ciąża wegetariańska |
Autor |
Wiadomość |
truffi
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-07-20, 10:59 ciąża wegetariańska
|
|
|
Jestem studentką 5-go roku pedagogiki (praca socjalna) i zamierzam przeprowadzić badania na temat ciąży wegetariańskiej.
O wegetarianizmie można dzisiaj wiele usłyszeć. Tylko to, co się mówi nie zawsze musi być zgodne z prawdą. Swoją ankietą chciałabym poruszyć aspekt wegetariańskiej ciąży. Jak dużo kobiet się na nią decyduje, jakie są motywy podjęcia takiego, a nie innego wyboru, jak wygląda sam przebieg takiej ciąży. Sama jestem wegetarianką od ponad czterech lat i kiedyś stanę przed podobną decyzją.
Respondentki, których poszukuję to: kobiety, będące na diecie wegetariańskiej (najlepiej planujące ciążę lub będące w ciąży oraz matki-wegetarianki).
Oto link do ankiety:
http://www.barlinek.biz/ankieta/ankieta.php
--
Bardzo dziękuję za pomoc,
Alicja |
|
|
|
 |
mrfz [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-20, 11:05
|
|
|
ichtiwegetarianizm? fleksiwegetarianizm? Nie ma czegoś takiego i nie klasyfikujmy tego razem z wegetarianizmem, błagam
według definicji w tej ankiecie, laktoowowegetarianizm wyklucza TYLKO czerwone mięso. Bez sensu. |
|
|
|
 |
an
Veg Do Potęgi UCZCIWOŚĆ ponad TWA

Pomogła: 36 razy Posty: 2791 Skąd: Lond
|
Wysłany: 2008-07-20, 11:19
|
|
|
Prawdé mówiác zastanawia mnie co taki temat ma do pracy socjalnej (przy okazji - tez studiowalam pedagogiké)
A jesli to ma byc o wegetariankach to nie sá to odmiany wegetarianizmu
Wiéc raczej nie powinnas uzywac zwrotu ze jest to praca o wegetariankach ani o kobietach na diecie wegetarianskiej, tylko o osobach ograniczajácych lub wykluczajácych spozywanie miésa lub pewnych rodzajów miés
Co to jest wegetarianizm znajdziesz w wikipedii |
_________________ Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!
http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...
.... http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
 |
Alispo
Veg Do Potęgi

Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Posty: 3461 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
vanityy
Veg Do Potęgi

Pomogła: 4 razy Wiek: 28 Posty: 2343 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-07-20, 12:59
|
|
|
yyy przecież nie tylko weganie nie noszą skór i unikają testowanych kosmetyków ... |
_________________ - Tatooo. a gdzie sa ludzie? - pyta mały yeti
- Ludzie się skończyły - jedz dżem.
Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie a państwu będzie miło |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2008-07-20, 14:05
|
|
|
Uuuuuu, cóż za dyskryminacją mężczyzn, a już chciałem wypełnić... |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
truffi
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-07-21, 19:30 Ad ankiety
|
|
|
Zdaje sobie sprawę, że mogą pojawić się jakieś niedociągnięcia (co do klasyfikacji ciężko jest dojść w literaturze do jednej właściwej: wymyśliłam tak, żeby umieścić wszystkie odmiany żywieniowe bardziej bądź mniej wegetariańskie/ograniczające określone produkty żywieniowe). Zapewniam, że starałam się, jak mogłam ;)
Związek z pracą socjalną można by i znaleźć jakiś.. :)
Niemniej, dziękuje wszystkim za uwagi i pomoc ;) |
|
|
|
 |
nimrodel
Mały Veg www.greenshop.pl

|
Wysłany: 2008-07-24, 11:59
|
|
|
trudno uwierzyć, że taką ankietę tworzy ktoś, kto nazywa siebie wegetarianinem... |
_________________ www.greenshop.pl |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 38 Posty: 3100 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2008-07-24, 12:31
|
|
|
nimrodel napisał/a: | trudno uwierzyć, że taką ankietę tworzy ktoś, kto nazywa siebie wegetarianinem... |
a czemu?? |
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Lily
Veg Niebanalny

|
Wysłany: 2008-07-24, 15:14
|
|
|
truffi poprawiła ankietę zgodnie ze wskazówkami z wegedzieciaka |
|
|
|
 |
Imani
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-12-11, 01:11
|
|
|
Ja właśnie zatwierdziłam temat na licencjat na antropologii, ale im bardziej wczytuję się w związaną z tym literaturę, tym jestem dalej od wizji mojej promotorki ... ale może bardziej składnie. Mój temat to mniej więcej: wpływ diety wegetariańskiej (stosowanej przed i w czasie ciąży przez matkę) na stan zdrowia dziecka, w sensie zaraz po urodzeniu(ogólnie infans 1). Studiuję antropologię i chciałam zrobić "mini"pracę badawczą i oczywiście ankiety, ale teraz nie z tym. Ogólnie czy sądzicie, że realizacja takiego tematu ma sens? Czy raczej na wynik nie będzie rzutował fakt, że jest to dieta wegetariańska a prędzej że jest to zwyczajnie zła/dobra dieta? Cenię każdą uwagę, bo wiadomo, że lepiej napisać coś konkretnego i mającego jakąkolwiek rację bytu (rację pisania;) ) |
|
|
|
 |
va [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-12-11, 02:20
|
|
|
zdecydowanie to czy jest to dobrze czy źle skomponowana dieta, uogólniając- jestem w stanie wyobrazic sobie i paląca wegetariankę odżywiająca się ciasteczkami i chińskimi zupami, jakies stadium pomiędzy i taką, której dietę można w podręcznikach za przykład podawać |
|
|
|
 |
Imani
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-12-11, 10:37
|
|
|
Właśnie o to mi chodziło. Kto w takim przypadku byłby grupą reprezentatywną?
Wiadomo, że przy takiej diecie brakuje niektórych składników, ale przecież można je rozsądnie uzupełniać. Muszę to przemyśleć... Mam dużo zapału do tej pracy, ale pewnie będę musiała zmienić temat... przemyślę, poczytam i popytam |
|
|
|
 |
szmeras
Ostoja Wiedzy ja latam!

Pomogła: 3 razy Posty: 599 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-12-11, 11:28
|
|
|
musisz też uwzględnić inne czynniki, które mają wpływ na noworodka - genetyczne i środowiskowe, a jest ich pewnie cała masa, musiałąbyś zapoznać się z pracami o ich wpływie na noworodki i ankiety poprowadzić tak, byś była w stanie w analizie statyst. oddzielić wpływ tych innych czynników od wpływu diety. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że będzie trudno... |
_________________ nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa
 |
|
|
|
 |
Imani
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-12-11, 15:26
|
|
|
Wiem, ,że masa... ale właśnie staram się dobrać bezpośrednio związane z problemem. Wiadomo, że jeśli 20 z 30 wybranych przeze mnie weganek będzie zarazem miało ciemną karnację to cery noworodka nie powiąze z ich dietą:D (oczywiście to przejaskrawienie). Tylko jak wyselekcjonować te najważniejsze konsekwencje, jak je zbadać, aby nie było na nich naleciałości z innych czynników??? |
|
|
|
 |
|