Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:34
cos na chleb (Margaryny, masła)
Autor Wiadomość
ayla 
Veg Dojrzały
eksplorator



Posty: 59
Skąd: w podróży
Wysłany: 2011-12-09, 17:21   

Nie wierzę w margaryny, bo są niezdrowe.

Najlepsze zamiast masła, moim zdaniem jest dojrzałe, rozgniecione awokado z odrobiną soli. Masło orzechowe też uwielbiam, ale nie jem go dużo z uwagi na kaloryczność.
Świetnie sprawdzają się zmielone z odrobiną oliwy i ziół oliwki.
Uwielbiam też wszelkiego rodzaju pasty warzywne (ostatnio króluje paprykowa).
A tak w ogóle to chleba nie jem zbyt dużo, traktuję go raczej jak "ciastko", od czasu do czasu. Powyższe smarowidła jadam głównie z kalarepą, rzepą, rzodkwią. Mój mężczyzna (niestety mięsożerny) zachwala jednak powyższe jako dodatki do chleba. Namówiłam go nawet na używanie oliwy zamiast "zdrowego" Benecolu.
_________________
Ryzykuj albo idź do domu.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11326
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-18, 19:35   ,,masło" kukurydziane

Przepis znowu wysępiony od eliwinter

a zatem:
puszka kukurydzy
2 starte ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju (ja użyłam lnianego)
sól, pieprz

Odcedzoną kukurydzę zmiksować z czosnkiem powoli dodając olej. następnie dodać sok z cytryny i miksować kolejne pół minuty. Na koniec dosmaczyć solą i pieprzem.

Od siebie dodam, że polecam poświęcić dobrą chwilę miksowaniu, bo łuski kukurydzy wchodzące między zęby mogą zepsuć przyjemność z konsumowania tego smakołyku.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
vanilya 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 6 razy
Wiek: 30
Posty: 916
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-06, 12:31   

Jako, że przechodzę chwilowy bunt przeciwko pastom ze strączkowych, od jakiegoś czasu raczę się smarowidłami na bazie ziaren słonecznika. Wypróbowane do tej pory warianty smakowe: czosnkowy, koperkowy, oliwkowy, suszone pomidory. Koperkowy najlepszy, ale konkurencja nie pozostaje daleko w tyle. W każdym razie: bierzemy sobie ze dwie garstki słonecznika i masakrujemy w młynku do kawy na proszek, w dwóch pierwszych wariantach mieszamy to z wodą/olejem i koperkiem/rozgniecionym ząbkiem czosnku, w pozostałych wariantach słonecznik trzeba potraktować jeszcze blenderem razem z pomidorami lub oliwkami i czymś tam mokrym, żeby wyszła pasta. Ja doprawiam tylko solą bo i nic więcej nie trzeba, ewentualnie do tych suszonych pomidorów jeszcze mały ząbek czosnku można dorzucić.
 
 
m4teusz 
Veg nad Vegami
Peanut Butter Junkie



Wiek: 36
Posty: 188
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-06, 18:59   

tak bez prażenia? ja uwieeeelbiam podprażone wszelkie pestki na pastę z czymkolwiek.
 
 
vanilya 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 6 razy
Wiek: 30
Posty: 916
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-06, 21:19   

Prażony słonecznik / sezam / dynię używam jako posypkę do kanapek i zup, tutaj słonecznik ma raczej nie dominować smakowo więc biorę taki zwykły :-)
_________________
Mierzę siły na zamiary.
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 46
Posty: 5749
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2012-01-07, 17:15   

wrzucam na prośbę Surri 8-)

SŁONECZNIKOWY TWAROŻEK BAZYLIOWO-CZOSNKOWY:

1) 1szkl wyłuskanych ziaren słonecznika
2) 1szkl wody
3) 3-4 łyżki oleju lnianego
4) 1-2 łyżki soku z cytryny
5) sól, pieprz
6) płaska łyżeczka czosnku granulowanego
7) płaska łyżeczka suszonej bazylii


słonecznik namoczyć w wodzie (przynajmniej na 3-4 godz)
wrzucić do miksera dodając resztę składników
zmiksować na dość masę
smacznego 8-)

-składniki podałam "na oko", gdyż przeważnie sypię lub leję wprost z opakowania.
-wody było tyle, że po namoczeniu nasiona lekko wystawały ponad poziom.
-olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek, a ostatecznie zwykłym rzepakowym. może być mniejsza ilość.
-serek najlepiej smakuje mi na grzankach z grahama przykryty oliwkami i papryką.

5 pierwszych składników to baza. do niej można dodawać zioła zielone lub suszone (koperek, bazylia, majeranek itp), tudzież inne przyprawy, albo też rozdrobnione warzywa: oliwki, korniszony, pieczarki podsmażane z cebulką...itp. itd
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
Olexy 
Pilny Veg



Wiek: 29
Posty: 43
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-13, 23:59   

Masło orzechowe z kokosem.

Nie wiem czy jedliście kiedyś masło orzechowe z kokosem z Primaviki? Jest naprawdę pyszne, ale niestety ostatnio nigdzie nie mogę go znaleźć.
Mam za to w domu sporo zwykłego masła orzechowego- kupiłam je kiedyś bardzo tanio w Lidlu na jakiejś wyprzedaży resztek z różnych akcji tematycznych.
Czasem mam takie "fazy" na jakiś produkt- mogę go wtedy jeść dużo, często i bez znudzenia. Niestety na masło orzechowe 'naturalne' nie mogłam już patrzeć. Pomyślałam więc, że spróbuję zrobić własną wersję masła z kokosem. :D

Proporcje były raczej "na oko", ale tak mniej-więcej wyglądało to tak:
- ok. 100ml. mleczka kokosowego
- ok. 150g masła orzechowego
- ok. 5-6 łyżek wiórków kokosowych (tylko tyle miałam)
- ok. pół łyżeczki zmielonej laski wanilii
- cukier-puder

W blenderze trochę 'ubiłam' mleko kokosowe, dodałam masło orzechowe, wiórki i wanilię, i kręciłam aż wszystko dobrze się połączyło.
Na koniec wrzuciłam przesiany cukier-puder. Dosypywałam go po trochu, miksowałam, próbowałam i w razie potrzeby dodawałam więcej, aż do momentu, w którym odpowiadało mi na słodkość.
Na koniec dolałam jeszcze trochę mleka, bo masa przez wiórki stała się nieco gęstsza.

Przepis jest trochę chaotyczny- wiem i przepraszam, ale był to taki eksperyment, nie wiedziałam czy się uda, nie pomyślałam żeby zapisać proporcje. Myślę więc, że też możecie dodać wszystkiego 'na oko'- ważne, żeby nie spływało z kanapki. Polecam spróbować, bo jest naprawdę pyszne i śmiem twierdzić, że dość podobne w smaku do pierwowzoru. :)
 
 
vanilya 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 6 razy
Wiek: 30
Posty: 916
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-14, 00:11   

Olexy napisał/a:
masło orzechowe z kokosem z Primaviki? Jest naprawdę pyszne, ale niestety ostatnio nigdzie nie mogę go znaleźć.


Widziałam przedwczoraj w Piotrze i Pawle.
_________________
Mierzę siły na zamiary.
 
 
Olexy 
Pilny Veg



Wiek: 29
Posty: 43
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-14, 00:30   

vanilya napisał/a:
Olexy napisał/a:
masło orzechowe z kokosem z Primaviki? Jest naprawdę pyszne, ale niestety ostatnio nigdzie nie mogę go znaleźć.


Widziałam przedwczoraj w Piotrze i Pawle.


Ooo dziękuję za informację!
Co prawda Piotra i Pawła nie mam nigdzie w okolicy, ale może niedługo się przejadę, z nadzieją, że jeszcze je tam znajdę. :)
 
 
Krowa 
Veg Do Potęgi
krowa



Pomogła: 17 razy
Wiek: 36
Posty: 2348
Skąd: KRK
Wysłany: 2013-02-09, 14:07   

Ja wynalazłam ostatnio pastę z białej fasoli ze słonecznikiem. Jest bombowa, nie mogę się od niej oderwać!
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
Tomasz Makrela 
Veg przez duże V
pinkg pomg



Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 1589
Wysłany: 2013-02-09, 16:59   

Ja też sobie ostatnio robiłem pastę z białej fasoli. Usmażyć cebulę, dodać sporo przecieru pomidorowego, wymieszać całość i jeszcze trochę dosmażyć. Wrzucić do malaksera razem z fasolą.

Jest spoko.
_________________
O 3 pojawią się dziczki.
 
 
vanilya 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 6 razy
Wiek: 30
Posty: 916
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-09, 17:03   

No ja zrobiłam ostatnio z białej fasoli i orzechów włoskich, smak był zbyt delikatny ale tak sobie pomyślałam, że z prażonym słonecznikiem albo orzeszkami ziemnymi zamiast włoskich byłoby ok.
 
 
warzywko
Mały Veg


Posty: 15
Wysłany: 2013-03-25, 14:57   

xVeganBoyx napisał/a:
no na pieczywo sa oczywiscie ronorodne pasty [sojowe - gotowe od polgruntu czy sante , z soczewicy , z fasoli itp. ] a co do margaryny vegan to jest taka na greenplanet.pl nawet nei wygorowana cena :)

Znakomita jest pasta francuska z Polsoi. Jest to firma która preferuje, ze względu na to, że nie używa soi GMO
 
 
Morgana 
Pilny Veg



Wiek: 37
Posty: 24
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-03-25, 20:53   

Margaryna to trucizna. Maczajcie chleb w oliwie. ;-) Do chleba polecam pastę drożdżowo-cebulową z kminkiem i szczypiorkiem. Niebo w gębie. Uwaga: kuchnia wymaga wietrzenia w trakcie przygotowania, zapach drożdży to zło w stanie czystym.
_________________
Winter is coming.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11326
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-26, 07:07   

Kminek to tez zło w stanie czystym.

Przepisów na pasty do chlebka jest na tym forum za trzęsienie, ale czasem się chce takiej klasycznej kanapki z ,,masłem" i pomidorem, albo odwiedza nas tradycjonożerca który choćby waliło i paliło się musi mieć margarynę, to wolę mu zapewnić (kupić lub zrobić) wegańską niż ma gnać do sklepu po ,,zwykłą" :-P


Co do maczania chleba to u nas jest naprzemiennie oliwa z olejem lnianym.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group