Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
bakterie trawienne odpowiedzialne tylko za jedzenie miesa(?)
Autor Wiadomość
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 30
Posty: 28
Skąd: Legnica
  Wysłany: 2008-09-04, 11:30   bakterie trawienne odpowiedzialne tylko za jedzenie miesa(?)

Ostatnio prowadziłam dyskusje z zagorzałym obrońcą mięsożerstwa. Twierdził, że w układzie pokarmowym człowieka (nawet wegetariańskiego niemowlęcia) są już bakterie, które są odpowiedzialne tylko i wyłącznie za jedzenie mięsa. Według mnie nawet jeżeli te bakterie się wytworzyły, to tylko przez to, że organizm musiał się przyzwyczaić do pokarmu niewłaściwego. Mój dyskutant twierdził, tworzenie ich jest już zapisane w ludzkim DNA.

Nigdy nie słyszałam o czymś takim, sądzę, że chodziło mu o enzymy odpowiedzialne za trawienie białka. Nie znalazłam również żadnych informacji na ten temat ani na wikipedi, ani na google.
Jeżeli ktoś ma pojęcie o występowaniu czegoś takiego w żołądku i o tego przyczynach, lub o tym, że takie bakterie w ogóle nie występują to proszę o informacje.
 
 
 
szmeras 
Ostoja Wiedzy
ja latam!


Pomogła: 3 razy
Posty: 599
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-04, 12:27   Re: bakterie trawienne odpowiedzialne tylko za jedzenie mies

asiaraf napisał/a:
Mój dyskutant twierdził, tworzenie ich jest już zapisane w ludzkim DNA


hahaha peace Dyskutant chyba rzeczywiście nie bardzo wiedział o czym dyskutuje :D
_________________
nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa

 
 
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 30
Posty: 28
Skąd: Legnica
Wysłany: 2008-09-04, 13:35   

ale są w ogóle w organizmie?
bo z tego co wiem, to nasze żołądki, w ogóle nie są przystosowane do jedzenia mięsa
 
 
 
szmeras 
Ostoja Wiedzy
ja latam!


Pomogła: 3 razy
Posty: 599
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-04, 13:39   

asiaraf napisał/a:
bo z tego co wiem, to nasze żołądki, w ogóle nie są przystosowane do jedzenia mięsa


a mogłabyś to rozwinąć?
_________________
nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa

 
 
Zencognito 
Veg nad Vegami
The upward spiral



Pomógł: 1 raz
Posty: 168
Wysłany: 2008-09-04, 13:46   

asiaraf napisał/a:
bo z tego co wiem, to nasze żołądki, w ogóle nie są przystosowane do jedzenia mięsa

Jasne, powiedz to eskimosom
 
 
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 30
Posty: 28
Skąd: Legnica
Wysłany: 2008-09-04, 21:27   

Moim zdaniem, organizm człowieka nie jest przystosowany do jedzenia mięsa. Świadczy o tym chociażby to, że mięso jest tak długo trawione w organizmie ludzkim. Trawienie mięsa kosztuje organizm ludzki bardzo dużo energii.
Jak wiadomo, człowiek wywodzi się z Afryki. Opanował jednak szersze terytoria. Tak więc Eskimosi musieli się jakoś przystosować do klimatu w jakim przyszło im żyć. Jedzą same tłuste mięso. Nie znaczy to jednak, że są w pełni zdrowi. Nie osiągają długowieczności tak jak na przykład Hunzowie, którzy żywią się według 4 niezbędnych grup pokarmowych. Można by przyjąć, że przykład mojego ojczyma, który dopóki nie poznał mojej mamy, jadł samo mięso, też byłby przykładem na to, że organizm ludzki jest przyzwyczajony do pożywienia drapieżników, lecz, czy on dożyje w pełni sił witalnych wieku 140 lat (tak jak wspomniani wcześniej Hunzowie) ?
Ludzie są w stanie przyzwyczaić się do jedzenia pokarmów dla nich nie zdrowych, ale czy to się odbija w 100% pozytywnie na ich zdrowiu???? Przykładem są choroby wieńcowe, miażdżyca, rak, alergie i wiele innych chorób nękających naszą niewłaściwie odżywiającą się cywilizację
 
 
 
Zencognito 
Veg nad Vegami
The upward spiral



Pomógł: 1 raz
Posty: 168
Wysłany: 2008-09-04, 22:12   

Proszę, tylko nie te mity o Hunzach... Poczytaj sobie jak w rzeczywistości wygląda sprawa Hunzów
Afrykańczycy jedzą mięso, Europejczycy jedzą mięso i właściwie wszędzie na świecie ludzie jedzą mięso, o ile nie zrezygnują z niego ze względu na przekonania. Od tysiącleci rodzaj ludzki je mięso i ludzie są do tego przystosowani.
Nie rozumiem tych starań o udowodnienie, że jedzenie mięsa jest nienaturalne, tak jak gdyby taki dowód był do czegokolwiek potrzebny.
 
 
szmeras 
Ostoja Wiedzy
ja latam!


Pomogła: 3 razy
Posty: 599
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-04, 22:38   

Chciałam coś napisać, ale chyba wystarczy to, co napisał Zencognito :-)
_________________
nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa

 
 
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 30
Posty: 28
Skąd: Legnica
Wysłany: 2008-09-05, 09:04   

To może o Hunzach to były mity. Nie wiadomo któremu źródłu wierzyć.
Człowiek je mięso, ale nie znaczy, że z założenia jest mięsożercą. Nasza budowa ciała nawet z przed tysięcy lat, nie była budową ciała typową dla drapieżnika. Człowiek się wynaturzył i wybrał dietę nieodpowiednią dla siebie, z czasem musiał się do niej przyzwyczaić. Moim zdaniem człowiek był typowym roślinożercą, ponieważ żeby upolować zwierze musiał stworzyć dzidy. Gdyby był typowym mięsożercą, natura wyposażyłaby go w ciało umożliwiające polowania, bez użycia dzid czy też jakiś innych przyrządów do polowania.
 
 
 
szmeras 
Ostoja Wiedzy
ja latam!


Pomogła: 3 razy
Posty: 599
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-05, 09:27   

oczywiście, człowiek to nie typowy mięsożerca, ale też nie typowy roślinożerca, sądząc po budowie - raczej wszystkożerca. Co oczywiście nie oznacza przecież, że nie może żywić się tylko pokarmem roślinnym.

Twoja hipoteza o konieczności zastosowania narzędzia w celu upolowania zwierzyny przez wczesnego człowieka nie przekonuje mnie, bo:
1. Nasi bliscy krewni - szympansy - są w stanie upolować zwierzę bez narzędzi, wykorzystując tylko swoją zwinność, szybkość i siłę.
2. Logika tego stwierdzenia jest taka: wczesny człowiek nie upolował zwierzęcia bez narzędzi, nie wiedział więc, co to polowanie. Ale tak usilnie o tym polowaniu myślał (mimo że nie wiedział co to, bo nie miał narzędzi), że wymyślił specjalnie w tym celu dzidę. Nie przekonuje mnie to.
_________________
nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa

 
 
Zencognito 
Veg nad Vegami
The upward spiral



Pomógł: 1 raz
Posty: 168
Wysłany: 2008-09-05, 09:37   

asiaraf napisał/a:
Moim zdaniem człowiek był typowym roślinożercą, ponieważ żeby upolować zwierze musiał stworzyć dzidy. Gdyby był typowym mięsożercą, natura wyposażyłaby go w ciało umożliwiające polowania, bez użycia dzid czy też jakiś innych przyrządów do polowania.

Szympansy mają ciało jeszcze gorzej przystosowane do polowań niż my (bo nie mają stóp, które umożliwiają nam bieg) a mimo to polują i jedzą mięso.

Edit: Szemras mnie ubiegła, widać że mamy podobny tok myślenia ;)
 
 
wojtek 
Veg Dojrzały
Yakamoza... :)


Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2008-09-05, 14:09   

1. Zęby

Mięsożercy (M)
Słabo rozwinięte siekacze. Trzonowce ostre, długie i spiczaste,
nieprzystosowane do rozcierania. Kły są dłuższe i kilkakrotnie twardsze niż u
roślinożerców dzięki czterokrotnie większej zawartości fosforu i magnezu.

Roślinożercy i człowiek (RiCz)
Dobrze rozwinięte siekacze. Trzonowce płaskie, przystosowane do rozgniatania
roślin. (Posiadanie kłów przez człowieka nie świadczy o mięsożerności,
ponieważ typowi roślinożercy jak np. małpy, wielbłądy, i piżmowce też je mają).

2. Ślina

M
O odczynie kwaśnym. Nie zawiera ptialiny - enzymu potrzebnego do trawienia
skrobi z ziarna.

RiCz
Zasadowa, z dużą zawartością ptialiny.

3. Gruczoły ślinowe

M
Słabo rozwinięte, (nie są potrzebne do wstępnego trawienia ziarna i owoców).

RiCz
Dobrze rozwinięte, potrzebne przy wstępnym trawieniu zbóż i owoców.

4. Żołądek
M
Kształt okrągły. Wydziela mocno stężony kwas solny, dzięki czemu może trawić
mięso i kości

RiCz
Kształt podłużny, o złożonej strukturze, zwinięty, z dwunastnicą. Wydziela
kwas solny 10-krotnie słabszy, niż żołądki zwierząt mięsożernych.

5. Jelita

M
Jelita tylko 3 razy dłuższe niż tułów, co pomaga w szybkim wydaleniu resztek
mięsa rozkładającego się już w przewodzie pokarmowym.

RiCz
Jelita 12 razy dłuższe niż tyłów, ponieważ pokarm roślinny później niż mięso
ulega procesom rozkładu.

6. Wątroba

M
Duża zdolność usuwania z organizmu kwasu moczowego, (którego duże ilości
zawiera mięso).

RiCz
Wątroba małpy i człowieka ma 15 razy mniejszą zdolność usuwania kwasu
moczowego niż wątroba mięsożernych.

7. Ręce (Kończyny)

M
Mają twarde i ostre pazury.

RiCz
Długie i ruchliwe palce przystosowane do zrywania owoców.

8. Skóra

M
Brak porów. Pocenie następuje przez język.

RiCz
Ma pory, przez które wydzielany jest pot.

9. Język

M
Szorstki.

RiCz
Gładki.

Przewód pokarmowy człowieka, czterokrotnie dłuższy od przewodu trawiennego
drapieżników, nadaje się do trawienia pokarmów roślinnych, które później niż
mięso ulegają procesom rozkładu. Mięso natomiast nie jest właściwym pokarmem,
ponieważ już w przewodzie pokarmowym ulega procesom gnilnym.

Do najpospolitszych schorzeń spowodowanych nieustannymi procesami gnilnymi i
nadmiarem białka należą: rak odbytnicy, zaparcia, cukrzyca, miażdżyca i inne
choroby układu krążenia oraz choroby reumatyczne.

:bye: :sloneczko:
 
 
 
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 30
Posty: 28
Skąd: Legnica
Wysłany: 2008-09-05, 21:53   

Dziękuje za fachową odpowiedź:)
 
 
 
szmeras 
Ostoja Wiedzy
ja latam!


Pomogła: 3 razy
Posty: 599
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-06, 12:49   

1.zdaje się, że świnie nie mają porów, fajnie - wychodzi na to, że są typowymi mięsożercami. A krowa ma długie i zwinne palce.

2. Dlaczego na siłę chcecie udowadniać, że człowiek to 'typowy roślinożerca'? Nie jest to chyba niezbędne do bycia wegetarianinem?

3. Świat zwierząt nie dzieli się na mięsożerców i roślinożerców. Są też stadia pośrednie.

4. Na wymienione choroby wpływa też wiele innych czynników, to chyba wie każdy (?)

Polecam do zapoznania się ten wywiad - po angielsku:
"Humans are omnivores'
http://www.vrg.org/nutshell/omni.htm#question
_________________
nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa

 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 38
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2008-09-09, 21:33   

Jesteśmy wszystkożerni. Mamy też duże zdolności adaptacyjne. Nie znaczy to jednak, że mięso jeść musimy.

Chorób można się nabawić, gdy mięsa jemy za dużo i czynimy z niego podstawę menu.
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group