Dbamy o cere suchą |
Autor |
Wiadomość |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 35 Posty: 11337 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-03-05, 08:42 Dbamy o cere suchą
|
|
|
Cera sucha w wielkim skrócie
Cera sucha jest bardzo delikatna, wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych, na ogół koloru jasnożółtego, bądź jasnoróżowego. Ze względu na to, że jest cienka prześwitują przez nią naczynia krwionośne nadając jej charakterystyczny kolor . Zazwyczaj jest matowa, pory skórą są zamknięte, słabo widoczne. Mogą pojawiać się zaskórniki w okolicy nosa oraz brody. W dotyku może być szorstka, lekko chropowata. Brakuje jej elastyczności, miękkości, delikatności. Charakteryzuje ją skłonność do łuszczenia.
Maseczka z siemienia lnianego:
Łyżkę siemienia zalać szklanką wody i ugotować na gęstą papkę , ostudzić do temp. pokojowej, nałożyć na twarz zwilżoną w toniku gazę , na gazę nałożyć papkę, zdjąć po ok. 20 minutach , resztki zmyć tonikiem . Maseczka zmiękcza naskórek, wygładza , uelastycznia, łagodzi podrażnienia. Musisz poprosić kogoś o pomoc w nałożeniu tej maseczki.
Maseczka dla cery suchej i wrażliwej:
Trzy torebeczki rumianku i łyżkę zmielonej szałwii wymieszać z wrząca wodą , dodać kilka kropli witaminy A+E, ostudzić do temp. pokojowej , nałożyć na twarz zwilżoną w toniku gazę , na gazę nałożyć papkę, zdjąć po ok. 20 minutach , resztki zmyć tonikiem. |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
SS
Mały Veg

|
Wysłany: 2014-04-08, 21:19
|
|
|
Proszę Cię doradź coś pod oczy do regularnego stosowania |
Ostatnio zmieniony przez SS 2014-04-08, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
majowa
Mały Veg

|
Wysłany: 2014-04-10, 12:08 Re: Dbamy o cere suchą
|
|
|
Cytat: |
Maseczka dla cery suchej i wrażliwej:
Trzy torebeczki rumianku i łyżkę zmielonej szałwii wymieszać z wrząca wodą , dodać kilka kropli witaminy A+E, ostudzić do temp. pokojowej , nałożyć na twarz zwilżoną w toniku gazę , na gazę nałożyć papkę, zdjąć po ok. 20 minutach , resztki zmyć tonikiem. |
Powiedz czy taka maseczka jest bardzo natłuszczająca nawilżająca ? Mam cerę raczej mieszaną a receptura wydaj mi sie ciekawa.
[/quote] |
_________________ Hop Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mala
NieVeg

|
|
|
|
 |
sanqi
Mały Veg

|
Wysłany: 2015-05-27, 15:42
|
|
|
Ja robiłam kiedyś podobną maskę z siemienia i była całkiem całkiem, ale teraz nie mam czasu na takie rzeczy i poprzestaję na gotowcach. Mogę z czystym sumieniem polecić Physiogel, najlepszy krem nawilżający, jaki znam. Iwostin tez jest dobry. |
_________________ zapraszam na mój blog z przepisami
https://kuchniavege.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
seb
Veg przez duże V

|
Wysłany: 2015-05-27, 16:26
|
|
|
Zauważyłem pewną zależność - gdy użyję kremu - narasta u mnie poczucie suchości skóry - gdy wyrwę się z iluzji potrzeby używania go - skóra staje się samowystarczalna i sama się odpowiednio natłuszcza.
Druga sprawa - od kiedy przestałem kupować mydła z marketów /'bo tanie'/ dłonie i skóra nie potrzebują nawilżenia. Sprawdzić więc warto skład tego co narzuca się na swoje tkanki.
Trzecie spostrzeżenie - dużo zależy od wody - będąc w odwiedzinach tu i ówdzie zdarza się, że woda dosłownie masakruje mi skórę.
Kupno kremów w drugim i trzecim przypadku to nie eliminacja przyczyny.. a jedynie zataczane błędne koło. |
|
|
|
 |
Miła Gosia
Veg Do Potęgi eko pedał

Pomogła: 28 razy Posty: 2362 Skąd: Lubuska Ziemia
|
Wysłany: 2015-05-28, 20:45
|
|
|
Ogólnie cały cywilizacyjny syf masakruje skórę. Niestety woda wodociągowa też się do niego zalicza. |
_________________ kłujemy jakiegoś ziponga? |
|
|
|
 |
Bellis_perennis
Wyższy Stan Ducha stokrotka polna

Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Posty: 708 Skąd: Warszawa
|
|
|
|