|
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an
|
Tłuszcze roślinne - inflamacyjność |
Autor |
Wiadomość |
Yuras20
świerzak
|
Wysłany: 2017-12-08, 12:00 Tłuszcze roślinne - inflamacyjność
|
|
|
Jestem bardzo szczupły, mam trochę widoczną niedowagę w wyniku trwania już 2-letniej choroby IBS (jelito drażliwe), lekarze co prawdą nie są pewni, że to IBS, ale miałem miliard badań i jakby to bylo co innego, to bym wiedział.
No więc generalnie mam pomysł, żeby jeść dużo tłuszczy roślinnych i dodawać ich ekstra do każdego posiłku, jednak tłuszcze roślinne maja działanie pro-zapalne, a ja już mam stwierdzone stany zapalne w jelicie grubym (w cienkim pewnie też, ale stamtąd nie pobierali wycinków), wiec wpadłem na pomysł, że obok tłuszczy dodawać jeszcze ile wlezie sproszkowanych goździków i imbiru, które mają bardzo silne działanie przeciwzapalne.
Co sądzicie? |
|
|
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11327 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób

Pomogła: 81 razy Wiek: 32 Posty: 5714 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2017-12-08, 13:41
|
|
|
a jak się ma IBS to nie trzeba jeść według diety FODMAP? Osobiście nie miałam z tym styczności, ale jakiś czas temu był artykuł w Vege |
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11327 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Amilka
Mały Veg

|
Wysłany: 2018-11-11, 22:22 Re: Tłuszcze roślinne - inflamacyjność
|
|
|
Yuras20 napisał/a: | Jestem bardzo szczupły, mam trochę widoczną niedowagę w wyniku trwania już 2-letniej choroby IBS (jelito drażliwe), lekarze co prawdą nie są pewni, że to IBS, ale miałem miliard badań i jakby to bylo co innego, to bym wiedział.
No więc generalnie mam pomysł, żeby jeść dużo tłuszczy roślinnych i dodawać ich ekstra do każdego posiłku, jednak tłuszcze roślinne maja działanie pro-zapalne, a ja już mam stwierdzone stany zapalne w jelicie grubym (w cienkim pewnie też, ale stamtąd nie pobierali wycinków), wiec wpadłem na pomysł, że obok tłuszczy dodawać jeszcze ile wlezie sproszkowanych goździków i imbiru, które mają bardzo silne działanie przeciwzapalne.
Co sądzicie? |
Najlepiej samemu zmieniać dietę i obserwować reakcje organizmu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|