Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wege mydło własnej produkcji.
Autor Wiadomość
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
Wysłany: 2013-03-06, 08:42   Wege mydło własnej produkcji.

Cześć :sloneczko:

Robienie mydła -Jak zrobić mydło we własnej kuchni? ( fotografie w linku )
http://www.jaworek.net/ko...ienie_mydla.php
Cytat:
Do zrobienia mydła potrzebne są NaOH (wodorotlenek sodu, sól kaustyczna), tłuszcz i woda (najlepiej destylowana) lub zastępczo inne płyny (herbata, mleko, kawa), dodatkowo rękawice, okulary ochronne, garnek emaliowany, który będzie używany tylko do robienia mydła (bardzo niezdrowo jest przyrządzać później jedzenie w takim garnku :-) , no i coś niemetalowego do mieszania - ja używam drewnianej łyżki z długim trzonkiem, można też używać miksera, ale mi było szkoda przeznaczyć mikser tylko do robienia mydła.

A teraz krok po kroku do własnego, naturalnego mydła:
Odważyć tłuszcze
Te w postaci stałej (kokos, shea butter) można już włożyć do garnka.Na małym ogniu roztopić tłuszcze.

Usunąć wszystkie produkty żywnościowe z okolicy (ze stołu czy blatu kuchennego), przykryć powierzchnię gazetą. Przygotować sobie butelkę octu, na wszelki wypadek, gdyby trzeba było szybko zneutralizować zasadę sodową. Dzieci i zwierzęta wyrzucić z kuchni, to dla nich zbyt niebezpieczna zabawa. Ubrać rękawiczki i okulary ochronne. Otworzyć okno.
Odważyć suche NaOH, ma ono przeważnie postać małych, białych kuleczek lub płytek.
To bardzo niebezpieczna, żrąca substancja, trzeba pozbierać wszystkie ewentualne okruszki i wyrzucić, pozostałe NaOH zamknąć w opakowaniu, najlepiej w słoiku i odstawić w bezpieczne miejsce, niedostępne dla niewtajemniczonych. W miarę możliwości nie wdychać pyłu, a jak się nie da, to zaczerpnąć świeżego powietrza w otwartym oknie.

Odważyć wodę (woda o temperaturze pokojowej) w szklanym pojemniku, najlepiej w słoiku.

Powoli wsypywać NaOH do wody ciągle mieszając. Najlepiej odwrócić twarz, żeby nie wdychać oparów. Mieszać dopóki zasada sodowa nie będzie całkiem przezroczysta, a NaOH całkowicie rozpuszczone. Otrzymany roztwór będzie bardzo gorący. Najlepiej robić go w zlewie, w razie, gdyby słoik się miał przewrócić, to nie będzie dużej szkody, a przynajmniej rury będą przeczyszczone.

Sprawdzić czy stałe tłuszcze w garnku już się roztopiły, jeżeli tak, to można dolać do nich płynne tłuszcze, przez co temperatura mieszanki spadnie.

Teraz trzeba poczekać, aż temperatura zasady sodowej w słoiku i tłuszczy w garnku osiągnie około 38-50°C. W tym czasie można przygotować formy, do których będziemy wlewać płynne mydło. Pojemniki na mydło należy wysmarować tłuszczem od wewnątrz lub wyłożyć folią.
Prawdziwe "mydlarki" mają specjalne drewniane formy na mydło, ale można się obejść bez takiego wydatku. Moje pierwsze mydło zrobiłam w pudełku po soku. Odcięłam górę pudełka, wypłukałam, wytarłam do sucha i nasmarowałam olejem spożywczym. Taka forme można rozciąć przy wyciąganiu mydła.

Jak tłuszcze i zasada sodowa osiągną temperaturze 38-50°C można wtedy wlewać powoli zasadę sodową do tłuszczy, cały czas mieszając.
Teraz trzeba mieszać i mieszać, aż cała mieszanka zgęstnieje. Powinna być na tyle gęsta, że można "pisać" strumieniem po jej powierzchni, czyli mieć konsystencję świeżo ugotowanego budyniu.

Teraz można dolać zapachy, barwniki i inne substancje aktywne, wymieszać jeszcze raz.

A teraz trzeba przelać mydło do formy.

Jeśli według recepty nie używa się mleka lub miodu to formę z mydłem trzeba izolować, to znaczy wsadzić ją w karton albo owinąć ręcznikiem albo jedno i drugie.
Zawinięte mydło w formie odłożyć w bezpieczne miejsce, z dala od dzieci i zwierząt.
Można zdjąć okulary :-)
Po 24 godzinach lub później wyjmuje się mydło z formy i tnie na odpowiednie kawałki.

Jest ono jeszcze miękkie i niedojrzałe. Jeszcze nie nadaje się do użytku.
Takie świeże mydło musi "dojrzewać" 3-6 tygodni. Wcześniej jest jeszcze zbyt "ostre" i żrące. Im dłużej się czeka, tym lepsze mydło wychodzi. Z czasem mydło robi się twardsze i łagodniejsze.

Kalkulator

Powyższy przepis znalazłam na stronie www.naturseife.com. Wielokrotnie już go wypróbowałam i zawsze mam go pod ręką, jak robię mydło, na wypadek, gdybym czegoś zapomniała. Na wymienionej stronie jest wiele recept, a także bardzo wspaniała rzecz dla wszystkich, którzy chcą sami zrobić sobie mydło - kalkulator współczynników. Jak ktoś zna niemiecki, to szczerze polecam. A krótka instrukcja obsługi kalkulatora wraz ze słowniczkiem niemiecko-polskim jest tutaj. Trzeba podać ile i jakiego tłuszczu chce się użyć do zrobienia mydła, a kalkulator podaje ile trzeba do tego celu NaOH i wody. Podaje również ilość NaOH w zależności od ilości nieprzereagowanego (niezmydlonego) tłuszczu, jaką chcemy zachować. To znaczy, że nie cały tłuszcz reaguje z NaOH, część powinna zostać w "stanie tłustym". Przy 0-3% niezmydlonego tłuszczu mydło jest dosyć ostre i żrące, nie nadaje sie do mycia ciala, przy 4-10% wychodzi normalne mydło toaletowe, przy więcej niż 10% mydło jest miękkie i może szybko zjełczeć. Dlatego najlepiej zostać w tym środkowym przedziale.
Dodatki

Barwniki:
Do nadania mydłu określonego koloru można dodać barwniki spożywcze, pigmenty mineralne, farby do wosku (świec). Również glinki nadają mydłu kolor. Zamiast wody można użyć do robienia mydła mocnego naparu lub odwaru ziołowego, który nada mu określony kolor. Można również eksperymentować z przyprawami (cynamon, papryka itd.) i innymi produktami spożywczymi.

Zapachy:
Do poperfumowania mydła można użyć olejków eterycznych lub olejków zapachowych. Ilość trzeba wybrać według własnego nosa, olejki pachną z różną intensywnością. Generalnie można przyjąć zasadę 10 ml olejku na 500 g tłuszczu w mydle. Osoby ze skłonnościami do alergii mogą zrezygnować z perfumowania mydła. Nie polecam również wlewania perfum do mydła. Perfumy są na alkoholu i to może zmienić całą konsystencję i strukturę robionego mydła.

Substancje peelingujące:
Tutaj można puścić wodze fantazji. Wszystko drobnoziarniste się nadaje: kasza kukurydziana, kawa, zmielone płatki owsiane, zmielone zioła, sól, cukier. To kilka propozycji
.

:bye:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group