Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pszczelarstwo ratunkiem dla Wegan?
Autor Wiadomość
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-01-26, 18:59   

Tequilla napisał/a:
noo, właśnie dlatego na końcu zapytałem, bo się nie znam :) Czy da się jednak zrekompensować jakoś tę kradzież np. zwiększoną ilością cukru ( albo nie podbieraniem całego miodu?)

Autentycznie zaskakuje mnie takie pytanie :>
Przecież cukier to zero wartości odżywczych,
i chyba właśnie dlatego ludzie podbierają miód, bo on ma mnóstwo różnych składników odżywczych z różnych nektarów kwiatowych (czasem spadzi - głównie przetrawionych wstępnie przez inne owady soków drzew), także enzymy pochodzące z przeżuwaczy pszczół,
więc ludzie zabierają pszczołom coś zdrowszego, a dają im czyste węglowodany pozbawione reszty składników odżywczych, enzymów, substancji antybakteryjnych itd
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Posty: 4724
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-01-27, 02:19   

Krótko: miód jadam regularnie; prawie zupełnie zgadzam się z rozważaniami Tequilli. Chciałem przeanalizować jeszcze niektóre niuanse, ale to byłoby za długo, a już późno.
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2013-01-27, 14:40   

an napisał/a:

Przecież cukier to zero wartości odżywczych,


mimo wszystko chyba jednak jakąś wartość odżywczą ma (choć z pewnością masz rację - do miodu mu daleko) skoro pszczoły potrafią przeżyć zimę na tym cukrze.
Może jednak jest jakiś sposób, żeby wilk był syty i owca cała? Może da się zastąpić cukier, czymś co bardziej będzie służyć pszczołom?
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 38
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-27, 15:03   

http://www.vegetus.org/honey/honey.htm
i kropka.
Problem wymierania pszczół jest szeroki i mozna sprawie pomagac inaczej niz jedzac miod.
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2013-01-27, 17:52   

nie odnoszę się jeszcze do linku, bo nie zdążyłem przeczytać, ale...

jakkolwiek nagłe i natychmiastowe zakończenie hodowli przemysłowej objawia się tylko samymi pozytywami ( dla zwierząt, ludzi, planety) to czy którykolwiek weganin odważyłby się nacisnąć przycisk z napisem "koniec pszczelarstwa" będąc przekonanym, że nie spowoduje to katastrofy ekologicznej?
Nie bronię pszczelarstwa dla miodu - pozbyłbym się go z diety o wiele prościej, niż mleka, czy jajek ( a nawet wcześniej mięsa). Natomiast żadnej sensownej na dzień dzisiejszy alternatywy dla zachowania właściwej populacji owadów zapylających nie widzę.
Może jednak powyższy link rozjaśni mi sprawę.
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-01-29, 20:26   

To tak przy okazji powiem na pocieszenie, że są zastępniki roślinne :)
przynajmniej syrop klonowy jest fantastyczny, konsystencja co prawda inna, ale ten aromat :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy rzućcie też okiem na ang wiki - Maple syrup
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_z_agawy
syropu z agawy jakoś chyba nie miałam okazji samego próbować, więc nie kojarzę smaku
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2013-01-29, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11325
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-30, 09:45   

an napisał/a:
syropu z agawy jakoś chyba nie miałam okazji samego próbować, więc nie kojarzę smaku

Nie lubię miodu i tego typu podobnych rzeczy, a to podobne było, więc dla miodożerców powinno być ok ;)
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Tomasz Makrela 
Veg przez duże V
pinkg pomg



Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 1589
Wysłany: 2013-02-01, 13:40   

an napisał/a:
Przecież cukier to zero wartości odżywczych


Miód też.
Brązowy cukier, choć też gówno wart, ma nawet trzy razy więcej witamin i minerałów niż miód.

Czy na pewno podmiana miodu na cukier szkodzi pszczołom?
_________________
O 3 pojawią się dziczki.
Ostatnio zmieniony przez Tomasz Makrela 2013-02-01, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-02-01, 20:15   

Tomasz Makrela napisał/a:
an napisał/a:
Przecież cukier to zero wartości odżywczych


Miód też.
Brązowy cukier, choć też gówno wart, ma nawet trzy razy więcej witamin i minerałów niż miód.

Czy na pewno podmiana miodu na cukier szkodzi pszczołom?


No tak, bo takie zwykłe zestawienie nutritions uwzględnia wszelkie enzymy itp składniki ;)

Miód jest surowym nektarem wymieszanym z enzymami pszczół
może i są to dla nas ludzi czasem ilości śladowe, ale dla pszczół różnica w miodzie i cukrze jest kolosalna
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2013-02-01, 20:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2884
Wysłany: 2013-02-02, 00:34   

Cześć :sloneczko:

Tomasz Makrela napisał/a:
choć też gówno wart, ma nawet trzy razy więcej witamin i minerałów niż miód.
...

Jakby komercyjny miód był tylko gówno wart to nie byłoby żadnych problemów - a tak jest ich o wiele więcej np.: niepożądane skutki dla zdrowia
"Miód w żywieniu człowieka" - Honey in human nutrition Zakład Żywności i Żywienia AWF w Poznaniu ,Kierownik Zakładu: dr hab. Wojciech Chalcarz
http://www.czytelniamedyc...-czlowieka.html
Cytat:
...Zarówno dla producentów, jak i konsumentów miodu istotne jest aby zdecydowanie wyjaśnić, czy miód jest tylko wysokoenergetycznym środkiem słodzącym, czy też jest wartościowym produktem leczącym wiele dolegliwości. W naukowej literaturze z zakresu żywienia człowieka brak jest jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, a publikowane tabele wartości odżywczych nie uwzględniają nawet różnic w składzie chemicznym miodów.
Z przeglądu literatury światowej wynika, że miód nie zawsze jest bezpieczny dla zdrowia człowieka. W przypadku zanieczyszczenia radioaktywnego terenu, właśnie w miodzie gromadzi się najwięcej promieniotwórczych cząsteczek (11). Mimo stwierdzonej odporności mikrobiologicznej miodu (28) podkreśla się, że obecne w miodzie drobnoustroje mogą wpływać niekorzystnie na jakość miodu i na jego bezpieczeństwo żywieniowe (24).
Najbardziej niebezpieczne są zatrucia jadem kiełbasianym małych dzieci spowodowane przez przetrwalniki Clostridium botulinum (6, 17). Proponuje się, aby dzieciom do jednego roku nie podawać miodu (6). Źródłem skażenia miodu tymi bakteriami mogą być martwe pszczoły i larwy pszczół (22). Miód powoduje również alergie pokarmowe u dzieci i osób dorosłych (3, 10 13, 15, 27). Turecki miód z wybrzeża Morza Czarnego czasami zawiera tak wysokie stężenie acetylandromedolu, który występuje w niektórych gatunkach rododendronów, że może spowodować bradykardię u dorosłego mężczyzny (20). Miód może być również zanieczyszczony pestycydami (12). Jest to pewnego rodzaju niebezpieczeństwo, gdyż większość obecnie produkowanych środków ochrony roślin jest nieszkodliwa dla pszczół, ale niestety trująca dla człowieka. Stosowanie antybiotyków w leczeniu pszczół może spowodować zanieczyszczenie miodu, szczególnie w przypadku nieprzestrzegania przez pszczelarzy sposobu leczenia pszczół (21). Wreszcie miody, które zawierają duże ilości fruktozy mogą powodować biegunki u tych ludzi, którzy nie w pełni wchłaniają fruktozę (19). Nie należy się więc dziwić, że w trosce o bezpieczeństwo ludzi proponuje się wprowadzenie jednolitych w Europie testów mikrobiologicznych i chemicznych stosowanych w ocenie miodów i produktów pszczelich (9)

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Z zachowanych źródeł archeologicznych wynika, że miód już w okresie kamienia łupanego był cenionym produktem spożywczym i że był nie tylko pierwszą substancją słodzącą, ale również stał się bazą do wytwarzania napojów alkoholowych. Popularność i dostępność miodu wzrastała, aż do czasów rewolucji przemysłowej, a gwałtowny spadek spożycia miodu wiąże się z opanowaniem na skalę przemysłową produkcji cukru.
Brakuje jednak jakichkolwiek danych umożliwiających dokładne porównanie wielkości spożycia miodu przez ludzi na przestrzeni czasu. Obecnie spożycie miodu jest niewielkie, a zainteresowanie miodem wzrasta w związku z modą żywieniową na tak zwaną „zdrową żywność”.
Autorzy wydawanych w Polsce książek o miodzie opisują jego zalety, podają właściwości lecznicze i sugerują pełne bezpieczeństwo żywieniowe, co nie jest w pełni zgodne z ukazującymi się doniesieniami naukowymi. Spożywanie miodu może wywołać nie tylko alergie pokarmowe i biegunki, ale nawet zatrucia. Dlatego dzieciom do roku nie należy podawać miodu. W trosce o bezpieczeństwo ludzi należałoby wprowadzić kontrolę chemiczną i mikrobiologiczną miodów.

Piśmiennictwo
....


:bye:
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2013-02-02, 00:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Posty: 4724
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-02-02, 22:40   

Można dużo przeczytać i o korzystnych leczniczych własnościach miodu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Honey#In_medicine
Między innymi:
Cytat:
Honey has also been used for centuries as a treatment for sore throats and coughs and, according to recent research, may be an effective soothing agent for coughs.[83]

O tym ze swego doświadczenia wiem.
Ostatnio zmieniony przez D.M. 2013-02-02, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2884
Wysłany: 2013-02-04, 10:19   

Cześć :sloneczko:

D.M. napisał/a:
...[83]...
czyli...
Króciutki artykulik z gazety to delikatnie mówiąc nie jest zbyt wiarygodne i rzetelne źródło.
http://www.guardian.co.uk...medicalresearch

No ale dobra zobaczmy co tam popisali :
Porównali miód z lekarstwami na kaszel ,( które jak wiadomo skuteczne są mało i mają na celu wyciągać kasę z kieszeni przestraszonych pacjentów będących pod permanentnym wrażeniem reklamy telewizyjnej ) więc konkurent miał minimalne wymagania.
W art. jedyne co stwierdzono to , że jakieś bliżej nie określone badanie kliniczne wykazało ( brak odniesienia ,linku ,na próżno szukać co wydaje bardzo szemrane ),iż miód jest bardziej skuteczny niż składnik aktywny wchodzący w skład lekarstwa dla dzieci na kaszel ) .
Kolejne bliżej nie okręcone badanie to - porównanie/podział na grupy 105 dzieciaków..... też delikatnie mówiąc to lipa , dodatkowo brak źródła itd.

Wstęp pominęłam w ogóle gdy się natknąłem na to :D
Cytat:
...In fact the study, which was funded by the US National Honey Board...
Jeżeli jakaś organizacja od miodu coś sponsoruje to dziwne nie jest ,że lepszy jest miód od czegoś innego do czego porównano miód.

Jak widać artykulik jak artykulik z gazety ,a że znalazł się w wiki jako źródło i odniesienie to inna kwestia - i jedyne co można zrobić przy powoływaniu się na wiki to dokładne skorygowanie przypisu pod względem wiarygodności.

:bye:
 
 
filifjonka 
Veg przez duże V
powered by plants



Pomogła: 37 razy
Wiek: 32
Posty: 1943
Skąd: dupa
Wysłany: 2013-02-05, 10:07   

Natchniona zainwestowałam w syrop z agawy, smak jest zdumiewający.
_________________
Ostatecznie wszystko, co żyje, ma w środku jakąś kiszkę.
 
 
szynka-szynka 
Veg Do Potęgi



Pomogła: 79 razy
Wiek: 25
Posty: 2342
Skąd: blabla
Wysłany: 2013-02-05, 12:51   

A czy są może jakieś gospodarstwa produkujące miód, które nie krzywdzą pszczół i hipotetyczny weganin mógłby go jeść?
_________________
~a Degon dupę da
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-02-05, 19:17   

filifjonka napisał/a:
Natchniona zainwestowałam w syrop z agawy, smak jest zdumiewający.
To znaczy? :> Bo ja mam jeszcze klonowy, ale czasem kusi żeby i z agawy kupić, ale nie wiem czy jest pyszny ;)
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group