 37
Skąd: Łódxkie
Wysłany: 2017-04-21, 12:36   

Najzdrowsze jest mleko migdałowe własnej roboty, no ale to dużo roboty, a jest i maszyna do tego - droga.
Jednak wydawanie 6 zł chociażby na zabieloną wodę bez żadnych wartości jakim jest mleko ryżowe uważam, za wyrzucanie pieniędzy.
_________________
Take me to the Sun
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group