Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Białko grochu, a zdrowie
Autor Wiadomość
Kill Bill 
Veg Dojrzały



Wiek: 36
Posty: 51
Skąd: Liberec
Wysłany: 2017-06-17, 20:27   Białko grochu, a zdrowie

Cze Łobuzy!

Niektórzy z Was mogą pochłaniać duże ilości strączków i nie obawiają się o zbyt małe ilości białka w diecie. Inni czują się po konsumpcji fasolki nie teges, więc jeśli chcą uzyskać pełnię efektów z treningu powinni zaczaić się na jakieś dobre białeczko w proszku. Ja tam mogę jeść strączków ile wlezie, ale z białeczka i tak skorzystam, a chociażby jako dodatek do posiłków bez strączków.

Zazwyczaj weg(etari)anom, przynajmniej tym ćwiczącym zależy na zdrowiu i raczej nie chcemy jeść byle czego, byle tylko było kaloryczne, z dużą ilością białka i dawało efekty na siłowni. Zdrowie musi być zachowane w sposób w pełni.

Gdyby ktoś zapytał mnie o najzdrowszą odżywkę białkową w ogóle, bez chwili wahania odpowiedziałbym: hemp protein! Na szczęście okazuje się, że białko z grochu to coś więcej niż tylko zlepek aminokwasów.

Białko z grochu nie zawiera wielu szkodliwych substancji

Jeśli ktokolwiek z was pił odżywkę typu Whey, to musiał zwrócić uwagę na bardzo atrakcyjny i słodki smak. Jednak nie ma niczego za darmo. Ten smak jest następstwem dodatków substancji słodzących. W ogóle z whey problem jest taki, że dodawane są tam substancje, które zwykłemu konsumentowi mogą się nie mieścić w głowie, w tym środki farmakologiczne przyśpieszające rozwój muskulatury!

Więc jeśli zależy nam na zdrowiu, to trzymamy się od tego z daleka i sięgamy po białko z grochu, które także nie zawiera naturalnych alergenów występujących w produktach mlecznych oraz glutenu. Nie powoduje także wzdęć, co potrafią niektóre odżywki białkowe.

Białko grochu jest przyjacielem twojego serca

Wyniki badań opublikowane w American Journal of Epidemiology pokazały, że zastępowanie białek zwierzęcych roślinnymi powoduje obniżenie ryzyka choroby wieńcowej serca.

W 2009 kanadyjscy naukowcy odkryli, że przyjmowanie białka z grochu na przestrzeni ośmiu tygodni spowodowało spadek ciśnienia u szczurów o 20%. Oto kolejny dowód, że dieta stricte roślinna dba o serce - to żywność przeciwzapalna.

Białko z grochu zwalcza zbędne kilogramy

Białko z grochu, podobnie jak inne odżywki białkowe sprzyja redukcji nadwagi. Zdarza się, że osoby walczące z nadwagą nie dbają o ilości protein w diecie, tymczasem okazuje się, że dawka 1,5 do 2,0 g białka dziennie na kilogram masy ciała nie tylko sprzyja utracie tkanki tłuszczowej, ale także łatwiej zachować masę mięśniową, pomimo ograniczenia ilości przyjmowanych kilokalorii.

Białko z grochu obniża poziom hormonu głodu - greliny. Wydziela się on w żołądku gdy jest pusty, by poinformować mózg o tym, że jesteście głodni. Spożywanie białka z grochu sprawia, że w żołądku pojawiają się duże ilości peptydów, co powoduje, że przez dłuższy czas nie jest on pusty, więc i wydzielanie greliny zostaje odłożone w czasie.

Białko grochu reguluje poziom cukru

Naukowcy z University of Toronto Department of Nutritional Sciences odkryli, że spożywanie białka grochu powoduje, że poziom cukru jest niższy. Badanie zostało przeprowadzone na młodych zdrowych mężczyznach. Białko grochu nie miało wpływu na apetyt i ilości spożywanego pokarmu.

Białko z grochu jest znakomite w przypadku pracy nad muskulaturą!

Białeczko z groszku jest cudne w przypadku pracy nad siłą i masą mięśniową, czyli to co lubimy najbardziej. W końcu o to chodzi na tym blogu! Jednym z wielgachnych mitów jest przekonanie, że bez białka zwierzęcego nie da się zbyt wiele ugrać na płaszczyźnie treningu siłowego. Tymczasem w 2015 roku opublikowano wyniki badań w Journal of the International Society of Sport Nutrition, które dowodzą, że białko grochu sprawdza się na tej płaszczyźnie równie dobrze. Wspomnę, że nawet białka uznawane za słabsze, jak białko ryżu, znakomicie się spisują.

Wartość odżywcza białka grochu

W 100 g odżywki białkowej z grochu o zawartości białka 80% znajdziesz:

80 g białka
390 kcal
0,9 g węglowodanów
9,5 g tłuszczu
7 g błonnika
800 IU witaminy A
21 IU witaminy E
21 mcg witaminy K



Jeśli chcecie jak najlepszego bilansu aminokwasów, połączcie białko grochu z białkiem ryżu i może to być oczywiście odżywka białka z ryżu, ale też wystarczy sam ryż, chociaż w dużej ilości biorąc pod uwagę, że ryż nie jest zbożem bogatym w białko. Może to także być jakikolwiek inny produkt bogaty w białko z poza strączków: kasze, zboża, orzechy, nasiona.

Jeśli ktoś z was nie miał do czynienia z tym białkiem, to ostrzegam, że jest wredne w smaku. Najlepiej zjeść smaczny posiłek, a dopiero na sam koniec popić go tym białkiem. Lepszy taki smak niż jakieś chemiczne czy wątpliwe dodatki smakowe. No i można dodawać do smoothies.

Uściski♥

https://www.bodybuilding....ce-protein.html

nutritiondata.self.com/facts/custom/569980/0?quantity=45.0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302637

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25628520

https://draxe.com/pea-protein/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882536

https://academic.oup.com/aje/article/161/3/239/127005/Associations-of-Dietary-Protein-with-Disease-and

www.medicalnewstoday.com/articles/143262.php
Ostatnio zmieniony przez Kill Bill 2017-06-17, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


http://thxublog.blogspot.com/2017/03/podziekowanie.html ochrona danych osobowych audyt pojazd zastępczy z oc warszawa http://www.londonstockexchange.com/exchange/news/market-news/market-news-detail/INTU/13136410.html bezpieczeństwo danych w systemach informatycznych