|
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an
|
Przesunięty przez: krzysztof 2010-05-25, 14:48 |
80/10/10? |
Autor |
Wiadomość |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-20, 08:47 80/10/10?
|
|
|
Jestem ciekawa czy ktoś z Was próbował diety opisanej przez Douglasa Grahama w książce 80/10/10? |
|
|
|
 |
hannah_9
Ostoja Wiedzy Zabłąkana owca

Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Posty: 592 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2010-04-20, 11:29
|
|
|
Elizeusz, Meriadoc, Raw Gosia.... do tablicy
Niewinnie sie przyznam ze, chcac nie chcac, moje dzienne menu tez czesto okazuje sie byc oparte na 811.
A jak to z Toba jest zoska, ?
|
_________________ It's not all about you...but it's where it all starts. |
|
|
|
 |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-20, 12:13
|
|
|
Ze mną jest tak, że od 12 lat jestem wegetarianką (najlepsza decyzja w życiu) a jakiś rok temu odkryłam przypadkowo "raw food", najpierw w wersji "gourmet" czyli zastępowanie wszystkich (zazwyczaj średnio zdrowych) potraw "normalnej" kuchni wersjami "raw" - "raw pizza", "raw spaghetti", "raw icecream", "raw chocolate cake" itp co odrzuciło mnie tak samo jak sojowe parówki, wegetariański pasztet tudzież sojowe kotlety
Na szczęście zaraz potem trafiłam na Douglasa Grahama i wszystko nabrało sensu Jadłam tak w lecie w zeszłym roku i muszę przyznać, że nigdy nie czułam się lepiej. Przestałam, bo najtrudniejsze dla mnie, obojętnie jak głupio to zabrzmi, jest stosowanie 80/10/10 i jednocześnie bycie towarzyską osobą - zdumiewające jak wiele sytuacji łączy się z jedzeniem. Niestety większość Polaków to nie tylko lekarze ale też żywieniowcy a ja mam już dość wysłuchiwania np od pani wpierniczającej bułkę z szynką, że będę mieć niedobory, jestem nieodpowiedzialna i w ogóle dziwna
Ale na pewno chcę do tego wrócić (właściwie już wracam) i chciałam poznać inne osoby i ich sposoby na radzenie sobie ze społeczną presją (inne niż "a weźcie się wszyscy odpier****** ode mnie" |
|
|
|
 |
Elizeusz
Ostoja Wiedzy Elizeusz

|
Wysłany: 2010-04-20, 14:12
|
|
|
811 to standard w moim wykonaniu lub coś w pobliżu. Jednak nie jest to to co zaleca Graham on jest przeciwko jedzeniu zbóż i bobowatych. Myślę że on uważa że enzymy nie odgrywają zasadniczej roli w procesie trawienia wstępnego. Dieta 811 gdy dodać zbóż i bobowatych plus orzechy to bajka. Ludzie tacy już są hehe najlepiej im pokazać badania krwi, zdrowy wygląd i wtedy już jest good . Można polecić kasiążki Howella lub inne na temat weganizmu i zapewnić że jedynie b12 może być problemem ale tutaj mamy suplementy. Gdy idę w gości lub jestem zmuszony jeść w restauracji wybieram najzdrowszy pokarm jaki mogą mi polecić. |
|
|
|
 |
Poli
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-04-22, 21:01
|
|
|
Sluchajcie a co Graham mowi o omega 3 ? Poniewaz wszedzie podkreslana jest wartosc tych kwasow , a w diecie 811 przeciez ona nie wystepuje . Co mnie zdziwilo , Graham poleca ta diete takze dla dzieci, ciezarnych itd .
Ostatnio analizuje rozne diety i mam coraz wiecej watpliwosci na temat 811, doszlam do wniosku, ze jest to idealna dieta oczyszczajaca z calego szlamu jelitowego, ale na dluzsza mete , nie wiem. Wlasciwie nie ma zadnych badan potwierdzajacyh slusznosc tan niskiego poziomu tluszczy i tak wysokiego poziomu cukrow w diecie .
ta dieta jest moze bardziej zrozumiala u sportowcow , ale u normalnych ludzi nie wiem. juz przeczytalam pare ksiazek o witarializmie i jak do tej pory odradzaja diete wysokocukrowa . Sama nie wiem.
w kazdym razie ja planuje zastosowac w lato - wakacje 811, tak jak w tamtym roku. |
|
|
|
 |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-26, 21:11
|
|
|
skąd pomysł, że nie ma omega 3 w tej diecie? jasne, że są poza tym ważniejszy jest stosunek omega 3 / omega 6. |
|
|
|
 |
Angienatelka
Veg nad Vegami go raw vegan:)!

Pomogła: 1 raz Posty: 167 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-27, 07:12
|
|
|
to moze ja sie troche wypowiem:)
na 80-10-10 jestem od niedawna. rowniez jestem baardzo towarzyska osoba i nie mam z tym szczegolnego problemu, bo wszyscy ludzie akceptuja moja diete:)
moja mama jest weganka zmierzajaca powoli ku diecie 80 10 10.
w szkole tez wszyscy sie z faktem, ze jestem owocozerna pogodzili, ba, nawet sami mi podzeraja owoce jak przynosze w pudeleczku:)
Elizeusz, ja nie jem kielkow zboz/nasion i jestem zdrowa, silna i mam mnostwo energii:) owoce sa najlepszym pokarmem dla czlowieka, a warzywa i nasiona to tylko dopelniacze rowniez bardzo potrzebne:)
obecnie jem okolo 3-4 posilkow dziennie. 2-3 pierwsze posilki skladaja sie z samych owocow zazwyczaj mono (czyli tylko jeden, gora dwa owoce na posilek), a posilek ostatni wieczorny sklada sie z duzej ilosci zielonych warzyw+owocow nieslodkich(pomidory,papryka,cukinia,ogorek itp)+malutkiej ilosci nasion/orzechow lub awokado
z nasion jadam tylko siemie lnianie, czarny sezam, nasiona konopii, nasiona chia, natomiast z orzechow tylko brazylijskie,bo innych nie lubie.
problemem nie jest nawet zima - wrecz przeciwinie. w zimie zazwyczaj wyjezdzamy z rodzina do Azji, bo mamy tam rodzine i mam tam duzo wiekszy wachlarz owocow niz nawet w Polsce latem:))
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Poli
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-04-27, 09:58
|
|
|
zoska napisał/a: | skąd pomysł, że nie ma omega 3 w tej diecie? jasne, że są poza tym ważniejszy jest stosunek omega 3 / omega 6. |
Na przyklad stad , gdzie ludzie trzymaja sie bardzo scisle tej diety:
http://www.30bananasaday....hat-did-you-eat
Hej Angienatelka, rewelacja jak masz mozliwosc w zime wyjechania na cieplejsze kontynenty, tylko pozazdroscic, i na dodatek mama cie wspiera. Mnie cala rodzina uzawaz za walnieta, znajomi takze Wiec ciesz sie , ze twoje srodowisko jest pelne akceptacji
Ja takze nie jadam zboz, nie podchodza mi i mam wrazenie ze sa bardzo ciezko strawne dla mojego organizmu, jedynie co lubie, to ususzona gryke, smakuja jak chrupki , slonecznik takze uwielbiam a orzeszkom cashew moge wystawic pomnik |
|
|
|
 |
Angienatelka
Veg nad Vegami go raw vegan:)!

Pomogła: 1 raz Posty: 167 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-27, 10:30
|
|
|
witam Cie Poli:)!
niestety nie zawsze bylo tak rozowo;) na samym poczatku tez bylam uwazana za dziwadlo. ale z czasem sie to zmienilo i teraz juz ludziom to nie przeszkadza, przyzwyczaili sie:) wegetarianka jestem od 4 lat, weganka od 1,5 roku, a witarianka od jakis 3-4 miesiecy;).
co do kwasow omega - jedzac duzo owocow mozna pozyskac odpowiednia ilosc omega. z tego co wiem banany i pomarancze zaweiraja sporo omega 3.
badz co badz jednak uwazam, ze calkowite wyeliminowanie nasion/pestek nie jest dobre. ja jem ok 30-40 g pestek lub jedno srednie awocado dziennie i uwazam, ze to mi wystarcza. |
|
|
|
 |
Poli
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-04-27, 11:49
|
|
|
Angienatelka napisał/a: |
co do kwasow omega - jedzac duzo owocow mozna pozyskac odpowiednia ilosc omega. z tego co wiem banany i pomarancze zaweiraja sporo omega 3.
|
No to mnie zaskoczylas, musze pogrzebac w tym temacie |
|
|
|
 |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-27, 14:46
|
|
|
właśnie dlatego pytałam, to mit że omegi są tylko w rybach, olejach i orzechach...wystarczającą ilość można dostarczyć w owocach, zielonych warzywach, orzechach...
zapomniałam napisać jeszcze, że Graham absolutnie nie poleca 80/10/10 dzieciom, poleca dietę wegańską ale bez orgraniczonej podaży tłuszczów. |
|
|
|
 |
Poli
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-04-27, 16:06
|
|
|
zoska napisał/a: | właśnie dlatego pytałam, to mit że omegi są tylko w rybach, olejach i orzechach...wystarczającą ilość można dostarczyć w owocach, zielonych warzywach, orzechach...
zapomniałam napisać jeszcze, że Graham absolutnie nie poleca 80/10/10 dzieciom, poleca dietę wegańską ale bez orgraniczonej podaży tłuszczów. |
Czy masz moze liste ile jest tam omega ? Co do dzieci, na jedym z blogow, autorka pisala ,ze byla na wizycie u Grahama i polecaml ta diete dla jej dziecka, ale coz , moze zapomniala dodac ,ze z pewnymi modyfikacjami .
Zoska, masz moze ksiazke Grahama ? |
|
|
|
 |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-27, 16:15
|
|
|
Nie mam niestety książki Co do omeg to znalazłam jedynie to:
http://www.nutritiondata....00000000-1.html
Graham nie poleca 80/10/10 małym dzieciom, słyszałam jak o tym mówił na jakimś wykładzie (na yt). Nie wiem do jakiego wieku jest wg niego "małe" dziecko
pzdr |
|
|
|
 |
Elizeusz
Ostoja Wiedzy Elizeusz

|
Wysłany: 2010-04-27, 17:18
|
|
|
Owoce są najlepsze a niby to czemu ? Co im daje taką przewagę nad zbożowymi czy orzechami ? To że spożywamy je w rożnych proporcjach nie powoduje że jedne można stawiać nad drugie i wszystkie są potrzebne w diecie w zależności od rejonu w jakim się znajdujemy. Czy zboża jakby się uprzeć nie sa owocami traw ?
Mono dieta niekoniecznie jest najlepsza ponieważ jeden rodzaj owocu nie ma wszystkiego co nam jest potrzebne do funkcjonowania. Myślę że odpowiednia ilość zbóż plus owoce i parę orzechów jest najlepszym wyborem. |
|
|
|
 |
zoska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-04-27, 17:24
|
|
|
co komu pasuje
ja np czułam się rewelacyjnie jedząc właśnie głównie owoce, warzywa (i trochę nasion, orzechów) niż stosując taką samą dietę ale ze zbożami.... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|