Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2012-01-22, 16:22
Nasze wyniki badań
Autor Wiadomość
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 81 razy
Wiek: 31
Posty: 5714
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-02-09, 13:42   

machnęłam sobie morfologijkę, i wyszło mi:
obniżony hematokryt [36,4, norma to 37-47]
granulocyty kwasochłonne powyżej normy [3,8 - norma to 0-3], może to dlatego, że w weekend byłam przeziębiona i zakaszlowana?
wszystko inne w normie
plus badanie poziomu wapnia, w normie [9,2]
i FT4 niby w normie, TSH też w normie.
Chyba sobie pyknę jeszcze B12; jak to szło? Stężenie kwasu metylomalonowego?
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
RobiOne
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2016-02-17, 19:57   

Czesc!

u mnie
WITAMINA D3 (25 OH) 23.5 (30 - 100)
FERRYTYNA 194.1 194.1 ng/ml (30-400,)
HOMOCYSTEINA 13.1 umol/l czyli troche za duzo...

czy to oznacza ze mam brac wiecej B12 (dieta weganska)?

pozdrowienia!
 
 
contour 
Mały Veg


Posty: 3
Wysłany: 2016-02-27, 21:36   

RobiOne napisał/a:
Czesc!

u mnie
WITAMINA D3 (25 OH) 23.5 (30 - 100)
FERRYTYNA 194.1 194.1 ng/ml (30-400,)
HOMOCYSTEINA 13.1 umol/l czyli troche za duzo...

czy to oznacza ze mam brac wiecej B12 (dieta weganska)?

pozdrowienia!


D3 poniżej normy - warto zwiększyć suplementację.
Homocysteina zależy też od B6 i kwasu foliowego, więc zwróć na to uwagę.

[ Dodano: 2016-02-27, 21:37 ]
Jest tu jakiś endokrynolog? :)

Kobieta wiek 29 lat. Brak niepokojących objawów, ale rutynowe TSH wyszło ponad normę.
Przy ponownym badaniu nadal za wysokie, ale reszta w normie.

Jest się czym martwić?

TSH 4,701 (0,550 - 4,780)
FT3 3,33 (2,30 - 4,20)
FT4 1,24 (0,89 - 1,76)
ATG 26,3 (<60)
ATPO 28,8 (<60)
 
 
Pearl 
Veg Niebanalny
Wlkp pyrka


Posty: 93
Skąd: Września
Wysłany: 2016-03-01, 21:32   

Leczę od 6 lat niedoczynność,także się wypowiem.Problem jest jeśli planuje ciążę,wówczas najlepiej oscylować w granicach 1(tsh).Przeciwciała są piękne. FT4 i FT3 polecam przeliczyć,np.na kalk.forum gazety-powinno być 50% każde z nich,czyli w połowie przedziału lub ponad jego połową przy zdrowym organizmie.Jeśli tak nie jest,należy o 22mg zwiększyć Eutyrox (mówię jak u mnie postępowano-w rezultacie jestem szczęśliwie w ciąży)
_________________
Żeby współczuć, naj­pierw mu­sisz poczuć. Em­pa­tii człowiek uczy się na włas­nym bólu.
 
 
aniolasty 
Łamacz Klawiatur



Pomógł: 3 razy
Posty: 262
Skąd: Niebo
Wysłany: 2016-03-23, 21:40   

22 latach wegetarianizmu, z tego gdzieś połowę na suplementacji B12:

Hemoglobina 16,3
Żelazo 133,2
Ferrytyna 61,89
B12 606,00
i tylko cholesterolu za dużo

Będę żył? ;)
_________________
I don't do drugs. I am drugs.
 
 
Pearl 
Veg Niebanalny
Wlkp pyrka


Posty: 93
Skąd: Września
Wysłany: 2016-03-24, 15:14   

Normy muszą być zamieszczone na kartce z wynikami:)
_________________
Żeby współczuć, naj­pierw mu­sisz poczuć. Em­pa­tii człowiek uczy się na włas­nym bólu.
 
 
aniolasty 
Łamacz Klawiatur



Pomógł: 3 razy
Posty: 262
Skąd: Niebo
Wysłany: 2016-03-24, 16:16   

Wiem jakie są normy - dlatego m. in. podaję, że cholesterol przekroczony. Chciałem poznać opinię tutejszych i czy któraś z podanych wartości w przypadku osoby roślinożernej powinna być jednak inna. Ewentualnie gratulacji za wysoki poziom B12 ;)
_________________
I don't do drugs. I am drugs.
 
 
Pearl 
Veg Niebanalny
Wlkp pyrka


Posty: 93
Skąd: Września
Wysłany: 2016-03-24, 18:48   

Gratuluję jak najbardziej i dołączam do Twojego klubu,mam też podwyższony cholesterol,B12 dobrą, a jestem roślinożerna 25lat
_________________
Żeby współczuć, naj­pierw mu­sisz poczuć. Em­pa­tii człowiek uczy się na włas­nym bólu.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11327
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-03-25, 11:08   

Cytat:
Będę żył?

Przez jakiś czas na pewno ;)
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 81 razy
Wiek: 31
Posty: 5714
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-03-25, 11:23   

aż umrzesz
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2016-04-04, 17:02   

Ferrytyna 320.60 przy widełkach 30-400. Nie suplementuję żelaza i w ostatnich miesiącach odżywiam się dość niedbale.

Się zdziwiłem.
 
 
Pearl 
Veg Niebanalny
Wlkp pyrka


Posty: 93
Skąd: Września
Wysłany: 2016-04-04, 20:07   

Gratuluję! ile ferrytyna kosztuje?
_________________
Żeby współczuć, naj­pierw mu­sisz poczuć. Em­pa­tii człowiek uczy się na włas­nym bólu.
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2016-04-04, 20:23   

U mnie 20 zł.
 
 
aniolasty 
Łamacz Klawiatur



Pomógł: 3 razy
Posty: 262
Skąd: Niebo
Wysłany: 2016-04-04, 21:36   

powsinoga napisał/a:
Ferrytyna 320.60 przy widełkach 30-400. Nie suplementuję żelaza i w ostatnich miesiącach odżywiam się dość niedbale.


Moja lekarka powiedziała, iż moja ferrytyna (61,89) jest wzorcowa, a im wyższa tym większe prawdopodobieństwo, że jest jakiś stan zapalny.
_________________
I don't do drugs. I am drugs.
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2016-04-04, 22:52   

Jestem faktycznie świeżo po chorobie. Ale 3 lata temu miałem 200, też sporo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group