Pielęgnacja dłoni i paznokci |
Autor |
Wiadomość |
highest-mountain
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2013-08-08, 12:29 Pielęgnacja dłoni i paznokci
|
|
|
Nigdy pięknych dłoni i paznokci nie miałam, ale to, co się dzieje teraz, to jakaś porażka
Nie dość, że paznokcie mi się kruszą, to jeszcze mam dłonie wysuszone na wiór. Ściągnięta skóra, nieprzyjemne.
Podejrzewam, że to kwestia mydła w pracy, ale nie będę przecież latać z brudnymi łapami po WC.
Czy macie coś sprawdzonego? W internecie roi się od różnych przepisów na domową pielęgnację, ale chciałabym coś sprawdzonego
Będę wdzięczna za odpowiedzi! |
|
|
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11327 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-08-08, 12:35
|
|
|
Swojego czasu moczyłam łapki i pazurki w lekko podgrzanej oliwie z oliwiek z dodatkiem soku z cytryny. Pomagało.
Parę lat później ni stad ni zowąd miałam z pazurkami masakrę. Rozdwajały mi się aż do połowy swojej długości a właściwie krótkości bo zaczęłam wtedy siłą rzeczy nosić krótkie.
Pomogła mi wtedy dopiero suplementacja cynku dopełniana suplementacją miedzi.
(pestki i orzechy zawsze u mnie w diecie leżały :/ a i włączenie ich nie dało by mi szybkiej poprawy stanu paznokci i uzupełnienia niedoborów) |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
Połykaj z Surri
 |
Ostatnio zmieniony przez Surri 2013-08-08, 12:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czerwony_autobus
Veg przez duże V

Pomogła: 17 razy Wiek: 28 Posty: 1686 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2013-08-08, 21:06
|
|
|
Ja jak mi się łąmią paznokcie grubiej je maluję i to pomaga. A na suchość pomaga zastąpienie mydła takim bez sls |
_________________ "Kto oburza się na Hitlera, że traktował narody, które chciało mu się nazwać ''minderwertig'', tak jak my traktujemy zwierzęta, niech nie traktuje sam zwierząt tak jak Hitler ludzi!" - Hugo Steinhaus |
|
|
|
 |
highest-mountain
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2013-08-09, 12:15
|
|
|
Surri, dzięki. Myślę, że suplementacja może mi się przydać. Ostatnio nie najlepiej się odżywiam
Oliwy pewnie też spróbuję, bo już mnie do szału doprowadzają te dłonie.
Czerwony_autobus, nie wiem, czy radzenie sobie z paznokciami zamalowaniem ich jest dobrym pomysłem. I jak mam zmienić mydło w pracy? Nosić swoje? Pracuję w wielkim biurowcu, nic się nie upilnuje.
Szynko, wspaniały tekst |
|
|
 |
vegeta [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-08-14, 12:40
|
|
|
Suplementacja, mówicie... to chyba rzeczywiście ma sens ;p a wiecie, w jakich produktach znajdują sięte minerały, żeby przy okazji zmienić trochę dietę? Dodatkowo: jeśli malujecie paznokcie ciemnymi lakierami (czrny, granatowy) to pamiętajcie dać pod lakier bazę - paznokcie się inaczej łuszczą i strasznie żółkną, co wiem z autopsji. |
|
|
|
 |
SmarkataHonorata
Natchniony Veg

|
Wysłany: 2014-08-19, 19:06
|
|
|
Jeżeli chodzi o niedomowe - mi pomogła odżywka do pazurów z Biovaxu. Jest wcierana, daje sie ją na płytki, po chwili można wmasować w dłonie.
Z domowych rzeczy - polecam olej kokosowy(to na skórę) |
|
|
|
 |
Milia
Wyższy Stan Ducha

Pomogła: 12 razy Wiek: 41 Posty: 995 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-20, 17:00
|
|
|
A nie obgryzasz np skorek?
bo jak sie je namoczy slina to sie od razu krusza.
Ja od kiedy nie zrem miecha rosna mi jak wsciekle
I tylko pilnuje zeby co dwa dni pilowac bo gram na
:p |
Ostatnio zmieniony przez Milia 2014-09-20, 17:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Karviainen
Pilny Veg owocowo mi

|
Wysłany: 2015-01-18, 18:15
|
|
|
1. raz- dwa razy w tygodniu peeling, kawowy polecam.
2. niewycinanie skorek, raczej rozpuszczanie albo odsowanie, wycinanie jak juz naprawde nic nie pomaga
3. metalowym pilnikom mowimy nie
4. skracac pilnikiem jezdzac po paznokciach w jednym kierunku
5. kremy, kremy, kremy, zawsze po umyciu dlonni kremujemy. dobrze jest miec w domu, w pracy leciutki kremik, ktory sie szybko wchlania. na noc jakims ciezkim odzywczym a na dworze ochronnym.
6. pierwsze chlody to zaczac nosic rekawiczki
7. moczenie w oliwie i cytrynie jak juz sie wyzej pojawilo
8. podczas ogladania filmu czy przed snem wmasowywac jakis olejek w skore i plytke paznokcia.
9. jesli ktos potrafi to spanie w bawelnainych rekawiczkach nalozonych na mocno nakremowane dlonie czyni cuda.
10. w pracy mozna miec swoje mydlo, w malym opakowaniu, ktore mozna zawsze do kieszeni schowac.
11. kremy z mocznikiem sa fajne. gliceryna nie jest przyjacielem zimy.
wydaje sie tego duzo ale nie zajmuje to wiele czasu a dlonie beda mieciutkie, mile w dotyku, jedwabiste. |
_________________ Kocham owoce i ogorkowa. |
|
|
|
 |
SmarkataHonorata
Natchniony Veg

|
Wysłany: 2016-02-05, 14:56
|
|
|
Czy pojawiło się na rynku jakieś cudo które regeneruje suche, spierzchnęte dłonie?
Paznokcie mam w porządku, ale dłonie przemarznięte, suche, skóra na stawach pęka gdy zginam palce - a to dlatego, że nagminnie gubię rękawiczki! Chyba trzeba będzie je na sznurku nosić jak za gówniarza
Ech |
|
|
|
 |
Miła Gosia
Veg Do Potęgi eko pedał

Pomogła: 28 razy Posty: 2362 Skąd: Lubuska Ziemia
|
Wysłany: 2016-02-05, 19:07
|
|
|
na takie oporowe przesuszenia na skórze dobra jest maść z witaminą A, acz niewegańska raczej |
_________________ kłujemy jakiegoś ziponga? |
|
|
|
 |
SmarkataHonorata
Natchniony Veg

|
Wysłany: 2016-03-18, 21:40
|
|
|
Trudno. Niewegańskie to ja robie pierogi, jak mi tak skóra odłazi, próbuje tej maści. |
|
|
|
 |
Melania
Łamacz Klawiatur

Pomogła: 7 razy Wiek: 48 Posty: 369
|
Wysłany: 2016-03-20, 15:51
|
|
|
SmarkataHonorata napisał/a: | Czy pojawiło się na rynku jakieś cudo które regeneruje suche, spierzchnęte dłonie?
Paznokcie mam w porządku, ale dłonie przemarznięte, suche, skóra na stawach pęka gdy zginam palce - a to dlatego, że nagminnie gubię rękawiczki! Chyba trzeba będzie je na sznurku nosić jak za gówniarza
Ech | rękawiczki to podstawa. Spróbuj kremu z mocznikiem, np. Ziaja z serii ziaja med, do kupienia w aptekach lub sklepach firmowych. Mi pomaga. |
|
|
|
 |
Nibiru
Mały Veg

|
Wysłany: 2017-01-18, 23:37
|
|
|
Olej arganowy jest dobry na przesuszone dłonie i paznokcie (i cerę i usta i wszystko w sumie co przesuszone). Dobrze się wchłania i przy regularnym stosowaniu można zauważyć szybki efekt. Najlepiej na noc sobie wmasować go trochę i magia się dzieje. Można też i za dnia w miarę możliwości.
Swoją drogą mnie na paznokcie pomogło... przedłużenie żelowe i hybryda. Po 3-4 tygodniach jak zdarłam je siłą (w tym nożem) to tak się zaczęły regenerować, że miałam przez jakiś czas bardzo twarde i w ogóle nie łamliwe co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło :P Ale tego sposobu nie polecam raczej ;d |
Ostatnio zmieniony przez Nibiru 2017-01-18, 23:38, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11327 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-01-19, 10:45
|
|
|
No ja mam po hybrydzie dosyć bidne niestety :P (ale i tak lepsze niż przy regularnym malowaniu pazurów normalnymi lakierami, chociaż tutaj moim głównym podejrzanym jest zmywacz, a nie lakiery) |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
Agnes
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-01-31, 00:27
|
|
|
Nie wiem czego moze mi brakować w mojej diecie. Od kiedy jem głównie wegańsko to bardzo łamią mi się paznokcie
Co robić? |
|
|
|
 |
|